Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ''ΕΞΠΡΕΣ'' ΣΑΡΩΝΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΕΚΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ!

 

Η ομιλία του Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ στην Επιτροπή της Βουλής, για το Πολυνομοσχέδιο τέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ

Εύχομαι καλή χρονιά. Αυτό που θέλω να θέσω είναι ότι, για άλλη μια φορά, κάνουμε ένα κακό «ποδαρικό» - το λέω κυρίως για τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης που είναι εδώ, διότι, δυστυχώς, αυτό το νομοσχέδιο το εισάγει η Κυβέρνηση με απαράδεκτο τρόπο, ως επείγον. Είναι ένα νομοσχέδιο, πρώτα από όλα, που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι ένα απαράδεκτο, από την άποψη της συγκρότησής του, νομοσχέδιο και το οποίο δεν μπορεί να το συζητήσει κανείς, διότι είναι συναρμοδιότητα σχεδόν όλων των υπουργείων της Κυβέρνησης. Είναι «λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι», χωρίς δυνατότητα να έχει κανείς ένα λόγο επί της ουσίας.

Πέραν αυτού, έρχεστε και εισάγετε αυτό το νομοσχέδιο με τη μορφή που επιχειρήσατε, του κατεπείγοντος και τώρα το πάτε στο επείγον. Θεωρούμε τη διαδικασία απαράδεκτη. Διαμαρτυρόμαστε και καλούμε την Κυβέρνηση να εισαγάγει αυτό το νομοσχέδιο με τις κανονικές διαδικασίες για να συζητηθεί και με άνεση και με δυνατότητα περαιτέρω και ουσιαστικής επεξεργασίας, πέραν του γεγονότος, βεβαίως, ότι σε μια μέρα είναι αδύνατον κανείς να διαβάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει υπερπλήθος διατάξεων, οι οποίες χρειάζονται ειδική μελέτη για να τοποθετηθεί κανείς. Δεν είναι τόσο εύκολο. Παρόλα αυτά, σε μια μέρα κάναμε τον κόπο και την προσπάθεια να πούμε μερικά πράγματα, αλλά νομίζω ότι δεν έχετε κανένα λόγο παρά να ακολουθήσετε τον Κανονισμό.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να το καταθέσει ως επείγον και η Επιτροπή αποφασίζει για τη σύντμηση του χρόνου.

Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Οικονομικών): Το Υπουργικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, μετά από εισήγηση του Πρωθυπουργού, αποφάσισε να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο αυτό ως κατεπείγον και να ψηφιστεί μέσα σε τρεις μέρες, γιατί, στην πραγματικότητα, πρέπει οι διατάξεις αυτές να έχουν τεθεί σε ισχύ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα και προκειμένου να διευκολυνθεί η χώρα στη διαπραγμάτευσή της και προκειμένου να εστιαστεί η προσοχή της διαπραγμάτευσης στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε άλλα ζητήματα.

Πήρα την πρωτοβουλία, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, να τροποποιήσω αυτή τη διαδικασία, ζητώντας να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος, γιατί θεώρησα ότι τα κόμματα που δεν μετέχουν στην Κυβέρνηση, που δεν στηρίζουν κοινοβουλευτικά την Κυβέρνηση, πράγματι, να έχουν μια μεγαλύτερη άνεση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου να παραταθεί πέραν της Πέμπτης, της επόμενης εβδομάδας, γιατί στις 20 Ιανουαρίου, την Παρασκευή, αρχίζει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της Τρόικας. Επειδή, λοιπόν, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ενδιάμεσο περιθώριο, μεταξύ 16ης και 18ης Ιανουαρίου, είπαμε να αξιοποιήσουμε το ίδιο αυτό περιθώριο και για μια ανετότερη κοινοβουλευτική συζήτηση.

Θα παρακαλούσα την Επιτροπή, με την αιτιολογία που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο αυτό κατεπείγον, να αποδεχτεί το χαρακτηρισμό του επείγοντος και να συντμήσει το χρόνο, ώστε το αργότερο την Πέμπτη της επόμενης εβδομάδας και αφού θα έχουν προηγηθεί τρείς συνεδριάσεις στην Ολομέλεια, να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Ποια είναι η φιλοσοφία και η αρχή του νομοσχεδίου; Η χώρα αναγκάζεται να λάβει μια σειρά από επείγοντα μέτρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει. Οι υποχρεώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως μνημονιακές, αλλά αυτό είναι ένας δημοσιογραφικός χαρακτηρισμός. Στην πραγματικότητα λύνουμε προβλήματα δεκαετιών και θωρακίζουμε την οικονομία, θωρακίζουμε την πατρίδα μας, γιατί σπάμε αρνητικά στερεότυπα και στέλνουμε διεθνώς το μήνυμα ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, η Βουλή, η Κυβέρνηση μπορούν να διαχειριστούν την κρίση και στέλνουμε και ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι αυτή η περιπέτεια, η αβεβαιότητα, αυτή η διαρκής σειρά θυσιών έχει ένα στόχο, έχει ένα τέλος και μπορεί μετά να ανοίξει μια άλλη προοπτική.

Αυτή είναι η εθνική υποχρέωση όλων μας και σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην αναλώνουμε πολύτιμο κοινοβουλευτικό, πολιτικό και ιστορικό χρόνο σε ανακυκλούμενες συζητήσεις για τα ίδια και τα ίδια θέματα. Η ένσταση αυτή του κ. Λαφαζάνη έχει προβληθεί σε όλα τα νομοσχέδια, τα οποία έχουν έρθει για συζήτηση τα τελευταία δυόμισι χρόνια και στα νομοσχέδια που ψηφίσαμε το τελευταίο εξάμηνο και στα νομοσχέδια μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Παπαδήμου.

Άρα, θα έλεγα, ας στρέψουμε την προσοχή μας στην ουσία. Η πολιτική ουσία είναι αυτή που προσπάθησα να σας πω επιγραμματικά και θα παρακαλούσα οι διαδικαστικές αποφάσεις, που θα λάβει η Επιτροπή και στη συνέχεια η Ολομέλεια, να έρθουν και να περιβάλλουν με ένα θεσμικό κύρος αυτές τις επιλογές που κάνουμε, που είναι επιλογές αναντίρρητης εθνικής ανάγκης.

2η Συνεδριαση

Το λόγο έχει ο κ. Λαφαζάνης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δυστυχώς, η χώρα κυβερνάται, επί της ουσίας, με ένα διαρκές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και με έναν δοτό Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει απολύτως καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Έκφραση αυτού του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, με το οποίο κυβερνάται η χώρα, είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο, με διαδικασίες εξπρές, έξω και πέρα από κάθε έννοια του Κανονισμού της Βουλής και του πνεύματος και του γράμματος αυτού, έρχεται να συζητηθεί στη Βουλή αυτές τις μέρες. Το φαινόμενο είναι απαράδεκτο. Ζητήσαμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να εισαχθεί με κανονικές διαδικασίες. Βρήκαμε την κατανόηση των εισηγητών των άλλων κομμάτων, αλλά, δυστυχώς, παρά την ευαισθησία που έδειξαν προσωπικά οι εισηγητές, είναι συνυπεύθυνα τα κόμματά τους, διότι στηρίζουν αυτές τις πραξικοπηματικές, αυθαίρετες διαδικασίες, με τις οποίες, κ. Υπουργέ, μας λέτε ότι, επειδή έρχεται η Τρόικα, η οποία καταστρέφει τη χώρα και προκειμένου να την ικανοποιήσουμε, φέρνουμε κάποιες διατάξεις για να ψηφίσουμε, άρον-άρον και, μαζί με αυτές, φέρνουμε και σωρεία άλλων διατάξεων διακυβερνητικού χαρακτήρα, όπου έπρεπε να είναι εδώ όλο το υπουργικό Συμβούλιο για να μας ακούει, προκειμένου να σημειώνει και κάτι, αν θέλετε να λάβετε υπόψη σας, έστω με διαδικασίες εξπρές, αυτά που λέμε.

Όσο αφορά την απελευθέρωση των φορτηγών, γιατί κάνετε την απελευθέρωση των φορτηγών, για να σώσετε την οικονομία ή για να καταστρέψετε και αυτούς που έχουν απομείνει, τους μικροϊδιοκτήτες φορτηγών; Διότι περί αυτού πρόκειται και, μάλιστα, επισπεύδετε την απελευθέρωση με εξοντωτικό και εξουθενωτικό τρόπο, τη στιγμή που οι μικροϊδιοκτήτες των φορτηγών λιμοκτονούν και δεν έχουν καθόλου δουλειά. Για ποιον κάνετε την απελευθέρωση; Προφανώς για τα καρτέλ και τις μεγάλες εταιρείες.

Τι είναι αυτό το δωράκι που κάνετε, κ. Υπουργέ, στους μεγαλομερισματούχους, αυτούς που έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα; Διότι περί αυτού πρόκειται. Τους κάνετε δώρο, κατεβάζοντας τον φορολογικό συντελεστή τους από 40% - τρικομματική είναι η συναίνεση εδώ - στο 25% και επιβαρύνετε έτσι τους μικρομερισματούχους και ελαφρύνετε αυτούς που έχουν τα μεγάλα πακέτα των μετοχών. Γιατί το κάνετε αυτό; Αυτοί είναι οι αναξιοπαθούντες της ελληνικής κοινωνίας, όταν σήμερα βλέπετε ότι έχουν καταρρεύσει οι μισθοί και οι άνεργοι, κατά τις σημερινές στατιστικές, έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο; Σε λίγο θα ξεπερνούν οι άνεργοι τους απασχολήσιμους και όχι τους εργαζόμενους.

Παραδίδετε τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί; Οι εισπρακτικές εταιρίες θα κυβερνούν, πλέον, αυτήν τη χώρα; Έτσι πού το πάτε, σε λίγο όλη η «καρδιά» του Δημοσίου θα έχει ιδιωτικοποιηθεί. Θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί και οι ίδιες οι φορολογικές υπηρεσίες. Καταργείτε τον ΕΟΜΜΕΧ και τις θυγατρικές του. Γιατί τα καταργείτε, με ποια μελέτη; Κάνατε κάποια μελέτη; Έχετε εδώ να μας φέρετε, στην κατεπείγουσα διαδικασία, κάτι που να δικαιολογεί ότι είναι περιττός ο ΕΟΜΜΕΧ και ότι, αν τον αντικαταστήσει κάτι άλλο, αυτόν και τις θυγατρικές του, θα πάει καλύτερα; Αυθαιρετείτε πάλι όπως κάνετε με την εφεδρεία και θα έρχεστε μετά από λίγο να λέτε «τι κάναμε»; Είναι μεγάλο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ΕΟΜΜΕΧ και οι θυγατρικές του χρειάζονται ανασυγκρότηση, αναβάθμιση, ανάπτυξη στήριξη και όχι την κατάργησή τους, για να κάνετε μια άλλη γραφειοκρατική υπηρεσία μέσα στο Υπουργείο, η οποία, προφανώς, δε θα μπορεί να επιτελέσει αυτό το έργο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Έρχεστε πάλι και όλους αυτούς τους δίνετε χαριστικές διατάξεις για να αποπληρώσουν. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, κάθε εξάμηνο έχουμε τέτοιου είδους διατάξεις. Επομένως, γιατί να πάει να πληρώσει κανονικά, ποιος είναι «ο βλάκας» που θα πληρώσει κανονικά, είτε τις ασφαλιστικές εισφορές είτε τα χρέη του προς το δημόσιο, αφού δεν ξέρει ότι επίκειται ρύθμιση και αυτή η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή έως και χαριστική. Άρα, τι κάνετε με αυτό. Καταπολεμάτε την φοροδιαφυγή ή θέλετε να κάνετε «γρήγορα, γρήγορα άλλη μια αρπαχτή», που δεν θα την κάνετε για να κλείσετε, προσωρινά, μαύρες τρύπες χωρίς να έχετε μια πολιτική αρχών και προοπτικής.

Οι ιδιωτικοποιήσεις. Τι είναι αυτό το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας; Τι λέτε τώρα, ότι αυτό το ταμείο μπορεί να συμβάλλεται με χρηματιστηριακές εταιρίες, άκουσον άκουσον, και να εκποιεί μετοχές χωρίς βιβλίο προσφορών σε τιμές αγοράς. Ξέρετε τι κάνετε με αυτό τον τρόπο; Θα πουλήσετε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών, χωρίς καμία διαδικασία, άρον άρον σε τιμή εξευτελισμού που έχουν τώρα και οι μετοχές στο χρηματιστήριο και το χρηματιστήριο, όπως ξέρετε, έχει καταρρεύσει και πάει κάτω από τις 600 μονάδες. «Τζάμπα πάρτε κόσμε» τις δημόσιες επιχειρήσεις. Γιατί το κάνατε αυτό, δεν μας έχετε δώσει καμία εξήγηση. Σας είπε η τρόικα να το κάνετε τόσο γρήγορα, χωρίς διαδικασίες, χωρίς να το συζητήσουμε;

Επίσης, τα ίδια αίσχη κάνατε και με το Ταμείο αυτό, που του δίνεται με μια παράγραφο όλη την ιδιωτική περιουσία, κινητή και ακίνητη, του δημόσιου και όλων των νομικών προσώπων, όλων των εταιρειών που το δημόσιο έχει το πάνω χέρι. Όλη την περιουσία, ξαφνικά για να εκποιηθεί. Ξέρετε πόση είναι αυτή η περιουσία; Αμύθητη όλων αυτών των νομικών προσώπων και θα εκποιηθεί με διαδικασίες οι οποίες δεν θα εμπίπτουν και στις διατάξεις ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απ' ότι φαίνεται παρακάμπτονται ακόμα και αυτές. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και δυστυχώς νομίζω, ότι ξεφεύγουν και από τα όρια μιας πολιτικής νομιμότητας, μιας πολιτικής νομικής τάξης, έστω και αν αυτή είναι η τάξη, η οποία έχουμε στη χώρα και μας έχει φέρει σε αυτό το κατάντημα.

Νομίζω, λοιπόν, ότι για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά θα ήθελα να προσθέσω και κάτι για τους δικηγόρους γιατί και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η διαφήμισή τους έλειπε; Εδώ ξέρετε ότι έχουμε πρόβλημα με αυτό το τεράστιο αριθμό δικηγόρων, την αναδουλειά που υπάρχει, την ανεργία, το αδιέξοδο, την έλλειψη των προοπτικών. Η διαφήμιση είναι το πρόβλημα. Ποιος θα κάνει διαφήμιση; Θα κάνουν πέντε - δέκα μεγάλες εταιρείες σαν αυτές που πάτε να συστήσει τώρα, 5 - 10 μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Αυτό θέλετε δηλαδή; Αυτό έλειπε; Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός; Αυτή είναι η απελευθέρωση; Οι συστάσεις εταιριών, τι είναι αυτό το πράγμα;

Νομίζω ότι αντί να ακολουθήσετε μια άλλη πορεία δεν μπορείτε να την ακολουθήσετε, να εγκαταλείψετε αυτούς τους δρόμους της τρόικα και των μνημονίων προτού καταστρέψετε και το τελευταίο ίχνος που έχει απομείνει στην οικονομία της χώρας, έρχεστε και κλιμακώνετε μια πολιτική βορβορώδη, αβυσσώδη, η οποία έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος στον κατήφορο της και στις εγκληματικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα. Πολύ φοβούμαι, ότι οδηγείται άρον άρον και με το PSI, όπως το έχετε καταντήσει, γρήγορα σε πτώχευση τη χώρα. Σε πτώχευση. Βεβαίως, η χώρα έχει πτώχευση έτσι και αλλιώς, θα πάει και σε επίσημη πτώχευση στο όνομα του να αποφύγουμε την πτώχευση μας έχετε πει τόσα πράγματα και κάνετε τόσες αθλιότητες, αλλά φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα και η πτώχευση θα είναι δεδομένη και θα έχετε τεράστιες ευθύνες, ιστορικά τεράστιες ευθύνες, εγκληματικές ευθύνες απέναντι στον τόπο και στον ελληνικό λαό.

* Οι ως άνω τοποθετήσεις έγιναν την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.