Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Η Ουγγαρία είναι δίπλα μας

 

http://ecoleft.files.wordpress.com/2012/01/mantadakis.jpg

Τα όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία αυτή την περίοδο πρέπει να μας ανησυχούν αφού η Ουγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εξελίξεις στην χώρα αυτή όσον αφορά τα ζητήματα της δημοκρατίας είναι εκ των πραγμάτων Ευρωπαϊκή υπόθεση.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτωρ Όρμπαν που το κόμμα του Fidesz (Ένωση Πολιτών για την Ουγγαρία) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με την συντριβή των Σοσιαλιστών που είχαν προσφύγει στο ΔΝΤ, πέρασε από την Βουλή ένα νέο Σύνταγμα που ισχύει από την πρώτη του έτους και το οποίο δημιουργεί ουσιαστικά μια συγκεντρωτική, αυταρχική εξουσία, που έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις προϋποθέσεις που θεωρητικά τουλάχιστον θέτει η Ε.Ε.

Το νέο Σύνταγμα που προκαλεί μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση, θέτει τα μέσα ενημέρωσης υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης, περιορίζει τις μέχρι τώρα αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ανάμεσα σε άλλα επαναφέρει την θανατική ποινή χωρίς δικαίωμα έφεσης.

Ο κ. Όρμπαν επέβαλε το Σύνταγμα με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει μαζί με το ακροδεξιό κόμμα στην Ουγγρική Βουλή, όπου η άκρα δεξιά εκπροσωπείται με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε.(17%).

Η ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς ωθεί την κυβέρνηση σε μέτρα ακραίας συντηρητικοποίησης της χώρας όπως η απαγόρευση των αμβλώσεων.

Η συνταγή (θανατική ποινή, αμβλώσεις, οικογένεια, τάξη, σπίτι κλπ) παραπέμπει στις αντιλήψεις και τις εμμονές της Αμερικανικής Δεξιάς.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για την ολοκλήρωση της μετάβασης από τον κομμουνισμό στην δημοκρατία που ξεκίνησε το 1989. Αλλά ούτε κομμουνισμός υπήρξε το 1989, ούτε δημοκρατία θα υπάρχει σε λίγο στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία είναι δίπλα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.