Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ!

 

«ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΟ ΧΩΜΑΤΕΡΟ – ΦΑΛΑΝΘΗ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΥΛΙΑ»!

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*

Για τρίτη φορά γίνεται «επιδρομή» στην περιοχή της Κορώνης, από ιδιωτικά συμφέροντα, με στόχο τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό.

Η πρώτη φορά ήταν το 1997, η δεύτερη φορά το 2005. Η άμεση αντίδραση των κατοίκων, οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, οι ομόφωνες αποφάσεις της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας κατάφεραν και τις δύο φορές και απέτρεψαν την καταστροφή της Ανατολικής Πυλίας. Σημαντική ήταν η συμβολή, ιδιαίτερα το 2005, του Προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ’ ότι όμως οι πολίτες και οι φορείς της Μεσσηνίας, ομόφωνα δύο φορές έχουν τοποθετηθεί εναντίον αυτής της καταστροφικής προοπτικής για την περιοχή μας, μία ξένη off-shore εταιρεία κατέθεσε ΜΠΕ για επιφανειακή εξόρυξη λιγνίτη σε 477 στρ., δίπλα στα χωριά Φαλάνθη και Χωματερό της περιοχής της Κορώνης.

Η για τρίτη φορά «επιδρομή» συμπίπτει και με το απαράδεκτο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο μειώνει τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και την πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπροθέσμου, οι οποίες προωθούν το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου.

Με ομόφωνες και κατηγορηματικές αποφάσεις και αυτή τη φορά, τα Δ.Σ. των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς της Ανατολικής Πυλίας είπαν όχι πάλι σε αυτή την καταστροφική επένδυση.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ζήτησε να πάρει θέση άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να συνταχθεί με τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δήμων και των φορέων της Μεσσηνίας.

Το αίτημα αυτό υποστηρίχθηκε και από την παράταξη του κ. Δράκου και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κάτω απ’ την πίεση των τριών παρατάξεων, των Δημάρχων των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης και των δεκάδων πολιτών από την Ανατολική Πυλία, το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου 2012.

Η πρόταση των τριών παρατάξεων «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», «Δυνατή Πελοπόννησος» και «Λαϊκή Συσπείρωση» όπως και των Δήμων και των κατοίκων ήταν να αποφασίσει ρητά και κατηγορηματικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ότι: «είναι ριζικά αντίθετο με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτική επένδυση για δημιουργία ορυχείων στην περιοχή της Κορώνης από την εταιρεία "Couvra Holding Limited"».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τατούλης και η παράταξή του, αλλά και η παράταξη των Οικολόγων Πράσινων (!!!) ψήφισαν να αναβληθεί η λήψη απόφασης (!!!), να δημιουργηθεί επιτροπή και να σταλεί επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς και αν ο κ. Σαμαράς πει όχι στην επένδυση, τότε ο κ. Τατούλης θα πει κι αυτός όχι!!! Αλήθεια από πότε οι Οικολόγοι πρέπει να μελετήσουν καλά τη ΜΠΕ για να πουν όχι στην κατασκευή δύο επιφανειακών λιγνιτωρυχείων; Και από πότε οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν όποιους λένε όχι στο λιγνιτωρυχείο στην Ανατολική Πυλία λαϊκιστές; Ο κ. Μπούκλης βέβαια είναι παρακολούθημα του κ. Τατούλη. Μέχρι πότε όμως οι Οικολόγοι θα τον καλύπτουν;

Η άρνηση του κ. Τατούλη να συμπαραταχθεί με τους κατοίκους και τους φορείς της Μεσσηνίας, οι οποίοι από το 1997 έχουν πει ΟΧΙ στη δημιουργία ορυχείων στην περιοχή, είναι φυσική συνέπεια των απόψεών του. «Δεν μπορούμε να πούμε όχι εύκολα, διότι αυτό χαλάει το προφίλ μας, θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι και φερέγγυοι απέναντι στους επενδυτές» (Τόνισαν ο κ. Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης του).

Ο κ. Τατούλης δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης του Π.Σ. το γραφείο τύπου της παράταξής του έστελνε στα ΜΜΕ άρθρο που προπαγάνδιζε ανοιχτά υπέρ των ορυχείων.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», κρατώντας με συνέπεια τη σταθερή θέση των δυνάμεων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 1997 και το 2005, μαζί με όλους τους πολίτες της περιοχής, είναι ενάντια στη δημιουργία ορυχείων στην περιοχή της Κορώνης.

Η δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή θα καταστρέψει την περιοχή και τους κατοίκους περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και οικονομικά. Θα ξεσπιτώσει τους κατοίκους των δύο χωριών, θα καταστραφούν οι μικρές τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή. Συνεπώς θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα απομειωθούν αξίες γης (για να μπορεί μετά να τις αγοράσει φτηνά κάποιος καπιταλιστής). Ο καπιταλιστής επενδυτής θα κερδίσει 200 εκατ. ευρώ και 15.000 πολίτες θα χάσουν πολύ περισσότερα. Ούτε προσφέρει τίποτα θετικό στην εθνική οικονομία, αφού η Μεγαλόπολη δεν το έχει ανάγκη. Επιπλέον μια τέτοια επένδυση είναι σε αντίθεση με την κατεύθυνση και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, που είναι ο τουρισμός και η γεωργία και θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στην ύδρευση των πρώην δήμων Κορώνης και Αίπειας. Επιπλέον είναι απαράδεκτο, διότι η περιοχή έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO η πρέσβειρα της στον τομέα της Μεσογειακής διατροφής.
Να είναι όμως βέβαιοι οι μεγαλοεπενδυτές που θέλουν να καταστρέψουν την περιοχή της Κορώνης, αλλά και όσοι τους στηρίζουν ότι ο λαός με τον αγώνα του θα αποτρέψει για μια ακόμη φορά την καταστροφή του τόπου του. Εμείς για μια ακόμη φορά θα είμαστε ενεργοί συμπαραστάτες σε όλες τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

* Επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.