Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει: "Η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι γεγονός"

 

Βενιζέλος Β.

  Την "πραγματική κατάρρευση του ΕΣΥ, μετά τη χθεσινή (προχθεσινή) παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Ρόδου Μιχ. Κόκκινου" διεπίστωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας και τόνισε ότι "το δημόσιο σύστημα Υγείας κατακρημνίζεται επίσημα και με παταγώδη τρόπο".

  Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου παραιτήθηκε επικαλούμενος πολύ σοβαρές ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση των τακτικών περιστατικών και την εκτέλεση των τακτικών χειρουργείων.

  Η ΟΕΝΓΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία για πολύ σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία Σπάρτης, Μολάων, Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Πατησίων, "Σισμανόγλειο", Ρεθύμνου, Ρίου, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Χαλκιδικής, 7ο ΙΚΑ κ.ά., ενώ ο Δημ. Βαρνάβας υπογράμμισε ακόμη ότι "τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραμένουν ακέφαλα, χωρίς Δ.Σ. και, συνεπώς, χωρίς δυνατότητα να προβούν σε προμήθειες ή να καταρτίσουν προϋπολογισμούς".

  Αναφερόμενος στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ακόμη και χωρίς την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, ο νέος Οργανισμός θα είχε το σημερινό χάλι, αφού δεν είναι δυνατόν να μετακυλιστεί η περίθαλψη 9,5 εκατ. ασφαλισμένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θα καταρρεύσουν εν μία νυκτί".

  Ακόμη, ο Δημ. Βαρνάβας ανέφερε ότι το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας "Αγ. Σοφία" παραμένει κλειστό, ενώ οι διωκόμενοι από το υπουργείο Υγείας γιατροί έχουν τεθεί σε... αργομισθία και δεν προχωρά η πειθαρχική διαδικασία".

  "Σισμανόγλειο": Σε κίνδυνο το παιδοψυχιατρικό

  Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο επιμελητής παιδοψυχίατρος του νοσοκομείου της Αθήνας "Σισμανόγλειο" Χρ. Ανδρούτσος κατήγγειλε ότι με λουκέτο απειλείται η νεοσύστατη μονάδα ψυχιατρικής νοσηλείας εφήβων του ιδρύματος, η οποία αντικατέστησε τη μονάδα επειγόντων περιστατικών (ΜΕΠ) του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολύπαθο πρόγραμμα αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώς".

  Ο Χρ. Ανδρούτσος επεσήμανε ότι η μονάδα, η οποία είναι μοναδική στη χώρα στο είδος της και νοσηλεύει πολύ βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, κινδυνεύει να κλείσει από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς έχουν απομείνει σε αυτήν μόλις... 2 παιδοψυχίατροι, με τους οποίους αδυνατεί να καταρτισθεί πλήρες και ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών για τον ερχόμενο μήνα.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, η μονάδα βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση τη στιγμή που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος γι' αυτήν δεν ξεπερνά το... 25%!

  Ο Χρ. Ανδρούτσος τόνισε, τέλος, ότι η μονάδα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της χώρας, ενώ δέχεται αιτήματα νοσηλείας ακόμη και από την... Κύπρο!

  "Αξιοπρεπής παραίτηση"

  Σχετικά με την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Ρόδου, η περιφερειακή παράταξη "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: "H παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου κ. Μιχ. Κόκκινου αποτελεί συνέχεια στην αλυσίδα του δράματος της αποδιάρθρωσης του ΕΣΥ και ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα. Μπροστά στην απύθμενη αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής και του υπουργείου Υγείας, αποτελεί ταυτόχρονα και τη μόνη πράξη διεξόδου, που διασφαλίζει, αν μη τι άλλο, τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια του επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της νησιωτικής Ελλάδας".

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.