Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Δανειστές ή κερδοσκόποι;

 

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Υποτίθεται ότι είμαστε μια οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη και, επίσης, υποτίθεται ότι οι εταίροι μας θέλουν να μας βοηθήσουν για ν' αποφύγουμε τη χρεοκοπία, κάτι που δεν εξυπηρετεί μόνο εμάς αλλά κι εκείνους. Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτής της προσπάθειας εντάσσονται και οι πιέσεις που ασκούνται σε τράπεζες και
επενδυτικούς οργανισμούς να προβούν στο περίφημο «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους.
Αλλά ελληνικά ομόλογα έχει στα συρτάρια της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και ως γνωστόν τα έχει προμηθευτεί από τη δευτερογενή αγορά σε σημαντικά μειωμένη τιμή, αλλά τα «χρεώνει» στην ονομαστική τους αξία. Σε πολύ απλά Ελληνικά αυτό λέγεται -και είναι- καραμπινάτη κερδοσκοπία.
Καραμπινάτη είναι, όμως, και η κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται εδώ κι ενάμιση χρόνο και οι εταίροι μας. Οταν η Γερμανία, για παράδειγμα, δανείζεται με σχεδόν μηδενικό ή και αρνητικό, την τελευταία φορά, επιτόκιο, αλλά μας δανείζει με 4% ή 5%, τότε μιλάμε για καταστάσεις που είναι προκλητικά τοκογλυφικές. Και το ίδιο, σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και για τις άλλες χώρες που έχουν συμμετάσχει στον μηχανισμό διάσωσής μας. Αν αυτό λέγεται «κοινοτική αλληλεγγύη», τότε η «ωμή εκμετάλλευση» τι διαφορετικό περιγράφει;
Και για να εξηγούμαστε, δεν ανήκω σ' εκείνους που διακατέχονται από τη λογική πως «δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε». Απλώς πιστεύω ότι είναι άλλο πράγμα να δανείζεσαι από ξένους και τελείως άλλο να δανείζεσαι από δικούς σου. Αλλο να δανείζεσαι από τράπεζα και άλλο να δανείζεσαι από συγγενή ή φίλο. Ο ξένος έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να κερδίσει, ο δικός σου άνθρωπος οφείλει να σε διευκολύνει να ξεπεράσεις τις δυσκολίες σου. Κι από την πλευρά σου οφείλεις να του εξασφαλίσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του.
Γι' αυτό και πιστεύω ότι ίσως ν' αποδεικνυόταν χρήσιμο να τεθεί πάνω σε τελείως διαφορετική βάση το θέμα της στήριξής μας από τους εταίρους μας. Με λιγότερες μεγαλοστομίες, αλλά περισσότερη ουσία και ρεαλισμό. Από τη στιγμή που κρίνεται ότι το «κούρεμα» είναι απαραίτητο, οι πρώτοι που οφείλουν να το κάνουν είναι οι εταίροι μας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χωρίς να χάσουν ούτε ένα ευρώ. Αλλά και χωρίς να κερδοσκοπούν ξεδιάντροπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.