Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Καζάνι που βράζει η Νιγηρία

 

Η απόφαση της ηγεσίας της Νιγηρίας να καταργηθεί η επιδότηση των καυσίμων από την πρώτη Ιανουαρίου, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, τη στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες είναι αναγκασμένοι να ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως, προκάλεσε «έκρηξη» και έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους.
Το κόστος της καθημερινής ζωής έχει αλλάξει άρδην με χαρακτηριστικά παραδείγματα την τιμή των κρεμμυδιών που έχει υπερδιπλασιαστεί, λόγω του κόστους μεταφοράς στην αγορά, ενώ προϊόντα όπως αποξηραμένες καραβίδες, καυτερές πιπεριές και σπόροι καρπουζιού έχουν διπλάσια τιμή.
Η Νιγηρία παράγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, αλλά όπως τονίζουν αναλυτές, εδώ και δεκαετίες έχουν κλαπεί δισεκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη του πετρελαίου της χώρας από μια διεφθαρμένη ελίτ, τη στιγμή που τα τρία τέταρτα των πολιτών της χώρας ζουν με περίπου ένα δολάριο την ημέρα.
Ο μοναδικός τρόπος για να καρπωθούν οι πολίτες τα οφέλη της παραγωγής πετρελαίου ήταν μέσω της επιδότησης πετρελαίου, μία επιδότηση η οποία όμως ξαφνικά διακόπηκε και έχει «εκτοξεύσει» το ένα γαλόνι βενζίνης (περίπου 4 λίτρα) στην τιμή των 2,76 ευρώ, όταν την παραμονή της πρωτοχρονιάς κόστιζε μόλις 1,34 ευρώ.
Η απεργία έχει προκαλέσει μεγάλες κινητοποιήσεις στη χώρα ενώ αν πραγματοποιηθεί η απειλή των εργαζομένων πετρελαίου και για δικιά τους απεργία τότε θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αγορές ενεργείας παγκοσμίως, με το κόστος του ενός βαρελιού πετρελαίου να αυξάνεται από 8 ευρώ έως περίπου 16, σύμφωνα με μελετητές.
«Τη στιγμή που εμείς υποφέρουμε, οι άνθρωποι στην κορυφή απολαμβάνουν τη ζωή τους , κάτι που μας τρελαίνει» δήλωσε μία αγανακτισμένη πολίτης. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και πεινάει, οι μισθοί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω την απεργία», πρόσθεσε μία άλλη φωνή, δείχνοντας και το κλίμα που επικρατεί.
Ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που οδήγησε σήμερα τον πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν να ανακοινώσει τη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 30%, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η γενική απεργία που παραλύει τη χώρα του εδώ και μία εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει την πλήρη απελευθέρωση του πετρελαϊκού τομέα, ωστόσο, δεδομένων των δυσκολιών που συναντούν οι Νιγηριανοί, η κυβέρνηση ενέκρινε τη μείωση της τιμής των καυσίμων στα 97 νάιρα ανά λίτρο (0,47 ευρώ)», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας.
Αυτό είναι ίσως και το πρώτο βήμα για την εύρεση λύσης, με τους πολίτες όμως να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να βρεθεί η καλύτερη για αυτούς λύση.
Πηγή: The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.