Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

"Ανησυχία" εξέφρασε η Κομισιόν για την αυταρχική εκτροπή στην Ογγαρία

 

Την ανησυχία της για την υιοθέτηση αμφιλεγόμενων νέων νόμων στην Ουγγαρία εξέφρασε εκ νέου χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διεμήνυσε στη Βουδαπέστη την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η νέα συνταγματική ρύθμιση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας που προβλέπεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του ουγγρικού Κοινοβουλίου που κατέχει το κόμμα Φιντές του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν. Η Επιτροπή καλεί επίσης τις ουγγρικές αρχές να διασφαλίσουν την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη στιγμή που έχει ήδη ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του μοναδικού αντιπολιτευτικού ραδιοφωνικού σταθμού “Kλαμπράντιο” από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της χώρας.

Πάντως το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) εξέφρασε χθες τη συμπαράστασή του στην ουγγρική αντιπολίτευση, κρίνοντας συνάμα πως η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν δεν ελέγχει πια την κατάσταση στη χώρα. «Ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τον καθένα να κατανοήσει πως η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης», τονίζει σε ανακοίνωσή του από τη Σόφια ο προσωρινός πρόεδρος του ΕΣΚ, Βούλγαρος Σεργκέι Στανίσεφ. Ο ίδιος εξήρε τη στάση του επικεφαλής του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «Ατίλα Μεστερχάζι, ο οποίος συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας συμμαχίας για τη δημοκρατία» στην Ουγγαρία. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΕΣΚ Φιλίπ Κορντερί κατακεραύνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει το Φιντές), διότι δεν έχει λάβει θέση για την κατάσταση στην Ουγγαρία.

Συνασπισμός: Άμεσα να καταδικάσει η Ε.Ε.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ρένα Δούρου, σχολίασε ως εξής το αντιδημοκρατικό σύνταγμα της Ουγγαρίας: "Σήμερα, που η Ευρώπη διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση, στο κέντρο της Γηραιάς Ηπείρου έχει ανοίξει μια νέα 'μαύρη τρύπα' δημοκρατίας αυτή τη φορά - αυτή της ουγγρικής κυβέρνησης που έθεσε σε ισχύ εδώ και τρεις ημέρες ένα αντιδημοκρατικό Σύνταγμα, το οποίο θεσμοποιεί τον αυταρχισμό του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν που βρίσκεται στην εξουσία από τον Απρίλιο του 2010. (...) Και δεν είναι η πρώτη αντιδημοκρατική εκτροπή της υπερσυντηρητικής εθνικιστικής κυβέρνησης Όρμπαν: στις αρχές του 2011, ο νόμος περί Τύπου που στραγγάλιζε την ελεύθερη έκφραση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή...

Η Ε.Ε. οφείλει να πάψει τα μισόλογα και να καταδικάσει τούτη την αυταρχική και σκοταδιστική εκτροπή, που γίνεται δήθεν στο 'όνομα του ουγγρικού πνεύματος' και η οποία ουσιαστικά αντιβαίνει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να ζητάει από την Ιρλανδία να επιβάλλει 'χρηματικές ποινές για τους μη συνεργάσιμους ανέργους (!)', απαιτώντας ακόμη δραστικότερη λιτότητα, θα όφειλε να στρέψει την προσοχή και τις κυρώσεις της κατά της κυβέρνησης Όρμπαν, που εγκαθιδρύει αυταρχικό καθεστώς στο κέντρο της Ευρώπης".

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.