Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση του Π. Λαφαζάνη: Το δημόσιο πληρώνει τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών, χωρίς κοινές μετοχές!

 

Μέγα σκάνδαλο αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και της τρόικας να περάσει λάθρα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, που σημαίνει ότι το δημόσιο θα καλύψει τα χρέη τους χωρίς να πάρει ισόποσο ποσοστό συμμετοχής στις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει ήδη (ρευστό, εγγυήσεις κ.λπ.) 185 δισ. ευρώ από το 2008, χωρίς το κράτος που πληρώνει να παίρνει κοινές μετοχές. Και τώρα έρχεται η τρόικα και προτείνει, εν όψη PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με περίπου 40 δισ. ευρώ, με κοινές άνευ ψήφου μετοχές!

Πληρώνουμε 185 δισ. ευρώ και η ιδιοκτησία παραμένει στους ιδιώτες

Η πρόταση αυτή καταστρατηγεί και τον νόμο Βενιζέλου που ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012, διαβεβαίωνε στις 16 Νοεμβρίου: "Εφόσον οι ιδιώτες, παλαιοί μέτοχοι, δεν καλύπτουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και δεν προσέρχονται νέα ιδιωτικά κεφάλαια, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, κάνοντας χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, εισέρχεται ως μέτοχος με κοινές μετοχές".


"Με χρήματα του δημοσίου συνεχίζεται η ιδιωτική ιδιοκτησία"

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε ήδη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας ότι είναι "απαράδεκτη η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές άνευ ψήφου μετοχές". Επισημαίνει ότι "η πολιτεία όφειλε εδώ και καιρό να έχει εθνικοποιήσει τις τράπεζες, προκειμένου να ασκηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια. Αντ' αυτού, όμως, οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί, σε διάφορες μορφές, με έναν απίστευτο πακτωλό δεκάδων δισ. που προσεγγίζουν το ΑΕΠ της χώρας, την ώρα, μάλιστα, που πνίγουν την οικονομία και λεηλατούν τους πολίτες".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την κυβέρνηση αν συμφωνεί με την πρόταση της τρόικας και γιατί δεν προχωρά μέσω της ανακεφαλαιοποίησης στη δημόσια ιδιοκτησία και στον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, επιτρέποντας "με τα χρήματα του δημοσίου να συνεχιστεί η ιδιωτική ιδιοκτησία του τραπεζικού συστήματος".

"Είναι απαράδεκτο, προκλητικό, πρωτοφανές και εξοργιστικό με τα χρήματα των φορολογουμένων και τα δάνεια του δημοσίου να στηρίζεται το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο για να συνεχίζει την κερδοσκοπική λεηλασία του", τονίζει, προειδοποιώντας ότι στόχος είναι "να συνεχίσει να ελέγχει τις τράπεζες, το μεγάλο ιδιωτικό, ντόπιο και ξένο, χρηματιστικό κεφάλαιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.