Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

«Γιατρέ, πόσο χρονών είστε;»

 

«Γιατρέ, πόσο χρονών είστε;»

Πριν κάνετε την επόμενη χειρουργική επέμβαση, ίσως θα έπρεπε να μάθετε διακριτικά την ηλικία του χειρουργού, καθώς μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο ιατρικό πεδίο.

Οι χειρουργοί που πλησιάζουν τα 40 ή βρίσκονται μεταξύ των 40 και 50 ετών, θεωρούνται οι ασφαλέστεροι από πλευράς ικανότητας. Ούτε η απειρία, αλλά ούτε και η προχωρημένη ηλικία, εγγυώνται την επιτυχία σε ένα χειρουργείο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Λιόν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στη βρετανική ηλεκτρονική ιατρική επιθεώρηση BMJ.com, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 3.500 επεμβάσεων θυρεοειδεκτομής από 28 χειρουργούς σε πέντε γαλλικά νοσοκομεία. Διάλεξαν το συγκεκριμένο είδος χειρουργικής επέμβασης, επειδή γίνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους γιατρούς και δεν έχει αλλάξει η διαδικασία της εδώ και δεκαετίες, με συνέπεια οι συγκρίσεις να είναι πιο εύκολες.

Η έρευνα έδειξε ότι οι επιπλοκές στον ασθενή μετά την επέμβαση ήσαν πιθανότερες τόσο όταν η επέμβαση γινόταν από νεαρό χειρουργό, όσο και από κάποιον με άνω των 20 ετών εμπειρία. Μάλιστα, για τους δεύτερους δεν υπήρχε η δικαιολογία ότι αναλάμβαναν τα πιο δύσκολα περιστατικά, επειδή η αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών ήταν ανεξάρτητη από τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Πάντως οι γάλλοι ερευνητές επεσήμαναν ότι, επειδή η έρευνά τους έγινε σε μικρό δείγμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική και πρέπει το θέμα να διερευνηθεί περαιτέρω.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.