Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Κανείς μόνος του στην κρίση

 

της Γαλανοπούλου Μ.

Πλημμύρισε χθες η πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην οδό Αθηνάς, μπροστά στο δημαρχείο της Αθήνας, από ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στη γιορτή αλληλεγγύης και αντίστασης την οποία διοργάνωσε η "Ανοιχτή Πόλη". Έλληνες και μετανάστες, άνεργοι και συνταξιούχοι, γυναίκες με παιδιά βρήκαν ένα πιάτο ζεστό φαγητό, μπόρεσαν να προμηθευτούν μερικά ζεστά ρούχα για τον χειμώνα, ενώ άκουσαν μουσική από καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης.

"Κανείς μόνος στην κρίση" ήταν το σύνθημα της γιορτής, ένα μήνυμα ουσιαστικό για την ελπίδα που δίνει μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης η αλληλεγγύη. Και τα αποθέματα αλληλεγγύης των πολιτών φάνηκε για άλλη μια φορά ότι είναι μεγάλα. Δεκάδες ήταν αυτοί που πρόσφεραν ρούχα, βοήθησαν στην ετοιμασία των φαγητών και στη διανομή του, ενώ πολλοί ρωτούσαν τι άλλο μπορούσαν να κάνουν για να στηρίξουν την προσπάθεια της "Ανοιχτής Πόλης".

"Προσπαθούμε να είμαστε παρόντες με τις λιγοστές μας δυνάμεις, να υλοποιήσουμε το εμπνευσμένο σύνθημα της αριστεράς 'κανείς μόνος στην κρίση'" δήλωσε στην "Αυγή" η δημοτική σύμβουλος της "Ανοιχτής Πόλης" Μαρία Κανελλοπούλου. "Και βλέπουμε με μεγάλη χαρά ότι πολλοί φίλοι, πολίτες και σύντροφοι ανταποκρίνονται, αλλά και με πολλή λύπη πάρα πολύ κόσμο να στοιχίζεται στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό. Ανησυχούμε και ταυτόχρονα ελπίζουμε" τόνισε.

Πέρα από το φαγητό και το χαριστικό παζάρι, όσοι βρέθηκαν χθες στην πλατεία Δημαρχείου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μεταξύ άλλων τους καλλιτέχνες Γεωργία Βεληβασάκη με συγκρότημα κρητικής λύρας, Αλέξανδρο Κλειδωνά και Περικλή Σχινά (τσαμπούνα, τραγούδι), κουρδικό συγκρότημα, καθώς και να παρακολουθήσουν Καραγκιόζη από τον Σ. Βύνιο. Με μουσική έντυσε την εκδήλωση ο παραγωγός του "Κόκκινου" Αντώνης Φράγκος. Επίσης, γινόταν ενημέρωση για το πώς μπορούμε να μην πληρώσουμε το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

"Ήρθα σαν κομήτης σ' αυτή την εκδήλωση. Από τον όμορφο κόσμο μου βρέθηκα εδώ στο συσσίτιο" σημείωσε χαρακτηριστικά στην "Αυγή" ο Π. Σχινάς, από τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοτικής κίνησης. "Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και η πραγματικότητα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και η πρωτοβουλία της 'Ανοιχτής Πόλης'. Λυπάμαι που δεν μπορούσα να βοηθήσω πιο ουσιαστικά" υπογράμμισε.

Στην εκδήλωση της "Ανοιχτής Πόλης" έδωσε το "παρών" και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής της "Αττικής Συνεργασίας - Όχι στο Μνημόνιο" Ν. Βούτσης, ο οποίος μιλώντας στην "Αυγή" υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης τέτοιων πρωτοβουλιών. "Το 'κανείς μόνος στην κρίση' βρίσκει ανταπόκριση σε πολλές γειτονιές και χώρους δουλειάς της Αθήνας. Δεν είναι φιλανθρωπία, ούτε υποκρισία. Είναι μια νέα δυναμική στον αγώνα για την ανατροπή μιας πολιτικής που οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο" σημείωσε. "Είναι προφανής η ανάγκη συντονισμού και δικτύωσης των πολύμορφων στεκιών αλληλεγγύης που δημιουργούνται και θα βοηθήσουμε για να γίνει πραγματικότητα" πρόσθεσε.

Η δράση αυτή της δημοτικής κίνησης εντάσσεται στις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ζητημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη. "Οι προσπάθειες της 'Ανοιχτής Πόλης' θα συνεχιστούν" υπογράμμισε στην "Αυγή" η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ελένη Πορτάλιου. "Ο αγώνας για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, τη νέα φτώχεια είναι μακρύς και δύσκολος. Πρέπει να συγκρουόμαστε καθημερινά και με την κυβερνητική και με τη δημοτική πολιτική. Πιστεύουμε όμως ότι ενωμένοι όλοι μαζί στις γειτονιές μπορούμε να οργανώσουμε τα δικά μας δίκτυα για να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα που μας καταστρέφει τη ζωή" δήλωσε.

Από τη γιορτή της "Ανοιχτής Πόλης" πέρασαν, από πλευράς του Δήμου Αθηναίων ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λ. Σκιαδάς, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θ. Λιβάνιος, οι αντιδήμαρχοι Νέλη Παπαχελά και Ανδρ. Βαρελάς, καθώς και ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) Γ. Αποστολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.