Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Ώρα για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή

 

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ*

Νέοι πολεμικοί κίνδυνοι διαγράφονται στη Μ. Ανατολή από την κλιμάκωση της έντασης Ιράν - Δύσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του πρώτου. Η απειλή της κυβέρνησης του Ιράν να αποκλείσει στρατιωτικά τα στενά του Ορμούζ (απ' όπου περνάνε οι μεγαλύτερες προμήθειες πετρελαίου προς τη Δύση, αλλά και την Άπω Ανατολή) σε απάντηση στο ενδεχόμενο νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του, μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση του Κόλπου με πιθανή εμπλοκή και του Ισραήλ, το οποίο δεν κρύβει ότι έχει έτοιμα σχέδια πολέμου με το Ιράν, επικαλούμενο το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη χώρα αυτή.

Στις συνθήκες αυτές καθίσταται άκρως επικίνδυνη η αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, που επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ. Στρατιωτική συνεργασία που παίρνει και τη μορφή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, μία εκ των οποίων το 2008 είχε χαρακτηριστεί από τη Ν.Υ. Times «πρόβα πολέμου με το Ιράν».

Με αυτά τα δεδομένα αποκτούν εξαιρετική σημασία οι πρωτοβουλίες για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή που αναλαμβάνονται από αντιπυρηνικά κινήματα, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι αντιπυρηνικές κινήσεις γιατρών από πολλές χώρες της Μ. Ανατολής, καθώς και της Δύσης που ανήκουν στην τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης (1985) διεθνή οργάνωση IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 8-10 Δεκέμβρη του 2011 με κύριο θέμα μια Μ. Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η συνάντηση, όπου συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Ιράν και τις Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία και ΗΠΑ, υιοθέτησε την ακόλουθη διακήρυξη που ονομάστηκε «Διακήρυξη της Άγκυρας», με τα ακόλουθα 9 σημεία:

1. Ζητούμε ειλικρινή δέσμευση των κυβερνήσεων για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, χωρίς τη χρήση βίας και με χρήση της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου.

2. Απαιτούμε όλες οι χώρες της περιοχής να υπογράψουν και κυρώσουν τη Συνθήκη για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων (NPT) και να σεβαστούν τις ευθύνες που απορρέουν από τη σύμβαση αυτή αμέσως.

3. Σημειώνοντας τις δημοσιευμένες αναφορές περί κατοχής πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν τακτικά πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν και για πιθανότητα ύπαρξης χημικών και βιολογικών όπλων στη Μ. Ανατολή, καλούμε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για τη μετατροπή της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση και εφαρμογή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC) και τα βιολογικά όπλα (BWC). Απαιτούμε απ' όλες τις κυβερνήσεις να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια Σύμβαση για τα Πυρηνικά Όπλα (NWC). Ζητούμε την ανάπτυξη μιας περιφερειακής διεθνούς καμπάνιας για την απαγόρευση δραστηριοτήτων που αφορούν πυρηνικά όπλα.

4. Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια εγκατάστασης Πυραυλικών Αμυντικών Συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία. Πρέπει να αποσυρθούν αμέσως, διότι κλιμακώνουν τον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών όπλων.

5. Απαιτούμε την αυστηρή τήρηση της Σύμβασης για τις Νάρκες.

6. Ζητάμε τη διακοπή της προμήθειας μικρών όπλων, συμβατικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή.

7. Ζητάμε την άμεση εγκατάλειψη προγραμμάτων κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων. Η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων αποτελεί απειλή για την υγεία των λαών και το περιβάλλον της Μ. Ανατολής, καθώς και κίνητρο για τη διασπορά πυρηνικών όπλων. Εναλλακτικά, να επιλεγεί η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

8. Δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων στη δημόσια υγεία στις κοινωνίες της Μ. Ανατολής, απαιτούμε την άμεση μεταφορά πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες στον τομέα της υγείας.

9. Απαιτούμε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από όλες τις κυβερνήσεις και διεθνείς θεσμούς για τον άμεσο τερματισμό της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής και Ισραηλινο-Αραβικής σύγκρουσης μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων και πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης.

Εύκολα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι η «Διακήρυξη της Άγκυρας» αποτελεί μια σφαιρική πρόταση ειρήνης, πρόταση ζωής για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής και μπορεί να αποτελέσει την πλατφόρμα για συντονισμένη δράση από τις δυνάμεις της ειρήνης της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης. Ειδικότερα, η πρόταση για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή έχει επείγουσα προτεραιότητα σήμερα για όλο τον κόσμο.

Η Μ. Ανατολή κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Γης να γίνει νέα Χιροσίμα. Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Ισραήλ οικοδομεί ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, που σήμερα ξεπερνά σε ισχύ αυτό της Βρετανίας (200 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων). Είναι η μόνη χώρα της Μ. Ανατολής που δεν μετέχει στη Συμφωνία μη διασποράς των πυρηνικών όπλων (NPT). Επιπλέον, άρθρο των Los Angeles Times, το 2003, αποκάλυπτε ότι «το Ισραήλ τροποποίησε αμερικανικής προέλευσης πυραύλους Κρουζ, ώστε να φέρουν πυρηνικές κεφαλές σε υποβρύχια». «Άραβες διπλωμάτες -πρόσθετε το άρθρο- και αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι η συνεχής ενίσχυση από το Ισραήλ του μυστικού πυρηνικού οπλοστασίου του και η σιωπή των ΗΠΑ γύρω απ' αυτό, έχει αυξήσει την επιθυμία αραβικών χωρών για παρόμοια όπλα».

Ο στόχος για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή είναι εφικτός. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη καρποφορήσει σε άλλες περιοχές της γης. Πρώτη η Λ. Αμερική - Καραϊβική κηρύχθηκε «ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα» το 1967, με τη Συνθήκη του Τλατελόλκο, με αποτέλεσμα να αρνηθούν τα πυρηνικά τους σχέδια η Βραζιλία και Αργεντινή. Ακολούθησε η περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, το 1985, με τη Συνθήκη της Ραροτόνγκα. Αλλά και στη μεταψυχροπολεμική εποχή, είχαμε συμφωνίες για δύο νέες αποπυρηνικοποιημένες ζώνες: στη Νοτιοανατολική Ασία, με τη Συνθήκη της Μπανγκόκ (1995) και στην Αφρική, με τη Συνθήκη της Πελιντάμπα (1996), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 15.7.2009.


* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.