Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Η σωστή διατροφή «σύμμαχος» στην θεραπεία της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

 

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αμβλύνει το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά
Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αμβλύνει το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά

 

Μια πιο ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αποδειχτεί ευεργετική για τα παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αν η ιατρική αγωγή ή η θεραπεία δεν είναι επιτυχείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Σύμφωνα με τους συντάκτες που έκαναν μια επισκόπηση πρόσφατα δημοσιευμένων μελετών για το θέμα αυτό, τα οφέλη της διατροφής με συμπληρώματα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και περιορίζονται μερικές φορές στο λεγόμενο «placebo effect», δηλαδή στην ίαση με ψευδοφάρμακο ή εικονική θεραπεία.
Οι παρεμβάσεις σε επίπεδο διατροφής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ADHD πρέπει συνεπώς να θεωρούνται εναλλακτικές θεραπείες, συμπεραίνουν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Σικάγο στην ανάλυσή τους.
«Η έμφαση στην παιδεία γονιών και παιδιών ώστε να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, αφήνοντας στην άκρη τα τρόφιμα που δείχνουν να προδιαθέτουν στην εκδήλωση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, είναι ίσως το πρακτικό εναλλακτικό φάρμακο ή το πλέον υποσχόμενο συμπλήρωμα για τη θεραπεία της πάθησης», επισημαίνουν.
Το πόρισμα της ανασκόπησης έρχεται ωστόσο σε ευθεία αντιπαράθεση με ορισμένες δημοφιλείς και στοχευμένες δίαιτες, όπως παραδείγματος χάρη η δίαιτα Feingold, που συνιστά σε παιδιά με υπερκινητικότητα και ελλειμματική προσοχή να μην καταναλώνουν τρόφιμα με χρωστικές ουσίες, κυρίως χρώματος κόκκινου και πορτοκαλί, σταφύλι, μήλα και λουκάνικα (hot-dogs).
«Μελέτες δεν επιβεβαίωσαν ότι η διατροφή αυτή ήταν τόσο αποτελεσματική όσο υποστήριζαν» αυτοί που την προωθούσαν, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Κατά τον ίδιο τρόπο, διάφορες δίαιτες που έχουν στόχο να περιορίσουν κάθε εν δυνάμει αλλεργιογόνο τρόφιμο, όπως τα φύτρα σιταριού, τα αυγά, το τυρί και φουντούκια, είχαν περιορισμένα οφέλη στα παιδιά που πάσχουν από το επίμαχο σύνδρομο, «χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση του ‘placebo effect’», σημειώνουν.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.