Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Αλ.Τσίπρας: Με το "κούρεμα" σώζουν τις τράπεζες, καταδικάζουν την κοινωνική ασφάλιση

 

  Τις επιπτώσεις που θα έχει το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία ανέδειξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινές δηλώσεις του θέτοντας θέμα βιωσιμότητας. Ο Αλ. Τσίπρας -στην πρωινή του δήλωση- υποστήριξε ότι η διαδικασία του "κουρέματος" με τον τρόπο που γίνεται θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και θα επιφέρει νέα μέτρα ενώ για τη δανειακή σύμβαση είπε ότι θα είναι "τραγωδία". Αναλυτικότερα για τη διαδικασία "κουρέματος" του χρέους ο Αλ. Τσίπρας είπε πως, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί, δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση της χώρας, καθώς, όπως συμπλήρωσε, με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής σε σύντομο χρονικό διάστημα το χρέος θα καταστεί και πάλι μη βιώσιμο, ανεξάρτητα μάλιστα από το επιτόκιο, "που οι ομολογιούχοι θέλουν να είναι ληστρικό".

  Συγκεκριμένα δε για τα ταμεία, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των αποθεματικών τους βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Αν λοιπόν αυτά τα ομόλογα "κουρευτούν" στο 50%, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, τη στιγμή που αντίστοιχα ομόλογα που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα “κουρευτούν”. Κι έτσι σχολίασε πως “είναι αδιανόητο να σκέφτονται μονάχα για το πώς θα ανακεφαλαιοποιήσουν, πώς θα σώσουν τις τράπεζες προσφέροντάς τους δισεκατομμύρια ζεστό κρατικό χρήμα και την ίδια στιγμή να αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης: Χρεωκοπία δεν σημαίνει μονάχα οι τράπεζες να μην έχουν χρήματα, χρεωκοπία σημαίνει να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις”. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την όποια συμφωνία σαν θρίαμβο, "εμείς γνωρίζουμε ότι θα είναι ένα ναυάγιο, μια τραγωδία". Γι' αυτό και κάλεσε τον ελληνικό λαό "να ανατρέψει αυτήν την προοπτική: Η μόνη λύση για την ανατροπή είναι, πριν επικυρωθεί αυτή η συμφωνία, πριν επικυρωθεί από τη Βουλή μια νέα δανειακή σύμβαση, να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη γνώμη και τη βούλησή του για το πώς θα βγούμε από την κρίση".

  Οι κοινωνικές ανάγκες πάνω από τα κέρδη

  Ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση χθες με την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, όπου ενημερώθηκε για την αντίθεση των εργαζόμενων στην ενοποίηση του -πλεονασματικού- ταμείου τους. Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Χρ. Παπαδόγιαννη και τον γραμματέα Μαν. Χατζάκη, ζητεί εξαίρεση από την ενοποίηση, χωρίς να αδιαφορεί για το “κούρεμα”, αφού το αποθεματικό τους στο μεγαλύτερο μέρος του είναι σε ομόλογα στην ΤτΕ. Από τη μεριά του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για “βίαιη ενοποίηση” και “εξίσωση προς τα κάτω”, επισημαίνοντας τους “τεράστιους κινδύνους”, όπως είπε, ακόμη και για την εξαφάνιση των επικουρικών ταμείων και των επικουρικών συντάξεων. "Η λογική τους είναι 'όλα στον ιδιωτικό τομέα'" είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση και πρωτίστως τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και συνέχισε: "Και τώρα, ακόμα και τα εύρωστα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Εμείς έχουμε ένα σύνθημα, η κοινωνική ασφάλιση, οι κοινωνικές ανάγκες πάνω από τα κέρδη. Οι συντάξεις πάνω από τις Τράπεζες και τους τραπεζίτες". Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.