Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Ειδικές οικονομικές ζώνες: Ευκαιρία; Ίσως, αλλά για ποιους;

 

ΕΟΖ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ; ΙΣΩΣ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ;

Μετά από δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στέφαν Κάπφερ σχετικά με την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ( ΕΟΖ ) στην Ελλάδα (25/8/2011), καθώς και την απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή (31/10/2011), έχει ξεκινήσει ένας ολόκληρος κύκλος συζητήσεων, δηλώσεων και φημολογίας γύρω από το ζήτημα της δημιουργίας ΕΟΖ στην Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα των ημερών ( ΒΗΜΑ 4/12/2011), τα οποία τροφοδοτήθηκαν και από τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 15 Δεκεμβρίου, αναφέρουν ότι η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων έχει ολοκληρώσει σχέδιο για την εφαρμογή των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), το οποίο , συμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, προτίθεται να καταθέσει εντός των ημερών στην Κομισιόν.

Σε δημοσίευμα του ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ (20/12/2011 ) αναφέρεται ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θάνος Μωραίτης δήλωσε ότι προωθείται δημιουργία ΕΟΖ στην Περιφέρεια ΑΜ_Θ.

Σε άρθρο του ( 15/12/2011) ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ. Μαργαρίτης Τζίμας αναφέρεται με λεπτομέρειες στο σχέδιο της Γ.Γ. Επενδύσεων και μάλιστα εκτιμά τη δημιουργία της ΕΟΖ ως « ευκαιρία για τη Δράμα » ( σημ: έτσι τιτλοφορείται το άρθρο του ). Παράλληλα μέσα από αυτό προβάλλεται μια απόλυτα θετική εκτίμησή του για τις ΕΟΖ ως αναπτυξιακές παρεμβάσεις, τις θεωρεί δε απάντηση στη λαίλαπα του μνημονίου. Ισχυρίζεται πως με τη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών ( σημ: έτσι την ονομάζει ) θα διευκολυνθούν Έλληνες επιχειρηματίες και ευρωπαίοι επενδυτές , ενώ ΔΕΝ ( σημ: τα κεφαλαία δικά του ) θα θιγούν οι εργασιακές σχέσεις.

Όλα καλά, όλα ανθηρά! Ιδού, λοιπόν, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Περιφέρειά μας: ΕΟΖ! Δηλαδή «οριοθετημένες περιοχές που στοχεύουν σε προσέλκυση εξαγωγικών, κυρίως, επιχειρήσεων προσφέροντας ευνοϊκές επιχειρηματικές συνθήκες και ένα φιλελεύθερο ρυθμιστικό περιβάλλον»

Αλήθεια, είναι έτσι; Είναι όλα ρόδινα; Θα βγει η Περιφέρειά μας και ο Νομός μας από το αναπτυξιακό περιθώριο; Η διεθνής εμπειρία είναι σύμφωνη με τις θετικές εκτιμήσεις των παραγόντων της τρικομματικής συγκυβέρνησης;

Σήμερα λειτουργούν σε όλο τον πλανήτη περίπου 3500 ΕΟΖ, σε αναπτυσσόμενες κατά βάση χώρες,με διαφορετικά μοντέλα ( Ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ελεύθερες ζώνες εξαγωγικής διαδικασίας, ειδικές επενδυτικές ζώνες, ελεύθερες ζώνες βιοβηχανίας κλπ ). Αποτελούν ουσιαστικά την εξέλιξη των «μακιλλαντόρας» που είχαν δημιουργήσει οι αμερικάνικες πολυεθνικές στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Καμιά ΕΟΖ δεν υπάρχει σε χώρα της ευρωζώνης. Ουσιαστικά ούτε στην ΕΕ. Υπάρχουν 14 ΕΟΖ στην Πολωνία, οι οποίες και δημιουργήθηκαν υπό όρους ( ως το 2012-2016 ) και πριν αυτή ενταχθεί στην ΕΕ. Φαίνεται βέβαια πως τώρα, τον καιρό της κρίσης, αυτές αποτελούν το επενδυτικό πρότυπο Γερμανίας και Γαλλίας.

Όλες οι αξιολογήσεις για τις παντός είδους ΕΟΖ, ακόμα και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δείχνουν πως τα αποτελέσματα ΔΕΝ είναι ενθαρρυντικά, ΔΕΝ επιτυγχάνονται οι διακηρυγμένοι στόχοι για τις Περιφέρειες και τα Κράτη.

Υπάρχει και η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που αποκαλύπτει πως στις ΕΟΖ επικρατεί καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, με εργασιακή ανασφάλεια, υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, ατομικές συμβάσεις , υποχρεωτικές υπερωρίες και γενικευμένη απαγόρευση του συνδικαλισμού των εργαζόμενων.

Οι ΕΟΖ αποτελούν μοντέλο ευημερίας και μεγάλης κερδοφορίας για τους επενδυτές, που εξασφαλίζουν αποικιακούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεών τους με πολύ χαμηλή φορολόγηση, fast track αδειοδότηση, ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς και πολύ χαμηλό εργατικό κόστος. Δεν συνιστούν ανάπτυξη για τους πολλούς, τη χώρα ή την Περιφέρεια υποδοχής. Η δραστηριότητα των ΕΟΖ δεν συνάδει με την αναβάθμιση των δυνατών αναπτυξιακών δεδομένων της κάθε χώρας, προσανατολίζεται σε τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που εξυπηρετούν την δική τους αναπτυξιακή στρατηγική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: « Η μετατροπή μιας περιφέρειας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) λειτουργεί σε επιχειρηματικό, παραγωγικό και εργασιακό επίπεδο σε όφελος των δανειστών – επενδυτών, οι οποίοι ενθυλακώνουν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τα όποια οικονομικά οφέλη. Ταυτόχρονα η λειτουργία μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης δεν εντάσσεται σε κάποιο παραγωγικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που εγκαθίσταται μια επιχείρηση και συνήθως συμβάλλει στην παραγωγική αποδόμηση με αρνητικές συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο και τις συνθήκες εργασίας και ζωής των κατοίκων »

( Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 18/12/2011).

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό πως δεν δικαιολογείται να προβάλλεται η δημιουργία ΕΟΖ ως αναπτυξιακό πρότυπο και δεν πρέπει αβασάνιστα να προβάλλονται ως εναλλακτικές,προτάσεις που κυρίως ή μόνο τους όποιους επενδυτές εξυπηρετούν και όχι το δημόσιο συμφέρον. Βέβαια κάποιοι πολιτικοί παράγοντες έχουν μάθει , χρόνια τώρα, να ταυτίζουν το δημόσιο συμφέρον με τα ποικιλώνυμα , μικρά ή μεγάλα, ιδιωτικά συμφέροντα, που τους εξασφαλίζουν την εκλογή τους. Αλλά , δυστυχώς γι αυτούς, τα πράγματα αλλάζουν.

Η συζήτηση προφανώς δεν τελειώνει εδώ. Μόλις τώρα αρχίζει.

Θα επανέλθουμε όταν και αν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση.

ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γραμματέας της ΝΕ Συνασπισμού Δράμας

Υποψ. Περιφερειάρχης Δράμας με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.