Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Συνέντευξη Παναγιώτη Κουρουμπλή στην εφημερίδα «ΝΙΚΗ» και στο δημοσιογράφο κ. Χρήστο Κιούπη

 


Δημ.: Η καταψήφιση τον Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σας οδήγησε εκτός ΠΑΣΟΚ. Έχετε μετανιώσει γι' αυτή σας την επιλογή;

Π.Κ.: Έχω μετανιώσει γιατί ψήφισα το πρώτο Μνημόνιο σε καθεστώς αφόρητης πίεσης με το δίλημμα της μη καταβολής... εντός 10 ημερών μισθών και συντάξεων. Η άρνησή μου να ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο υπήρξε μία επιλογή, ώριμη και συνειδητή, που υπηρετούσε κοινωνικά και πολιτικά αυτό που πιστεύω. Δεν υπέκυψα στον εκβιασμό που επιχείρησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι συν αυτώ στη χώρα και τώρα αισθάνομαι δικαιωμένος. Όλοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι αιτία της κρίσης ήταν μόνο η Ελλάδα, τελικά ανέκρουσαν πρύμνα. Η Ελλάδα είναι μέρος της κρίσης και βιώνει ως κοινωνία το σημερινό συλλογικό μαρτύριο εξαιτίας των παραγόντων του δικομματισμού που την κυβέρνησαν και την κατέστησαν τον πιο αδύναμο κρίκο του ευρωπαϊκού συστήματος.

Δημ: Τι είναι για σας το σημερινό ΠΑΣΟΚ;

Π.Κ.: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ. Είναι αλλού. Αρμενίζει στις νεοφιλελεύθερες θάλασσες του ατομοκεντρισμού αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και πολιτικές του καταβολές.

Δημ: Περίπτωση επιστροφή οας στο Κίνημα υπάρχει αν αλλάξει η ηγεσία;

Τι άλλαξε για να γυρίσω πίσω; Τα πρόσωπα που φιλοδοξούν να ηγηθούν, αν ηγηθούν, δε φέρουν τις ίδιες ευθύνες για την κοινωνική εκτροπή; Δε διαφώνησαν ποτέ, αλλά ούτε είχαν και το κουράγιο να παραιτηθούν από μία υπουργική θέση. Η ιστορία της επιστροφής με αφήνει παγερά αδιάφορο. Το προσωπικό πολιτικό βόλεμα δεν είναι το πρόβλημα μου. Ήμουν και παραμένω μαχητής. Θα μάχομαι για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πατριωτικού, κοινωνικού, κυβερνητικού μετώπου που θα υποκαταστήσει την αμηχανία της κατακερματισμένης μίζερης Αριστεράς με το ελπιδοφόρο, δυναμικό και αισιόδοξο συλλογικό εγώ όλων εκείνων που πιστεύουν στο εμείς της Ελλάδας και της κοινωνίας.

Δημ: Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει έξω από το ευρώ και τι λέτε στα στελέχη της παραδοσιακής Αριστεράς που μιλούν για επιστροφή στη δραχμή;

Το διακύβευμα τώρα δεν μπορεί να είναι το ευρώ ή η δραχμή. Δηλαδή, επιθυμούμε μία Ευρώπη των τραπεζιτών και της φούσκας των παραγώγων, στην οποία αντί το χρήμα να επενδύεται δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο, γονιμοποιείται στα χρηματιστήρια συσσωρεύοντας τα κέρδη σε λίγους και τη φτώχεια στους πολλούς; Ή διεκδικούμε μία Ευρώπη της πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας, της οποίας ο ακρογωνιαίος λίθος θα είναι ο απόλυτος σεβασμός στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και στην καθιέρωση δικαιωμάτων και αρχών στη βάση των οποίων θα αναδιανέμεται ο παραγόμενος πλούτος με κοινωνικά δίκαιο τρόπο;

Δημ.: Ο πολυκερματισμός που εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι υπάρχει κενό στην πολιτική ζωή της χώρας. Πώς και από ποιες δυνάμεις μπορεί να καλυφθεί;

Ρίχνοντας μια οξυδερκή ματιά στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα διαπιστώνει κανείς ένα υπαρκτό πολιτικό κενό. Από τη μία πλευρά στοιχίζονται οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις μίας ανίερης πολιτικής συμμαχίας που προσπέρασαν ακόμα και τις τελευταίες ιδεολογικές τους αναστολές. Από την άλλη καταδεικνύεται η έλλειψη ενός μετώπου των δυνάμεων της προοδευτικής πλειοψηφίας, που βυζαντινολογούν μηρυκάζοντας τις δευτερεύουσες διαφορές τους. Και όλα αυτά, τη στιγμή που θα μπορούσαν να τους ενώσουν βασικές κοινωνικές αξίες προκειμένου να υπερασπιστούν -όχι εν λόγοις, αλλά κυρίως εν έργοις- εκείνους των οποίων τη ζωή ισοπεδώνει ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας. Σε ποιον ηθικό κώδικα υπακούει η εμμονή όσων ηγετών της Αριστεράς ισχυρίζονται ότι κατέχουν τη μοναδική αλήθεια Η αλήθεια, κύριοι, είναι μία. Μπορείτε να είστε η αυριανή κυβερνητική ελπιδοφόρα πρόταση, άξιοι αρχιτέκτονες του μέλλοντος αυτού του τόπου, αντί να καθιστάτε εαυτούς, για άλλη μία φορά, το ιστορικό άλλοθι νομιμοποίησης ενός άπνοου δικομματισμού σε διαρκή κοινωνική εκτροπή.

Δημ: Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε;

Π.Κ.: Είμαι μέλος της Ενωτικής Κίνησης. Μίας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας χωρίς προσωπικές αναφορές που επιχειρεί, ακόμη και με τον τρόπο λειτουργίας της, να καινοτομήσει πιστεύοντας ότι ο τόπος δεν έχει ανάγκη από πεφωτισμένους δεσπότες , αλλά από εργατικούς και τίμιους πατριώτες. Άμεσος στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, με υπομονή και επιμονή, προκειμένου να αναδείξουμε εκείνα που ενώνουν τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και είναι πολλά. Εκείνα που μπορούν να τις καταστήσουν αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, η οποία θα δεσμευτεί ότι μέσα στην πρώτη βδομάδα διακυβέρνησης θα καταθέσει πέντε κεντρικά σχέδια νόμου που θα βγάζουν τη χώρα από τη λογική που επιχειρεί να επιβάλλει το σύστημα. Δηλαδή, το να γίνουμε και φτωχοί και σκλάβοι. Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ευρύτερο αριστερό ψηφοδέλτιο με Τσίπρα και Κουβέλη μαζί.

Δημ: Χάσατε από μικρό παιδί την όραση σας, αλλά αποδειχτήκατε μαχητής. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στα νέα παιδιά που λένε ότι δεν έχουν ελπίδα στην Ελλάδα;

Π.Κ: Πρώιμα n ζωή μου απαίτησε να πάρω αποφάσεις που αφορούσαν το μέλλον μου. Επέλεξα συνειδητά τον επώδυνο δρόμο της επιμονής, της σύγκρουσης και των ρήξεων και όχι τη βολεματική υποταγή στο μοιραίο. Διεκδίκησα να ζήσω εγώ τη ζωή μου και όχι να με ορίσει αυτή. Στη ζωή είμαστε ό,τι εμείς επιλέξουμε για τον εαυτό μας. Δεν κοίταξα ποτέ πίσω αναζητώντας την ελπίδα ενός καλύτερου παρελθόντος. Δεν κοίταξα ψηλά περιμένοντας να ξαναπέσει το μάννα εξ ουρανού. Κοιτάζω πάντα μπροστά, απαιτώντας από τον εαυτό μου και όχι επαιτώντας από τους άλλους αυτό που θέλω να είμαι. Ο άνθρωπος διαθέτει απεριόριστες δυνάμεις θέλησης, όπλο ακαταμάχητο όταν είναι αποφασισμένος να το αξιοποιήσει σωστά. Και το λέει ένας άνθρωπος που δεν του χαρίστηκε τίποτα, ούτε από τη ζωή ούτε από τους ανθρώπους. Υπήρξαν στιγμές που έσπασα τα μούτρα μου και έχασα μάχες. Μετέτρεψα όμως αυτό το λικέρ των εμπειριών σε κινητροφόρο δύναμη, προκειμένου να κερδίσω τον πόλεμο. Οι πιο όμορφες στιγμές στη ζωή είναι εκείνες που αισθάνεσαι ότι αντιστέκεσαι σε όποια μορφή παραίτησης. Ένας σύγχρονος διανοητής έλεγε ότι το τέλος της ζωής δεν είναι ο θάνατος, αλλά η παραίτηση. Και θα κλείσω τη συνέντευξη αυτή με μια κρητική μαντινάδα: Και με σπασμένα τα φτερά να μην πατείς στο χώμα, να σε κοιτάζει η μοίρα σου με ανοιχτό το στόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.