Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΠΛΟΦΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΟΥ ΤΟΜΠΙΝ

 

Ο γαλλικός Τύπος αντιμετωπίζει με πολύ επικριτικούς τόνους την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την επιβολή «φόρου Τόμπιν», μία πρωτοβουλία που χαρακτηρίζεται «μπλόφα», διότι δεν είναι δυνατόν να ψηφισθεί πριν από...
τις προεδρικές εκλογές, ή «καταδικασμένη σε αποτυχία», διότι μόνον η Γαλλία υποστηρίζει την πρόταση.
Πολλοί συντάκτες των κύριων άρθρων αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί επίσης μία μεγάλη πολιτική επίθεση, διότι ο φόρος Τόμπιν είναι μία θεμελιωδώς σοσιαλιστική ιδέα, η οποία υφαρπάχθηκε από την αριστερά από τον πρόεδρο της Γαλλίας, σύμφωνα με την La Tribune.
Η Le Figaro, χαιρετίζει τον υποψήφιο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος «αν και δεν βρίσκεται ακόμη, επισήμως, σε προεκλογική εκστρατεία, δίνει τον ρυθμό και, εις το εξής, καθορίζει την ημερήσια διάταξη».
Η Midi Libre παραδέχεται ότι ο Σαρκοζί έχει την πρωτοβουλία στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών. «Η αριστερά συνεχίζει την κούρσα, αλλά ακολουθεί. Σοσιαλιστές, ξυπνήστε!».
«Ο Νικολά Σαρκοζί μετέτρεψε την περίοδο των γιορτών σε σταλινική Κατιούσα, με τον ορυμαγδό των προτάσεων, όπως ο κοινωνικός ΦΠΑ και ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών», γράφει η Charente Libre.
Για την Dernieres Nouvelles d' Alsace, «Ο Νικολά Σαρκοζί τα παίζει όλα, με κίνδυνο να εκτεθεί στην οργή των Ευρωπαίων εταίρων του». «Πώς η αγαπημένη του Αγγελα, η οποία ήθελε να περιμένει το 2014, θα υποδεχθεί σήμερα αυτόν που της έκανε απιστία για να φλερτάρει με τους Γάλλους ψηφοφόρους;», γράφει η εφημερίδα.
Για την Les Echos, η εφαρμογή του φόρου Τόμπιν «σε μία μόνο χώρα οδεύει κατευθείαν στην αποτυχία, όπως το απέδειξε η Σουηδία εδώ και τριάντα χρόνια». «Ο φόρος Τόμπιν δεν λειτουργεί σε μία μόνον χώρα, εκτός εάν θέλει κανείς να διώξει προς το εξωτερικό σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές και απαραίτητους μοχλούς εξουσίας».
H εφημερίδα La Presse de la Manche γράφει ότι το μέτρο αυτό «θα πρέπει να υιοθετηθεί από κοινού από το σύνολο των χωρών μελών του ΟΗΕ. Γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ματαίωση εφαρμογής του μέτρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.