Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ… ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ!

 

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΑΓΡΙΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΥΓΕΙΑ, ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΩΡΩΝ, ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ, ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ, «ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ» ΣΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!

Η επιστροφή της τρόικας μέσα στην προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα (κλιμάκια της τρόικας αναμένονται την ερχόμενη Τρίτη 17/1 και μάλλον στις 20 του μήνα έρχονται και οι επικεφαλείς) συνδυάζεται με τις χειρότερες προοπτικές για τον ελληνικό λαό! Οι απαιτήσεις των δανειστών συνιστούν ένα εφιαλτικό σενάριο για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού οι τροϊκανοί έρχονται με ένα πακέτο προτάσεων, που στόχο έχει να επαναχαράξει με απίστευτη σφοδρότητα τον κοινωνικό και εργασιακό χάρτη στην Ελλάδα και να προλειάνει το έδαφος για τις επόμενες μεγάλες μάχες (ΕΓΣΣΕ, κατώτατος μισθός, κτλ.).

Η ατζέντα «λεηλασίας» της τρόικας στο δημόσιο τομέα αγγίζει ένα ευρύ θεματολόγιο, που στόχο έχει μια άγρια περικοπή δαπανών: ψαλίδισμα επικουρικών συντάξεων, κλείσιμο οργανισμών, περιορισμός των δαπανών υγείας και άμεση μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων - ακόμα και με απολύσεις!

Η άφιξη της τρόικας έχει ως κύριο στόχο τη διεξαγωγή συζητήσεων που θα αφορούν κυρίως τα πρόσθετα μέτρα για το 2012 και τη διετία 2013-2014, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο.

Φυσικά, οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν τη δέσμευση των κομμάτων του "τρικομματισμού" (και όσοι πιστοί προσέλθετε…) για την λήψη και εφαρμογή των νέων μέτρων, πράγμα που μάλλον δεν πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα την τρόικα!

ΤΡΟΪΚΑΝΟ «ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ!

Έτσι, το πλάνο για την τρόικα περιλαμβάνει σειρά μέτρων.
• Αρχή γίνεται από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, όπως είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί.
• Μετά από το μέτρο της εφεδρείας, το οποίο δεν απέδωσε τα αποτελέσματα που ήθελαν κυβέρνηση και τρόικα, η τελευταία προχωράει στο «ζουμί»: απολύσεις στον δημόσιο τομέα με καταργήσεις οργανικών θέσεων.
Κλείσιμο δημοσίων φορέων και οργανισμών, με τη δικαιολογία της αναποτελεσματικότητας, χωρίς μετατάξεις των εργαζόμενων. Το ποιος θα το κρίνει ποιοι δημόσιοι φορείς και με τι όρους παραμένει άγνωστο.
Μειώσεις αποδοχών 20% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί ένστολοι κ.λπ.).
«Πετσόκομμα» των κοινωνικών και προνοιακών δαπανών (π.χ. επιδόματα), που ορισμένοι τα αναβιβάζουν σε περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως.
Δραστική μείωση της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης.

Με άλλα λόγια, η τρόικα προωθεί την συστηματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους (όποιου είχε απομείνει), βρίσκοντας τον εχθρό για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις στις δαπάνες υγείας και πρόνοιας! Η απαξίωση της κοινωνικής πολιτικής, σε μια περίοδο που το μέσο εισόδημα έχει πέσει στον πάτο, η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, καθώς και οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αποτελεί αναμφίβολα μια εγκληματική πράξη! Παράλληλα, ο δημόσιος τομέας θα χτυπηθεί βάναυσα, αφού κυβέρνηση και τρόικα βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο που υπήρχε εξ’ αρχής και κρυβόταν πίσω από τη φενάκη της «εφεδρείας»: την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση οργανισμών και φορέων.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: «ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ» Ή «ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΑΓΧΟΝΗ»!

Εκεί που η τρόικα θα «παίξει τα ρέστα της» είναι στις μισθολογικές περικοπές και ειδικότερα, στα «δώρα» και στις κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια, πάνω στα οποία προτίθεται να κινηθεί η τρόικα:

Το πρώτοιδιαίτερα βάρβαρο - αναφέρει το σύνολο του μισθολογικού καθεστώτος να τίθεται υπό αμφισβήτηση από την τρόικα, με την τελευταία να απαιτεί με τον πιο κυνικό τρόπο από τους επονομαζόμενους «κοινωνικούς εταίρους» να συμφωνήσουν σε κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, πλήρη κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και «πάγωμα» των ωριμάνσεων (τριετίες).

Το δεύτερο "ηπιότερο", αλλά ιδιαίτερα ύπουλο - φέρει την τρόικα να ζητάει την επιβολή «πλαφόν» ύψους 1.500 ευρώ για τον 13ο και 14ο μισθό, από κοινού με παράλληλη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μια τριετία (και ακύρωση της προβλεπόμενης αύξησης του Ιουλίου κατά 2,6%) και αναστολή των ωριμάνσεων.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, πέραν των άλλων δυσμενών, δεν θα παίρνουν δώρα παραπάνω από όσα αναλογούν στο νεοπροσλαμβανόμενο ανειδίκευτο εργάτη, που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Αυτές οι επιλογές μοιάζουν περισσότερο σαν «θάνατος με αγχόνη» ή «αργός θάνατος με δηλητήριο» για τους εργαζόμενους, που βλέπουν ερήμην τους να πέφτουν όλα τα δικαιώματα τους στον «πάγκο του χασάπη» με συνοπτικές διαδικασίες. Επίσης, είναι προφανές ότι η τρόικα δεν θα μπει στη διαδικασία να… «προβληματιστεί» ιδιαίτερα για τυχόν επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις των «κοινωνικών εταίρων», αφού η κυβέρνηση, όσο και αν προσποιείται λύπη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, έχει ήδη προσφερθεί να κάνει τη «βρώμικη δουλειά».

Πάντως, το θέμα που από τώρα συγκλίνουν οι πάντες είναι η μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών.

Το ποιο σενάριο θα επιλεγεί τελικά, θα προκύψει μετά από πολιτική εκτίμηση των κυρίαρχων κύκλων, ως προς το ποιο εξυπηρετεί καλύτερα το νεοφιλελεύθερο στρατηγικό σχέδιο τρόικας και κυβέρνησης: αν κρίνεται ότι υπάρχει περιθώριο να περάσει η «σκληρή γραμμή» της τρόικας τώρα, θα γίνει. Ειδάλλως, θα επικρατήσει η «ήπια γραμμή» των περικοπών, ως ενδιάμεση φάση λεηλασίας, μέχρι το αναπόφευκτο!

Το «μεγάλο κόλπο» για την τρόικα θα αφορά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες υπάρχει σκέψη για μείωση των αποκλίσεων από τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ. Έτσι, συμβάσεις που υπερβαίνουν τις κατώτερες αποδοχές, θα αναπροσαρμοστούν με στόχο η απόκλιση να περιοριστεί στο 20% ή το πολύ - πολύ, στο 30%! Βεβαίως, για την κατακρεούργηση των κλαδικών συμβάσεων, εκτός από την… εύκολη λύση της νομοθετικής παρέμβασης, ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με αμοιβές πολύ χαμηλότερες από τις κλαδικές.

«ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΗ» Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΦΕΣΗ

Για τις Βρυξέλλες, δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες (ύφεση και έλλειμμα) που θα καθορίσουν:
- Τις παρεμβάσεις για το 2012, ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί μετά και την εφαρμογή του PSI στο 5,4% του ΑΕΠ.
- Το μέγεθος της προσαρμογής για το 2013 και το 2014 κι αν θα είναι αρκετά τα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί στην πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Κρίνοντας, βέβαια, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών και του προϋπολογισμού έχουν πέσει παντελώς έξω! Το έλλειμμα, από εκεί που προβλεπόταν στο 9% του ΑΕΠ, πλέον υπολογίζεται κοντά στο 9,6%, ενώ η μεταβολή του ΑΕΠ παρουσιάζει αυξανόμενες τάσεις ύφεσης της τάξεως του 6%, ξεπερνώντας τον πρότερο υπολογισμό του 5,5%!

Φυσικά, ενώ η κυβέρνηση θα απαντήσει στο έλλειμμα με μέτρα – «μαμούθ» (1 δις ευρώ θα χρειαζόταν για να καλυφθεί αυτός ο εκτροχιασμός εντός του 2012!), το μόνο που θα καταφέρει, θα είναι να αναπαράγει και να διογκώνει αυτά τα μεγέθη στο διηνεκές. Με τις βάναυσες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, το έλλειμμα δεν περιορίζεται – ίσα ίσα, μεγαλώνει, ενώ δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο σε προοπτικές ανάπτυξης.

Βεβαίως, η δογματική εμμονή από την πλευρά της ΕΕ και η επακόλουθη υποταγή της κυβέρνησης στο «σκληρό» και «άπιαστο» όριο του 3% για το έλλειμμα είναι βέβαιο ότι στέλνει την Ελλάδα στον Άδη, επιτυγχάνοντας μόνο το στράγγισμα των εισοδημάτων των εργαζομένων και τίποτα άλλο!

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.