Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Τελικά λεφτά πάντα υπάρχουν

 

Η γερμανική εφημερίδα "Zeit" έγραφε τις προάλλες ότι "στην Ελλάδα οι γιατροί εξυπηρετούν μόνον τα έκτακτα, οι οδηγοί των λεωφορείων απεργούν, πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη βιβλία, ενώ χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν κατά της σχεδιαζόμενης απόλυσής τους. Το νέο πρόγραμμα περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης επηρεάζει όλους τους Έλληνες. Εκτός κι αν εργάζονται στον στρατό ή στην αμυντική βιομηχανία. Είναι οι τομείς που σχεδόν δεν έχουν αγγίξει οι περικοπές. (...) Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι η Γερμανία. Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση για τις γερμανικές εξαγωγές εξοπλιστικών προγραμμάτων για το 2010, Ελλάδα και Πορτογαλία -που επίσης βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας- είναι οι κυριότεροι αγοραστές γερμανικών όπλων».

Περιέργως αυτού του είδους τις παρατηρήσεις και τα σχόλια δεν τα διαβάζουμε σε ελληνικές εφημερίδες και κανάλια, οι συντάκτες των οποίων είναι ικανοί να ανιχνεύσουν κωδικό του "σπάταλου κράτους" από χιλιόμετρα μακριά. Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει αύξηση εξοπλιστικών δαπανών κατά 66%. Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έφτασαν τα 7,1 δισ. ευρώ το 2010, από 6,24 δισ. το 2007. Το 58% των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας για το 2010 πήγε στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ντόρος σχετικά με τους εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει η χώρα, ιδίως τώρα που η διεθνής θέση της είναι αποδυναμωμένη. Το "επιχείρημα" αυτό αρκεί για να συγκεντρώσει μια καλοπροαίρετη συναίνεση και να επιβάλει σιγή. Πλην όμως η σχέση μεταξύ αμυντικής αξιοπιστίας και εξοπλιστικής δαπάνης δεν είναι καθόλου ευθεία (ή, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι τόσο ευθεία, όσο της μίζας φερ' ειπείν). Είναι σαν να λέμε ότι αυτός με το ακριβότερο αυτοκίνητο είναι σώνει και καλά ο καλύτερος οδηγός, κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Αλλά, ακόμα και αν κάτι τέτοιο ίσχυε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι αστακός και να μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να μειώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες μέχρις εξαφανίσεως και μαζί με αυτές να περιορίσει και τις αμυντικές δαπάνες γενικά.

Οι κυβερνήσεις Σημίτη ξόδεψαν για εξοπλισμούς ένα ΚΠΣ, σχεδόν 17 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένου του κόστους των γερμανικών υποβρυχίων "που γέρνουν". Ο κ. Βενιζέλος όμως -ως υπουργός Άμυνας και τώρα Οικονομικών- όχι μόνον δεν περιέκοψε τους εξοπλισμούς, αλλά παρήγγειλε και άλλα δύο υποβρύχια από τη Γερμανία...

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.