Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Ποιοι τρέμουν τις αποκαλύψεις των εισαγγελέων

 

Ποιοι τρέμουν τις αποκαλύψεις των εισαγγελέων

Για ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και προγραμματίζει να καταθέσει επερώτηση στη Βουλή και να ενημερώσει τον Λ. Παπαδήμο

Ευρύτερες διαστάσεις, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνει η υπόθεση των ερευνών των δύο εισαγγελέων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Κουμουνδούρου, δεν αποκλείεται να ξεσπάσει ντόμινο αποκαλύψεων, που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και υψηλά πολιτικά πρόσωπα ή το στενό οικογενειακό περιβάλλον πολιτικών προσώπων.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει τη διερεύνηση των υποθέσεων για: α) τη δανειοδότηση των δύο κομμάτων εξουσίας, Νέα Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, β) την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, υπόθεση για την οποία κλήθηκε να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, γ) τις καταγγελίες σε βάρος του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Κ. Καπελέρη, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου για «πάγωμα» βεβαιωμένων προστίμων σε εταιρείες που έκαναν λαθρεμπόριο καυσίμων, δ) την υπόθεση χρηματισμού των εφοριακών με το σύστημα 4-4-2, κατόπιν δημόσιων καταγγελιών του ειδικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη, ε) την καταγγελία για συμμετοχή του Αντρίκου Παπανδρέου σε εταιρεία που επένδυε στη χρεοκοπία της Ελλάδας, στ) την υπόθεση της Proton Bank κ.ά.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε στενό του συνεργάτη, επεσήμανε τον κίνδυνο και ανεξαρτήτως του μεγέθους των αποκαλύψεων και της όλης έρευνας, «της ωμής πολιτικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, σε υποθέσεις που αφορούν κυρίως τη διετία της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται διατεθειμένα να φέρουν το θέμα στη Βουλή, με σχετική επερώτηση και υπόψη του ίδιου του πρωθυπουργού. «Και μόνον το πολιτικό “άδειασμα” του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον Λουκά Παπαδήμο, που έδωσε τη σχετική εντολή της πλήρους διερεύνησης, δίνει το στίγμα της σημαντικότητας της όλης υπόθεσης», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική διάσταση

Το θέμα, όμως, φαίνεται πως λαμβάνει πλέον και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, ένα τρίτο πρόσωπο μετέφερε τις αμφιβολίες και την ενόχληση υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης προς τους ανώτατους δικαστικούς. Λέγεται πως το τρίτο αυτό πρόσωπο γνώριζε στενά τους δύο εισαγγελείς και εξ αυτού του λόγου «επεδίωξε ο πολιτικός παράγων να διαμηνύσει την ενόχλησή του». Οι αντιδράσεις, όμως, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και αναγκάστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.
Η πολιτική διάσταση, όμως, που σαφώς αποδεικνύεται, φαίνεται ότι θα αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων που έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως, αν οι «εισαγγελείς αφεθούν ανενόχλητοι, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές αποκαλύψεις με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες». Πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν επίσης να επιδιωχθεί, μπροστά στον κίνδυνο των αποκαλύψεων, ένας πολιτικός συμβιβασμός προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ομαλά προς τις εκλογές».

Το τρίτο πρόσωπο

Αρκετοί, πάντως, εγείρουν θέμα της δημοσιοποίησης του τρίτου προσώπου, θέτοντας θέμα ακόμη και δίωξης εναντίον του. Καθώς αναδεικνύεται, ίσως για πρώτη φορά, μια ωμή παρέμβαση σε θέματα δικαστικής έρευνας, και μάλιστα, με «εντολή» πολιτικού προσώπου. «Την ίδια στιγμή που ευαγγελίζονται την ολοκληρωτική κάθαρση και την ισονομία, η αποκάλυψη του προσώπου που παρενέβη εγείρει τεράστια ερωτήματα σχετικά με την πολιτική διαπλοκή», τόνιζαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.