Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Η έκπληξη να είναι για τον Λουκά Παπαδήμο

 

  Λίγους μόλις μήνες πριν, οι ανυποχώρητοι λαϊκοί αγώνες ήταν η θρυαλλίδα που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Έκτοτε, παρά τις σημαντικές αντιστάσεις που συνεχίζουν, με επίκεντρο τον αγώνα ενάντια στα χαράτσια, η κοινωνία βρίσκεται σε στάση αναμονής. Με ανοιχτή όμως και τη συζήτηση για τα νέα μέτρα σε βάρος των μισθωτών, το μεθαυριανό ραντεβού της παναττικής απεργίας μετατρέπεται σε κόμβο: Το ζητούμενο, τουλάχιστον για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι να αποτελέσει την αφετηρία νέων ανυποχώρητων κοινωνικών αγώνων. Μετά τον Γ. Παπανδρέου, αυτήν τη φορά η έκπληξη να είναι για τον Λουκά Παπαδήμο, που, ειρήσθω εν παρόδω, δήλωσε την Παρασκευή ότι εάν συνεχιστεί ο “δρόμος της προσαρμογής” (μετάφραση: η πολιτική του Μνημονίου), «η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ξανά».

   

  Αγώνες με αίτημα εκλογές

  Στη συνεδρίαση των οργάνων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Συνασπισμού, η επιτυχία της παναττικής αλλά και η πυροδότηση νέων κινητοποιήσεων, αποτέλεσε τον κεντρικό στόχο. Η ηγεσία του χώρου, εκτιμώντας τις συνθήκες, τους μαχητικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και την ανάγκη των εργαζόμενων τάξεων για ορατά αποτελέσματα, θέτει ως στόχο την περαιτέρω πολιτικοποίηση των αντιστάσεων. Το αίτημα λοιπόν “εκλογές τώρα”, εκτός από την υπεράσπιση της δημοκρατίας από τις παλινωδίες της μνημονιακής εποχής, παίρνει και νέο νόημα: Η αναδιάταξη των συσχετισμών και η καταγραφή της απόκλισης μεταξύ λαϊκής βούλησης και εφαρμοζόμενης πολιτικής μπορεί, εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να ανοίξουν δρόμους νέας πολιτικής ελπίδας. Να δώσουν δηλαδή στην κοινωνία “απτή” διέξοδο, να μετασχηματίσουν το κλίμα απαισιοδοξίας σε νέα προοπτική για τους εργαζόμενους. Σε αυτή τη μάχη, που έχει γίνει πια και μάχη χρόνου, καθώς η δανειακή σύμβαση που “θα δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες”, όπως λέει από την πρώτη στιγμή η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, πλησιάζει, αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία: Εξορμήσεις, περιοδείες και, κυρίως, διοργάνωση εκδηλώσεων σε γειτονιές για την ανάδειξη της εναλλακτικής πρότασης. Στόχος είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να φθάσουν σε όλες τις γειτονιές, να γίνουν εκδηλώσεις σε όλους ει δυνατόν τους δήμους.

  Συζητήσεις και αναζήτηση συγκλίσεων

  Εξάλλου, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν “κλειστό” χαρακτήρα: Σταθερή επιδίωξη είναι η συνομιλία και στις δημόσιες συζητήσεις με κόσμο, στελέχη, κόμματα και πρωτοβουλίες που παλεύουν ενάντια στο Μνημόνιο. Η πρόθεση αυτή αποτυπώνεται και στα πάνελ των εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ: εκτός από στελέχη της ριζοσπαστικής αριστεράς συμμετέχουν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σ. Σακοράφα και Παν. Κουρουμπλής, αλλά και στελέχη της ευρύτερης αριστεράς, όπως ο δημοσιογράφος Γ. Δελαστίκ. Για αυτήν την εβδομάδα άλλωστε υπάρχουν δύο προσκλήσεις σε διάλογο: Αύριο καλεί τις δυνάμεις της αριστεράς το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης του Αλ. Αλαβάνου και την Πέμπτη η Ενωτική Κίνηση στην οποία συμμετέχουν οι Παν. Κουρουμπλής, Ν. Κοτζιάς, Αλ. Μητρόπουλος, Αντ. Κοτσακάς, Δημ. Τσουκαλάς κ.ά. Η Ενωτική Κίνηση καλεί επίσης στην ίδια συνάντηση το ΚΚΕ, τη ΔΗΜ.ΑΡ., τους Οικολόγους Πράσινους, το Άρμα Πολιτών και τους “Ελεύθερους Πολίτες” του Β. Οικονόμου, υποστηρίζοντας στην επιστολή της ότι “μια συνεργασία σε προγραμματική βάση μπορεί να δώσει πολιτική έκφραση στους πολίτες που μαζικά απεγκλωβίζονται από τις συντηρητικές δυνάμεις”. Στις εν λόγω συναντήσεις, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί και το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη για τη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου αντίστασης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει, εκφράζοντας την άποψη που έχει διαμορφώσει από καιρό για τη συγκρότηση ενός πλατιού αντιμνημονιακού και αντινεοφιλελεύθερου μετώπου.

  Εκδηλώσεις, δραστηριότητες

  Αύριο, Δευτέρα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θοδωρή Δρίτσα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Λαύριο. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί το Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου για να συζητήσει με τους πρόσφυγες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το ζήτημα της μετεγκατάστασής τους. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή Λαυρίου, καθώς και με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

  Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα οργανώνει εκδήλωση με θέμα: “Υπάρχει διέξοδος: Συνεργασία της αριστεράς για την εξουσία”. Ομιλητές η Σ. Σακοράφα (ανεξάρτητη βουλευτής), ο Γ. Δελαστίκ (δημοσιογράφος) και ο Π. Σκουρλέτης (Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ). Στις 6.30 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Νέα Ελβετία”.

  Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ Μεταμόρφωσης οργανώνει εκδήλωση με θέμα: “Η απάντηση της αριστεράς στην κρίση”. Ομιλητές: Π. Σκουρλέτης, Παν. Κουρουμπλής, ανεξάρτητος βουλευτής, Παν. Κοσμάς, γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ. Στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεταμόρφωσης (Γκινοσάτη και Πλαστήρα)

  Ακολουθούν οι εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Πατησίων, στις 22.01, με ομιλητές τους Κ. Αθανασίου και Σ. Σακοράφα (Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, στις 6 μ.μ.), Αγίας Βαρβάρας, στις 25.01 με τους Γ. Δραγασάκη και Σ. Σακοράφα (1o ΚΑΠΗ Αγ. Βαρβάρας, 7 μ.μ.), Νέας Ιωνίας, στις 26.01 με τους Αλ. Τσίπρα, Σ. Σακοράφα, Αντ. Νταβανέλλο και στο τέλος του μήνα, 30.01, ακολουθεί το Αγρίνιο με Δημ. Βίτσα, Ευτ. Μπιτσάκη και Σ. Σακοράφα.

  Της Δάφνης Σφέτσα

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.