Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

«ΨΗΝΕΤΑΙ» ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΕΕ – ΔΝΤ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ!

 

ΤΟ PSI+ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ!

Η ΑΛΑ ΤΡΟΪΚΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ «ΑΠΟΚΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Δεν έχει τέλος, όπως φαίνεται το σήριαλ των "κολλημμένων" διαπραγματεύσεων για το PSI+. Το μόνο το οποίο έχει "κλειδώσει" είναι πως τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI+ θα υπάγονται στο, λίαν φιλικό πρους τους πιστωτές, βρετανικό δίκαιο!

Η επόμενη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών (IIF, τρόικα, ελληνική κυβέρνηση), έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή (13/01) και κανείς δεν ξέρει τί θα "βγάλει" (και εάν θα βγάλει κάτι συγκεκριμένο).

Στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι να υπάρξει γρήγορη, -μέχρι τις 20 Ιανουαρίου,- κατάληξη (όποια και αν είναι αυτή), ενώ οι τράπεζες και τα hedge funds έχουν κάθε λόγο να ψήνουν το "ψάρι στα χείλη" των άλλων δύο "τραβώντας" χρονικά τη διαδικασία...

Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, και σύμφωνα με έγκυρες πηγές "ψήνεται" σχέδιο χρεοκοπίας της χώρας, υπό την αιγίδα της τρόικας, εντός του ευρώ με μετατροπή της Ελλάδας σε "νεοαποκία" της ΕΕ και της Γερμανίας!

Προφανώς, κάτι τέτοιο βρίσκεται στον αντίποδα της ουσίας της πρότασης της iskra που συνίσταται στη στάση πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειζόμενου (δλδ της χώρας) με σκοπό τη διαγραφή του συντριτπικά μεγαλύτερου μέρους του συνόλου του χρέους (και όχι μόνο του ομολογιακού προς τους ιδιώτες, όπως προβλέπει το PSI+).

Ας τα δούμε όμως από την αρχή...

Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις είχαν "κολλήσει" στο γεγονός ότι δεν συγκεντρωνόταν μια επαρκής πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών (κοντά στο 90%), που θα δεχόταν ένα "εθελοντικό" κούρεμα της τάξης του 50%.

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο από την πρόσφατη παρέμβαση του ΔΝΤ που θεωρεί το ως άνω "κούρεμα" ανεπαρκές.

Έτσι εντάθηκαν οι πιέσεις της τρόικας προς τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξει "κούρεμα" που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 60% σε όρους ονομαστικής αξίας και ακόμα περισσότερο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (πρακτικά τα νέα ομόλογα να φέρουν επιτόκια 4%-5%).

Είναι φυσικό πως το νέο σκηνικό μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ιδιωτών ομολογιούχων που θα δεχτούν ένα εθελοντικό "κούρεμα".

Και όσο μειώνεται το ποσοστό αυτό, τόσο η επίτευξη εθελοντικού κουρέματος γίνεται αδύνατη.

Με απλά λόγια είναι πρακτικώς αδύνατο το 70% των πιστωτών να δεχτεί εθελοντικά το "κούρεμα" ενώ το υπόλοιπο 30% να τη βγάλει "καθαρή" χωρίς απώλειες. Πρακτικώς, πρόκειται για επιδότηση των πρώτων προς τους δεύτερους....

Η χρεοκοπία και οι ρήτρες συλλογικής δράσης

Έτσι αυτό που μελετάται είναι η ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CACs) βάσει των οποίων, μια συμφωνία του πχ 70% των ιδιωτών ομολογιούχων θα καταστεί υποχρεωτική για όλους.

Μπορεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να μην εμπεριέχουν τέτοιες ρήτρες, όμως το γεγονός πως υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης με αναδρομική ισχύ (ειρήσθω εν παρόδω αυτό το γεγονός δείχνει και το μέγεθος του "εγκλήματος" που διάπραξε εις βάρος της χώρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, αποδεχόμενη την μεταφορά των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο).

Τούτο φυσικά θα θέσει τη χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής ή και "ολοκληρωτικής" χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης και η ISDA (διεθνής ένωση swaps και παραγώγων) θα συνεδριάσει μετά από αίτημα hedge funds, κυρίως κατόχων CDS, ώστε να αξιολογήσει αν υφίσταται στην Ελλάδα credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός με πληρωμή των CDS's.

Με πιθανότερο σενάριο η ISDA να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός τότε εκ των πραγμάτων τα CDS θα πληρωθούν.

Το PSI+

1)Προς τις 20 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι οριστικές πτυχές του πολυθρύλητου PSI+.

2)To PSI+ θα περιλαμβάνει haircut 60% δεν είναι 100% βέβαιο αν θα είναι ακριβώς 60% ή 58% ή 61% αλλά μεσοσταθμικά θα είναι περίπου 60%.

3)Το υπόλοιπο 40% που απομένει θα επιμεριστεί περίπου 10% ή 15% μετρητά και 30% νέα ομόλογα.

4)Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα φέρουν κουπόνι μεταξύ 5% και 5,3% και θα είναι αγγλικού δικαίου.

5)Η διαδικασία θα είναι αρχικώς αυστηρά εθελοντική και δεν θα περιλαμβάνονται η ΕΚΤ και οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα. Στην Ελλάδα οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα, κατέχουν περίπου 3,3 με 3,4 δις ευρώ ομόλογα τα οποία 1,3 δις έχουν αποκτήσει πρωτογενώς από τις δημοπρασίες δηλαδή και 2 με 2,1 δις ευρώ δευτερογενώς από την ΗΔΑΤ.

6)Στο σχέδιο του PSI+ θα περιλαμβάνεται παράμετρος για την ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης μια διαδικασία που αν ενεργοποιηθεί θα καταστήσει από εθελοντική υποχρεωτική την διαδικασία. Όμως το νομικό περιτύλιγμα θα είναι τέτοιο που κεκαλυμμένα θα προκύπτει ζήτημα ρητρών συλλογικής δράσης. Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος δεν διέπεται από τέτοιες ρήτρες συλλογικής δράσης άρα θα ενεργοποιηθούν – αν ενεργοποιηθούν - ετεροχρονισμένα και αναδρομικά

7)Το κλειδί στην όλη διαδικασία θα είναι η συμμετοχή στο PSI+.

Αν η συμμετοχή στην πορεία εκτυλιχτεί ικανοποιητικά δηλαδή συμμετάσχουν το 70% των κατόχων ομολόγων δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Αν όμως η συμμετοχή είναι χαμηλή π.χ. συγκεντρωθεί το 55% ή 60% τότε η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

8)Σε αυτή την περίπτωση της ενεργοποίησης η διαδικασία από εθελοντική μετεξελίσσεται σε υποχρεωτική και το haircut δεν θα είναι 60% αλλά θα αυξηθεί στο 72% έως 80%.

9)Σε αυτή την περίπτωση τα νομικά ερείσματα της ΕΚΤ δεν θα ισχύσουν και θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει στο haircut και η ΕΚΤ αλλά και οι ιδιώτες.

Να σημειωθεί ξεκάθαρα ότι οι ιδιώτες δεν περιλαμβάνονται στο PSI+ αλλά αν είναι μικρή η συμμετοχή και ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης τότε υποχρεωτικά θα υποστούν τις ίδιες ζημίες με τους θεσμικούς επενδυτές.

Ίσως τότε να ισχύσει το όριο των 100 χιλ ευρώ.

10)Αν εξελιχθούν αρνητικά οι διαδικασίες για το PSI+ πως θα καλυφθεί η ΕΚΤ;Ξεκάθαρο σχέδιο ακόμη δεν υπάρχει αλλά φαίνεται ότι έχει συζητηθεί η εξής πρόταση. Την ζημία που θα υποστεί η ΕΚΤ π.χ. 20 δις ευρώ να αναπληρωθεί από κεφάλαια που μπορεί να λάβει η ΕΚΤ από το EFSF π.χ. ή από άλλο μηχανισμό που θα αποφασιστεί.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.