Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Τυνησία: "Θέλουμε δουλειά, ελευθερία, αξιοπρέπεια"

 

Χιλιάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τύνιδας διεκδικώντας δουλειά και αξιοπρέπεια, την ημέρα της πρώτης επετείου από τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, ύστερα από 23 χρόνια ολοκληρωτικού καθεστώτος.

"Δουλειά, ελευθερία, αξιοπρέπεια", "Εσείς, υποκριτές, η δουλειά είναι δικαίωμα", "Τυνήσιοι μείνετε όρθιοι", "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα", ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από το θέατρο της Τύνιδας, που ήταν επίκεντρο της εξέγερσης.

"Κάναμε αυτή την επανάσταση κατά της δικτατορίας για να επιβάλλουμε το δικαίωμά μας σε μια αξιοπρεπή ζωή και όχι για να βοηθήσουμε ορισμένους καιροσκόπους να πραγματοποιήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες", δήλωσε ο 33χρονος Σαλέμ Ζιτούνι.

"Είμαστε πιστοί στο αίμα των μαρτύρων", έγραφαν στα πανό τους.

Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν ένα μεγάλο χάρτη της Τυνησίας με τα σημεία όπου έπεφταν νεκροί, αγωνιστές της λαϊκής εξέγερσης. Στην κορυφή της λίστας αυτής ήταν το όνομα του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, του τυνήσιου πλανόδιου οπωροπώλη στο Σίντι Μπουζίντ, του οποίου η αυτοπυρπόληση πέρυσι το Δεκέμβριο, πυροδότησε την εξέγερση στην Τυνησία και κατ' επέκταση την "αραβική άνοιξη".

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300 Τυνήσιοι σκοτώθηκαν και 700 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης.

Μια επίσημη τελετή για την 14η Ιανουαρίου θα γίνει αργότερα σήμερα στην Τύνιδα, παρουσία αρκετών αράβων ηγετών, μεταξύ τους ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπεν Χαλίφα Αλ-Θάνι και ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.