Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Ο 14ος μισθός θυσία στον βωμό της τρόικας

 

assets_LARGE_t_420_54019409_type12128

Τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν τώρα πρώτο θέμα στην ατζέντα τους οι εκπρόσωποι της τρόικας που επιστρέφουν την ερχόμενη Δευτέρα. Το σενάριο που εξετάζεται είναι κατάργηση του 14ου μισθού και ενσωμάτωση του δώρου των Χριστουγέννων στις τακτικές αποδοχές.

Με e-mail φωτιά προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν ζητήσει τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση των δώρων και το πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων.

Η εβδομάδα αυτή θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις, καθώς θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα θα υπάρξει άτυπη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ αύριο συνεδριάζει η ολομέλεια της ΓΣΕΕ για να εκτιμήσει τα δεδομένα.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και, μεταξύ άλλων, αναμένεται να δει τον ΣΕΛΠΕ και τον ΣΕΤΕ (τουριστικά επαγγέλματα).

Σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία, και με δεδομένες τις πιέσεις της τρόικας, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα δοθεί το καλοκαίρι η αύξηση που προέβλεπε η εθνική συλλογική σύμβαση και δεν θα καταβληθούν οι ωριμάνσεις (δηλαδή οι τριετίες).

«Αντάλλαγμα»

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η ενσωμάτωση μόνο του ενός μισθού -του 13ου- στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων και η κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων. Το «αντάλλαγμα» για ένα τέτοιο μέτρο θα είναι η... σωτηρία του κατώτερου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 751 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών είναι διατεθειμένος να... ανοίξουν όλα τα εργασιακά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο δεν αναμένεται να θέσει θέμα 13ου και 14ου μισθού, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως με το σχετικό αίτημα της τρόικας διαφωνούν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Ενσωμάτωση

Οι έμποροι λένε πως αν η τρόικα επιμείνει, τότε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα θερινής αδείας θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στους μισθούς. Στο θέμα των αυξήσεων και ωριμάνσεων ο ΣΕΒ φέρεται να θέτει ζήτημα μείωσης ή και κατάργησης. Αποψη των βιομηχάνων είναι πως οι μισθοί θα έπρεπε να συνδέονται με την παραγωγικότητα. Οι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ θέλουν τριετές «πάγωμα».

Σύμφωνοι είναι όλοι οι εργοδότες με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αρκεί να αντικατασταθεί με ένα τέλος αναπλήρωσης των εσόδων που θα χαθούν. Για το θέμα της μείωσης των εισφορών -υπό τον όρο πως θα καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων- αναμένεται να υπάρξει συναίνεση και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Πάντως τα όποια μέτρα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο, θα συνδυαστούν με «κίνητρα» για τους συνεπείς εργοδότες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η εφαρμογή της κάρτας εργασίας (όπου θα καταγράφεται το ωράριο των εργαζομένων), η εφαρμογή της πληρωμής μέσω τραπεζών κ.ά.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.