Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΥΙΖ…


Πάγκαλος: “Οι Έλληνες είναι είτε φασίστες, είτε κομμουνιστές είτε μαλάκες”.
Φώτο… Κουίζ: Εντοπίσαμε την κομμουνίστρια.
Παρακαλώ ξεχωρίστε τον μαλάκα από τον φασίστα…Εδώ σας θέλω!!! Αυτό είναι πραγματικό δίλημμα!!!

379910_2822648282019_1133325067_3040481_1870344723_n[1]

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! (ΜΕ) ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ 2012 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ;

Ο ελληνικός λαός, σχεδόν, στο σύνολο του γνωρίζει ότι το 2012, με τις επιλογές της τρόικας και των μνημονίων, τις οποίες υπηρετεί ο τρικομματικός συνεταιρισμός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, θα είναι πολύ χειρότερο από το 2011 και ίσως αποδειχθεί μοιραίος χρόνος για τον τόπο.

Αυτό που εναγώνια αναζητούν σύσσωμοι σχεδόν οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, νέοι και νέες, είναι να «πιαστούν» από κάπου. Αναζητούν την ελπίδα!

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ!

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι χωρίς την ΕΛΠΙΔΑ δεν μπορούν να υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις, παρά μια απέραντη απογοήτευση, μια παρακμιακή οργή και διαλυτική, παραλυτική, ατομική αναδίπλωση και το πολύ – πολύ, τυφλές κοινωνικές εκρήξεις!

Κι αυτή η ΕΛΠΙΔΑ για ανακοπή του κατηφόρου και αλλαγή μέσα στο 2012, δεν μπορεί να προκύψει από τα τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) του μνημονιακού και του νεοφιλελεύθερου τόξου, μαζί και τα συμπληρώματα τους…

Δεν μπορεί να προκύψει ελπίδα γενικά από το χρεοκοπημένο αστικό πολιτικό κατεστημένο, όπως αλλιώς και αν μεταμφιεστεί, όποια πολιτική μορφή να πάρει και να παραλλαχθεί!

Η ΕΛΠΙΔΑ για τη χώρα βρίσκεται στα αριστερά και μπορεί να προέλθει από την ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Ήδη μέσα στο λαό γίνονται μεγάλες διεργασίες, ζυμώσεις και ανακατατάξεις που τείνουν να αμφισβητήσουν εκ βάθρων παραδοσιακές πολιτικές τοποθετήσεις και εντάξεις.

Ο ελληνικός λαός, στη μεγάλη πλειοψηφία του, έχει αρχίσει να κοιτά ξανά με ενδιαφέρον προς την Αριστερά και να παρακολουθεί με προσοχή την πολιτική της.

Η Αριστερά, όμως, σε όλες τις εκφράσεις της, μπορεί να ανταποκριθεί; Θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες και να αναλάβει ένα νέο ηγετικό ρόλο για την ανατροπή και μια νέα πορεία ελπίδας, διεξόδου και αναγέννησης;

Η πρόκληση και το στοίχημα μεγάλο!

Η ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!

Για να τα βγάλει πέρα η Αριστερά σε αυτό το τιτάνιο ιστορικό έργο πρέπει και η ίδια να αλλάξει εκ βάθρων. Τουλάχιστον να αρχίζει να αλλάζει!

Αυτό συνεπάγεται ότι όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους!

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε θεμελιώδεις τρεις επείγοντες επαναπροσανατολισμούς.

Πρώτον: Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να εγκαταλείψουν παγιωμένες αντιλήψεις «μειοψηφίας» και «περιθωρίου» και να αντιληφθούν ότι πρέπει να μιλήσουν μια άλλη, ενοχλητική πολιτική γλώσσα λαϊκής πλειοψηφίας και σύγκρουσης με προοπτική μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική εξουσία.

Δεύτερον: Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς να αφήσουν πίσω τους τις λογικές «περιχαράκωσης», «εμφυλίου πολέμου» ή ενωτικών εκφωνήσεων με επικοινωνιακές σκοπιμότητες και να προστρέξουν σε μια νέα ενωτική αντίληψη συμπαράταξης, μέσα από τη διαφορετικότητα, η οποία, πρώτα απ’ όλα και κυρίως, να εκφρασθεί στην πράξη με κοινή δράση για την ανάπτυξη νέων, μεγάλων κοινωνικών ταξικών αγώνων ανατροπής και προοπτικής.

Τρίτον: Αυτή η συμπαράταξη της Αριστεράς δεν θα έχει αξία, αν δεν εδράζεται σε ένα κοινό ελάχιστο, αλλά συνεκτικό, ριζοσπαστικό και εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Η «Iskra» έχει καταθέσει ισχυρές απόψεις για ένα τέτοιο εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, με αφετηρίες τη στάση πληρωμών, την έξοδο από το ευρώ και τη συνολική σύγκρουση με την ΕΕ. Και αυτή η προγραμματική κατάθεση μας δεν είναι τυχαία, διότι, χωρίς αυτές τις ρηξικέλευθες θέσεις, οι οποίες σηματοδοτούν μια μεγάλη τομή και σύγκρουση, δεν μπορεί να υπάρξει συνεπής αντιμνημονιακός αγώνας, απεμπλοκή από την τρόικα και άνοιγμα νέων προοπτικών. Από ‘κει και πέρα, όμως, αυτό που προέχει για την ενωτική προγραμματική συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, με θεμέλιο τη συνάντηση ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι η ισχυρή ενωτική βούληση, η διάθεση για αμοιβαίες προγραμματικές υποχωρήσεις, με σεβασμό των ιδιαίτερων ταυτοτήτων και η εκκίνηση ενός σοβαρού διαλόγου επί των προγραμματικών βάσεων μιας συστοίχησης, την οποία δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε ούτε να της θέσουμε εκ των προτέρων όρους!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ!

Μπορούν οι δυνάμεις της Αριστεράς να τολμήσουν αυτά τα πρώτα βήματα αλλαγών μέσα στο 2012;

Μπορούν να αναμετρηθούν ξανά με την ιστορία και να τα καταφέρουν; Έχουν το κουράγιο, τη δύναμη, το σφρίγος, τη ζωτικότητα και την τόλμη να επιχειρήσουν ένα ενωτικό, καινοτόμο και ριζοσπαστικό άλμα προς τα εμπρός και να απειλήσουν ξανά στην πράξη και όχι με μεγάλα και κενά λόγια, το σύστημα;

Μπορεί η Αριστερά να ξανασμίξει με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και να εκφράσει αυθεντικά τις αγωνίες της για διέξοδο και καλύτερες μέρες;

Η «Iskra» είναι αισιόδοξη!

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ μπορεί να αναγεννηθεί η ίδια και να πρωτοπορήσει σε μια νέα, εθνική, προοδευτική και σοσιαλιστική αναγέννηση του τόπου.

Αρκεί να πράξουμε όλοι το καθήκον μας με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία.

Και όταν λέμε όλοι μας, λέμε όλοι μας και φυσικά, πρώτα απ’ όλα, όλοι/ες οι αριστεροί/ες, πέρα από διαφορετικές προτιμήσεις και εντάξεις! Μπορούμε!

Καλή Χρονιά, με συμπαραταγμένη Αριστερά και μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική Ελλάδα!

Μετά το μήνυμα Παπαδήμου για την νέα χρονιά…Και το μήνυμα του γραμμένου!!!

Αλλάζει ο χρόνος σε λίγη ώρα
Και μιας και ξέμεινα στην Αθήνα
Μπρος στον καθρέφτη θ’ αλλάξω δώρα
Καλή χρονιά και καλό μας μήνα

Κι ας με καλέσανε κάποιοι φίλοι
Για ένα τραπέζι, για κάποιο πάρτυ
Θα περιμένω τον Αι Βασίλη
με ένα περίστροφο στο κρεβάτι

κι όταν κατέβει απ’ την καμινάδα
και πάει να φάει τους κουραμπιέδες
θα τον βουτήξω απ’ την γενειάδα
και θα τον δέσω με χειροπέδες

να βλαστημήσει την ώρα εκείνη
που τον αγόρασε η κόκα κόλα
που απέλυσε όλα τα ξωτικά του
κι όλα τα δώρα του είναι φόλα

κι εσείς που κάνετε ρεβεγιόν
στην πλάτη απλήρωτων κι απολυμένων
να σας καθίσει εις τον λαιμόν
μπουκίτσα κρέατος καλοψημένον

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

 

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής της ανεργίας και της φτώχειας, από την υλοποίηση των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων συνταγών που επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών στους ιδιώτες και τη συγκρότηση μιας Ευρώπης της δημοσιονομικής λιτότητας, του αυταρχισμού και της απαξίωσης της δημοκρατίας.

Το 2011 όμως σημαδεύτηκε και από τους μεγαλειώδεις αγώνες των λαών σε όλη την Ευρώπη, από τα εκατομμύρια νέων και εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές πλατείες διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή σε ένα πιο δημοκρατικό κόσμο. Από τις διαδηλώσεις των συμπολιτών μας στο Σύνταγμα, από τα κινήματα αλληλεγγύης και ανυπακοής που ξεπηδούν σε κάθε γειτονιά, από τις κινήσεις υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι νέοι και οι εργαζόμενοι έστειλαν όλη την προηγούμενη περίοδο σαφή μηνύματα. Έριξαν με τους αγώνες τους την κυβέρνηση Παπανδρέου, διεκδικώντας να ακουστεί η φωνή τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους. Η επιλογή του μνημονιακού μπλοκ να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας τρικομματικής συγκυβέρνησης για να συντρίψει την αγωνιστική διάθεση του λαού και να μην λογοδοτήσει πολιτικά για τις επιλογές του έχει ήδη φτάσει σε αδιέξοδο.
Το αδιέξοδο αυτό θα μεγαλώσει την επόμενη περίοδο, όσο δυναμώνουν οι κοινωνικοί αγώνες και όσο αρχίζει να γίνεται πιο ορατή η συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής. Η ελπίδα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, στη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας για την απεμπλοκή από τα μνημόνια, την αναδιανομή του πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από το νεοφιλελευθερισμό και την κυριαρχία των αγορών.
Με την πεποίθηση ότι το 2012 μπορεί να είναι μια χρονιά μεγάλων νικηφόρων αγώνων και ανατροπών ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται σε όλους τους συμπολίτες μας υγεία και ευτυχία και υπόσχεται ότι θα βρεθεί στο πλάι των εργαζομένων και της νεολαίας σε όλες τις δύσκολες μάχες της επόμενης περιόδου. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2012 θα είναι η δική μας χρονιά

Aντί ευχών...

Μάθαινε και τ' απλούστερα! Γι' αυτούς
που ο καιρός τους ήρθε
ποτέ δεν είναι πολύ αργά!
... Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει, μα συ
να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!
Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο!
Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!
Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα!
Μάθαινε, εξηντάχρονε!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Ψάξε για σχολείο, άστεγε!
Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα όπλο.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, Σύντροφε!
Μπερτολντ Μπρεχτ

Ευχές!!!

407260_2825699678302_1133325067_3041699_1201662095_n[1]

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ;

Του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

To τελευταίο τεύχος των «Επικαίρων» εξεδόθη με τον εντυπωσιακό και αρκετά επικοινωνιακό τίτλο: «Πρώτο κόμμα η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με 43%»!!!

Για να βγάλει αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα, το περιοδικό βασίστηκε σε μια δημοσκόπηση της VPRC ( η οποία δεν καταγράφει πρόθεση ψήφου αλλά επιχειρεί εκτίμηση ψήφου, με ποσοστό λευκών, άκυρων, αποχής στο 28%) και αθροίζει, στο μέγιστο εύρος τους, τα ποσοστά που αποδίδονται στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους, τη Δημοκρατική Αριστερά και το Άρμα Πολιτών!

Αυτή την ώρα αφήνουμε κατά μέρος κάθε σχόλιο για την αξιοπιστία αυτών των ερευνών, όχι φυσικά από την άποψη προθέσεων, αλλά κυρίως αντικειμενικών δυνατοτήτων.

Αυτό που εδώ μας απασχολεί είναι, αν αυτού του είδους οι αθροίσεις έχουν πολιτικό περιεχόμενο ή απλώς μοιάζουν περισσότερο με επικοινωνιακές πομφόλυγες.

Δυστυχώς, σε αυτού του είδους τις «αντιμνημονιακές» αθροίσεις επιδίδεται ως εκφώνηση και πρόταση η πλειοψηφία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να προσδιορίζει το συγκεκριμένο πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενό τους.

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ;

Πως είναι δυνατόν, να συμπορευθούν, όπως προτείνει και εκφωνεί η πλειοψηφία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τόσο διαφορετικές δυνάμεις όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους αλλά και τους κάθε μορφής «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ;

Γιατί αυτοί που προτείνουν αυτή την τόσο «ευρεία συμπόρευση» δεν τη συνοδεύουν και με το ελάχιστο κοινό αλλά συνεκτικό, πρόγραμμά της, έστω σε τίτλους;

Δεν βλέπουν αυτοί που κάνουν αυτές τις τόσο «ευρείες» προτάσεις συνεργασιών, ότι η ΔΗΜΑΡ κινείται σε όλο και πιο αρνητικές κατευθύνσεις, ότι με το Πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές που αφορούν το ίδιο το σύστημα;

Δεν βλέπουν ότι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ δεν κινούνται καταρχάς σε ενιαία κατεύθυνση και είναι πολύ αμφίβολο αν, οι περισσότεροι εξ αυτών προτείνουν κάτι παραπάνω από μια «καλή» Κεντροαριστερά, άντε μια ''προωθημένη'' σοσιαλδημοκρατία;

Ακόμη, δεν αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να συνευρεθεί το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, με δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ κλπ;

Και αν τα βλέπουν αυτά, γιατί συνεχίζουν να ξεπερνούν τις αντιφάσεις και να εκφωνούν εύηχες αλλά, χωρίς περιεχόμενο, ενωτολογίες;

Μήπως γιατί ακούγονται ευχάριστα και σαγηνεύουν τ' αυτιά ενός κοινού που ακούει ότι αν όλοι αυτοί οι «αντιμνημονιακοί» συνενωθούν εκλογικά (!) τότε θα «βγούμε πρώτη δύναμη και θα πάρουμε το πριμ των 50 εδρών από τη ΝΔ του Σαμαρά»; Και μετά τι; Αλλά και ''πρώτη δύναμη'' πως; Με ετερόκλητες εκλογικές συμπράξεις;

Αλλά τι σημαίνει αντιμνημονιακό μέτωπο;

Η ''ΑΝΤΙΘΕΣΗ'' ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ!

Ασφαλώς η αντίθεση στο μνημόνιο είναι μια πρώτη κατ' αρχήν μεγάλη αφετηρία και προϋπόθεση.

Όμως, η αντίθεση αυτή στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ δεν αρκεί για μια συνεργασία ή σύμπραξη που θα ανακόψει τον κατήφορο και θα δώσει θετική διέξοδο στη χώρα.

Κι αυτό γιατί πρώτον αυτή η αντίθεση πρέπει να είναι συνεπής και δεύτερον να συνοδεύεται με ένα πρόγραμμα προοδευτικής ανασυγκρότησης με σοσιαλιστική προοπτική.

Είναι συνεπής η αντιμνημονιακή κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων Πράσινων και των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως για αυτούς ή για πολλούς εξ αυτών, το μνημόνιο πρέπει να αντικατασταθεί, στην καλυτέρα των περιπτώσεων, με μια άλλη εκδοχή («κοινωνική» και «οικολογική») «ήπιας» λιτότητας και μια «ελεγχόμενη οικονομία της αγοράς» μέσα στο ευρώ και την Ε.Ε.;

Μπορούμε, έστω, να μιλάμε για απαλλαγή από τρόϊκα και μνημόνια, χωρίς να αρνούμαστε τις τροϊκανές δόσεις και δάνεια, και επομένως χωρίς «στάση πληρωμών» επί του χρέους και χωρίς, τουλάχιστον, τη συνακόλουθη, έτσι κι αλλιώς απαραίτητη, έξοδο από το ευρώ;

Πως μπορεί, όμως, και σε ποια βάση να συνυπάρξουν σε μια συνεργασία δυνάμεις που αρνούνται το ευρώ και την ίδια την ΕΕ, με δυνάμεις από τον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ έως τη ΔΗΜΑΡ και τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όχι μόνο αντιτίθενται αλλά καταστροφολογούν ασυστόλως σε σχέση με την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε.;!!!

Πως μπορεί να σταθεί «αντιμνημονιακό μέτωπο» όταν ως αντιπολίτευση θα είναι ετερόκλητο αλλά και ως πρόταση θα είναι βαθιά διχασμένο ανάμεσα σε δυνάμεις που θέλουν την ανανέωση του συστήματος και σε εκείνες που επιζητούν την προοδευτική ανατροπή του, πέραν της σοσιαλδημοκρατίας, με στόχευση μια αντικαπιταλιστική και σοσιαλιστική προοπτική;

Μήπως το «αντιμνημονιακό μέτωπο» με το αντίστοιχο εύρος του είναι απλώς το άλλοθι, δεδομένης της στείρας άρνησης του ΚΚΕ να εμπλακεί σε ενωτική συζήτηση, για ένα μονομερές και ολισθηρό άνοιγμα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο; Μήπως η ενωτική εκφώνηση προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνεται εκ του ασφαλούς, αφού ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκ των προτέρων δοσμένη την άρνηση από αυτούς τους χώρους;

ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΕΝΩΤΟΛΟΓΙΑ'', ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κι ενώ σε όλα τούτα είναι εκτεθειμένη, χωρίς πειστικές απαντήσεις, η πλειοψηφία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται το ΚΚΕ να αντιτάξει περίπου την ίδια λογική και την ίδια, μάλλον, εύκολη «δημαγωγία» με αντίστροφο πρόσημο.

Η ηγεσία του ΚΚΕ χαρακτηρίζει το αντιμνημονιακό μέτωπο ως μια «πολιτική εκλογική μπλόφα». Η Αλέκα Παπαρήγα τόνιζε στις 20/12 : «Όσοι επικεντρώνουν το θέμα στο μνημόνιο, στριφογυρίζουν τη ρόδα στον αέρα»…

Τα κάλαντα του Αστέρα Εξαρχείων

Αλλαγή χρόνου με τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας

 

Οι απεργοί της Ελληνικής Χαλυβουργίας θα αλλάξουν το χρόνο στο χώρο του εργοστασίου. Το Στέκι Μεταναστών, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και η Συλλογική Κουζίνα El Chef θα βρεθούν δίπλα τους. Η κοινή ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:

Εδώ και δύο μήνες ο ηρωικός απεργιακός αγώνας στην Ελληνική Χαλυβουργία έγινε σημείο αναφοράς για όλη την εργατική τάξη. Με τις 60 μέρες απεργίας, οι απεργοί της Χαλυβουργίας απέδειξαν ότι:

Μπορούμε να μη δεχόμαστε μοιρολατρικά τις επιθέσεις των «από πάνω».
Ο αγώνας όταν είναι αποφασιστικός και πολυήμερος μπορεί να στριμώξει τη εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Γι΄ αυτό και ο αγώνας της Ελληνικής Χαλυβουργίας ανέβασε το ηθικό όλων όσοι-ες υφίστανται τις συνέπειες της μνημονιακής λαίλαπας, γι΄ αυτό κι ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης τους έχει αγκαλιάσει σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Από ένα τέτοιο κίνημα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι συλλογικότητες του Στεκιού Μεταναστών-Κοινωνικού Κέντρου της Τσαμαδού 13. Μέχρι τώρα, η Συλλογική Κουζίνα "El Chef" οργάνωσε παρέμβαση-γεύμα αλληλεγγύης στη Χαλυβουργία στις 10 Δεκέμβρη και παρέδωσε στους απεργούς δύο φορές τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που είχαν μαζευτεί στο Στέκι. Παράλληλα, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στήνει εδώ και τρεις εβδομάδες μικροφωνική αλληλεγγύης στα Προπύλαια και μαζεύει από τους περαστικούς οικονομική ενίσχυση για τον απεργιακό αγώνα. Μέχρι τώρα παραδόθηκαν στους απεργούς 3.150 ευρώ που μαζεύτηκαν ευρώ-ευρώ. Αυτές οι προσπάθειες, μικρό μόνο τμήμα των συνολικών κινήσεων αλληλεγγύης, πρέπει να συνεχιστούν.

Οι απεργοί της Ελληνικής Χαλυβουργίας θα αλλάξουν το χρόνο (καιρού επιτρέποντος) στο χώρο του εργοστασίου, στο χώρο του αγώνα. Αποφασίσαμε να βρεθούμε πλάι τους για να τους δείξουμε έμπρακτα ότι θεωρούμε τον αγώνα τους και δικό μας αγώνα. Από τις 9 το βράδυ του Σαββάτου θα βρεθούμε στη Χαλυβουργία για να φάμε, να πιούμε και να τραγουδήσουμε μαζί, για να κάνουμε μια διαφορετική Παραμονή, αγωνιστική κι αλληλέγγυα. Θα είναι καλό να βρεθούμε πολλοί και πολλές εκεί, για να περάσουμε με κέφι το κατώφλι του νέου χρόνου και να στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι οι απεργοί της Ελληνικής Χαλυβουργίας δεν είναι μόνοι.

Νίκη στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας!
Στέκι Μεταναστών-Κοινωνικό Κέντρο Τσαμαδού 13
Συλλογική Κουζίνα "El Chef"
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Φωτογραφική επισκόπηση της χρονιάς

Η Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει (και να μην ξανάρθει) μέσα από το φακό του Δημήτρη Θεοδόση.


1.ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

ΚΚΕ: Πολύ χειρότερο το 2012

«Καθώς το 2012 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2011 και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η μαχητική, μαζική οργάνωση των εργαζομένων, η αντεπίθεση με στόχο την κυβέρνηση, το κράτος και τα ίδια τα μονοπώλια, διαφορετικά τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά βασανιστικά και ανυπόφορα», δήλωσε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Εμείς θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση ο λαός να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αναντικατάστατη και ανεκμετάλλευτη δύναμή του», πρόσθεσε.

πηγή

Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Γυάλινος Κόσμος».

 

Ένας νέος ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος και μια συλλεκτική κασετίνα αποτελούν το νέο δισκογραφικό στίγμα του Αλκίνοου Ιωαννίδη…

Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Γυάλινος Κόσμος».

Η «Συγκομιδή» είναι μια συλλεκτική κασετίνα που περιλαμβάνει 8 προσωπικά άλμπουμ του Αλκίνοου Ιωαννίδη και 8 συλλεκτικές εκτυπώσεις έργων του Άντη Ιωαννίδη για τα εξώφυλλα των δίσκων:

«Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος» (1997), «Ανεμοδείκτης» (1999), «Εκτός τόπου και χρόνου» (Live, 2000), «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή» (2003), «'Που Δύσην ως Ανατολήν» (2006), «Συνάντηση» (2006), «Νεροποντή» (2009) και «Γυάλινος Κόσμος» (Live, 2011).

Ο «Γυάλινος Κόσμος», είναι το νέο διπλό ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ του Αλκίνοου Ιωαννίδη από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Περιέχει τραγούδια της προσωπικής κυρίως δισκογραφίας του καλλιτέχνη, διασκευασμένα για χορωδία και ηλεκτρική μπάντα.

Επιμέλεια : Βασίλης Λούκας

2011: Έτος απόγνωσης

 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η χρονιά που λήγει ήταν φρικτή για τους εργαζόμενους και τους λαούς, όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με πολιορκητικό κριό την κρίση δημόσιου χρέους, οι χρηματοπιστωτικοί τομείς υπονομεύουν και αποδομούν το κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση, χωρίς όμως εξ αυτού να βελτιώνεται ούτε η εξυπηρέτηση του χρέους ούτε και η απόδοση της οικονομίας. Οι τράπεζες μετέφεραν τα χρέη τους στα κράτη, υποχρέωσαν τα κράτη να τις διασώσουν με χρήμα των φορολογουμένων και σήμερα αξιώνουν από αυτά τη λιτότητα, με αναπόφευκτη συνέπεια την ύφεση, την ανεργία μεγάλης κλίμακος, την αποδόμηση των εργασιακών και κοινωνικών συστημάτων.

Πρόκειται για αρπακτική επέλαση του χρήματος εις βάρος των εργαζόμενων, που όμως υποσκάπτει ακόμη και τα θεμέλια της δικής του αποδοτικότητος. Η αρπακτικότητα του χρήματος στο παρόν υπονομεύει τη διευρυνόμενη αναπαραγωγή του στο μέλλον. Το εικονικό χρήμα, που ευθύνεται για την κρίση του 2008, έχει επανέλθει και αξιώνει την προνομιακή διάσωσή του, εις βάρος πάντα των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας. Ενώ επιβάλλεται άμεση οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη, μείωση των ανισοτήτων, εν τούτοις το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο επιβάλλει σήμερα ακόμη πιο βαθιά ανισότητα και αδικία, με αποτέλεσμα την εξάλειψη κάθε ορατότητος ακόμη και για το άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, η χρονιά που λήγει δεν ήταν μόνον απελπιστική, αλλά αποδείχθηκε παράλληλα και ελπιδοφόρα, στο μέτρο που αναδείχθηκαν νέες μορφές αντίστασης και πάλης, νέα κοινωνικά υποκείμενα, που έχουν απεμπλακεί από τη συστημική πειθαρχία. Συνειδητοποιείται σήμερα ότι τα πολιτικά συστήματα δεν ήταν παρά τρόπος μαντρώματος και έλεγχου των κοινωνικών αντιδράσεων. Το γεγονός του 2011 ήταν η ανάδειξη της κοινωνικής ανυποληψίας των πολιτικών συστημάτων. Με τη σπίθα που ξεκίνησε από τις αραβικές χώρες και μεταδόθηκε ταχύτατα στις πλατείες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Βρετανίας, φάνηκε πλέον καθαρά ότι μπορεί μεν οι κοινωνικές κατακτήσεις να είναι ευάλωτες, αλλά είναι ακόμη πιο ευάλωτος ο κοινωνικός και πολιτικός έλεγχος των νέων κινημάτων.

Από το 2011 ξεκίνησε μια αντίστροφη μέτρηση, που ουδείς γνωρίζει πού θα φθάσει, με κύριο χαρακτηριστικό τις νεανικές κινητοποιήσεις, αντιμέτωπες με ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Όταν μεγάλα αμερικανικά περιοδικά αποτίουν φόρο τιμής στους «ανώνυμους διαδηλωτές» είτε από τη βόρειο Αφρική είτε από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ελλάδα, τότε είναι πολύ πιθανό ότι κάτι πραγματικά καινούργιο έχει αρχίσει να παίζει στον απελπιστικό ορίζοντα της εποχής μας. Εκτός από την καταγγελία της ταξικής οικονομικής διαχείρισης με καταστροφικές συνέπειες για όλες τις πλευρές, επισημαίνεται σήμερα επίσης βαθύ έλλειμμα δημοκρατίας, ισοπολιτείας, με δραματικές αντινεανικές συνέπειες. Το 2012 η απόγνωση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο, αλλά, όπως φαίνεται, θα αναδειχθούν επίσης ακόμη περισσότερο οι νέες μορφές κοινωνικής αντίστασης και πάλης για ένα μέλλον πολύ διαφορετικό από αυτά που μέχρι σήμερα έχουμε βιώσει.

Πηγή:

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

 

Των ΘΕΜΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΓΑΡΑ*
«Χάσαμε τούτη τη φορά. Μα όχι για πάντα. Μάθαμε πολλά πράγματα. Αύριο το κίνημά μας θα γιγαντωθεί και πάλι πιο σοφό και πιο πειθαρχημένο»

(Από το: «Το σιδερένιο τακούνι»)

Αποτελεί κοινή ομολογία πως έχουμε ήδη περάσει στη μετα- ΠΑΣΟΚ εποχή, έστω κι αν το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μελλοντικά σχήματα συγκυβέρνησης είναι σχεδόν σίγουρο και ανοιχτό. Το βέβαιο είναι πως οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως φαίνεται και της Ν.Δ., έχουν περάσει, τουλάχιστο προς ώρας, ανεπιστρεπτί.

Την ίδια στιγμή, μία χωρίς προηγούμενο κοινωνική αναστάτωση συνταράζει συθέμελα το πολιτικό- οικονομικό εποικοδόμημα της χώρας, καθώς δεν υπάρχει επαγγελματικός κλάδος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που να μην έχει βγει στο δρόμο, ενώ οι πρόσφατες πανεργατικές απεργίες και οι κινητοποιήσεις των πολιτών στο Σύνταγμα και την 28η Οκτωβρίου, κυριολεκτικά συντάραξαν το πανελλήνιο- κι όχι μόνο. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς το σκηνικό του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και μαχαιρωμάτων μεταξύ των δελφίνων για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως και την αποχώρηση ορισμένων στελεχών του, φαίνεται πως η κρίση έχει διαπεράσει πλήρως την μεγάλη κυβερνητική παράταξη.

Οι πολιτικές διεργασίες

Μολονότι κι άλλες φορές στο παρελθόν είχε εκτιμηθεί πως η παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ βαίνει προς το οριστικό της τέλος, τούτη τη φορά είναι ευδιάκριτο πως όλες οι διαφοροποιήσεις δείχνουν με σαφήνεια ότι η περίοδος της πρωτοκαθεδρίας του τελειώνει. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν οφείλεται σε εξωγενείς από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα παράγοντες, αλλά αντίθετα έχει να κάνει σαφώς με την πολιτική που ακολούθησε σύσσωμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τη ρήξη που επέλεξε με τα, προνομιακά γι' αυτή, μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα που στήριξαν και ανέδειξαν σε αδιαμφισβήτητη δύναμη το κόμμα –τα ίδια επίσης στρώματα στηρίχθηκαν και αναδείχθηκαν από αυτό-.

Σε ό,τι αφορά την αριστερά, σε όλες της τις εκφράσεις, ερμηνεύει αυτές τις μετατοπίσεις με μια νότα αισιοδοξίας, καθώς τη διακατέχει η αντίληψη ότι η ανεπανόρθωτη φθορά του κόμματος θα έχει ως αποτέλεσμα τα απογοητευμένα από την σκληρή μνημονιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ (αλλά και των άλλων μνημονιακών δυνάμεων) κοινωνικά στρώματα, να μη μπορούν, παρά να στραφούν στην αριστερά. Άλλωστε οι τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες δείχνουν κι αυτές με τη σειρά τους αυτή την τάση.

Κι αν με το ΚΚΕ και τη ΔΗ.ΜΑΡ., τα ζητήματα είναι πιο ξεκάθαρα –το μεν πρώτο επιθυμεί τη συστράτευση με το ΠΑΜΕ και... πάμε «στην άλλη ζωή» για λαϊκή εξουσία, το δε δεύτερο θεωρεί ότι με τον ιδεολογικό και κομματικό αποχρωματισμό του και με την ταμπέλα της «ευθύνης» θα καταφέρει με τα σενάρια της μελλοντικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ να τραβήξει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, ενώ την ίδια ώρα ο ρόλος της στην αναδιανομή του αστικού μπλοκ εξουσίας είναι πρωταγωνιστικός- τι συμβαίνει με τη δική μας αριστερά;

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ και κατ' επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως –τουλάχιστο- εκφράζονται μέσα από την ηγεσία του, έχουν χαράξει τη στρατηγική του «αντιμνημονιακού μετώπου». Ένα σχήμα δηλαδή αρκούντως ανοιχτό και ευρύ(;) που επιθυμεί να παρέχει στις ίδιες πάλι διαρροές του ΠΑΣΟΚ τη βεβαιότητα ότι πρόκειται να προσχωρήσουν ή να συνεργαστούν όχι σε ένα αριστερό μετωπικό σχήμα, αλλά σε μια ευρεία προοδευτική παράταξη. Σαν ένα ΠΑΣΟΚ δηλαδή χωρίς το μνημόνιο. Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν πως κάτι τέτοιο αρχίζει να μορφοποιείται με σάρκα και οστά, ενώ μπρος στη σημασία της στιγμής παραγνωρίζεται πολλές φορές –κάτι που θα βρεθεί μπροστά μας- η σημασία της διάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι «ρεαλιστικές λύσεις», οι οποίες προτάσσονται με τόσο σθένος, αναδεικνύουν σε παντιέρα ορισμένες άμεσες προτάσεις, αποκόβοντάς τες, όμως, από ένα γενικότερο και αναγκαίο σχέδιο πολιτικής ανατροπής. Την ίδια ώρα κάθε άλλη συζήτηση που ενδεχομένως να προκαλέσει προσχώματα και εμπόδια στην επίτευξη της «μεγάλη ιδέας», εξωραΐζεται ή εξοβελίζεται.

Οι κοινωνικές διεργασίες

Ψηλαφώντας κανείς το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και σε συνάρτηση πάντα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, βλέπουμε τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που επί το πλείστον διαμορφώθηκαν μέσα από τις διαδικασίες ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου τις περασμένες δεκαετίες, και τα οποία εξασφάλισαν και κατοχύρωσαν την αναπαραγωγή τους κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ, να υποβάλλονται σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή και διαρπαγή των εργασιακών δικαιωμάτων και των εισοδημάτων τους. Σημαντικές μερίδες του κόσμου ένιωσαν ξαφνικά να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν καθημερινά από τον «ουρανό στην κόλαση». Ο για πολλούς ξεπερασμένος όρος «προλεταριοποίση», επιστρέφει δριμύτερος, περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα το μέλλον οικογενειών και ολόκληρων γενεών. Όταν τα μεσαία στρώματα άρχισαν να συνειδητοποιούν, αυτό που για τους συνήθεις υπόπτους- δηλαδή τους φτωχούς εργαζόμενους και αγρότες, όπως και για τους άνεργους- είναι δεύτερη πλέον φύση τους, κατάλαβαν τότε και μόνο τότε, ότι το ναυάγιό τους είναι προ των πυλών. Παρά ωστόσο, τη γενική διάλυση και ισοπέδωση των πάντων, πολλοί είναι εκείνοι που ελπίζουν ότι ακόμη και τώρα, την ώρα της κατάρρευσης, οι ίδιοι, θα τη γλιτώσουν τρώγοντας τις σάρκες των άλλων…

Πανόραμα: Πώς να ληστέψετε μια χώρα

 

Θα μπορούσε κανείς να φυλλομετρήσει τις υποθέσεις τις οποίες ερευνούσαν οι παραιτηθέντες οικονομικοί εισαγγελείς και να μην έχει ανάγκη να διαβάσει άλλες ανασκοπήσεις της χρονιάς ή των τελευταίων ετών. Από τις σελίδες των δικογραφιών παρελαύνουν όλες οι “πατέντες” με τις οποίες το εν Ελλάδι σύστημα προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του εν μέσω κρίσης: Να σώσουν οι πλούσιοι τα λεφτά και τα τομάρια τους και να την πληρώσουν οι φτωχοί και ο δημόσιος κορβανάς.

Υποθέσεις για όλα τα γούστα: Πώς να σώσετε τους μεγαλοφοροφυγάδες. Πώς να νομιμοποιήσετε τους Κοσκωτάδες και να καλύψετε αναδρομικά όλες τις λαδιές. Πώς να βγάλετε λεφτά ποντάροντας ενάντια στη χώρα που κυβερνάτε. Και, κυρίως, πώς να πειράξετε προς τα πάνω το έλλειμμα για να μπει σε κίνηση ο πολυπλόκαμος μηχανισμός καταλήστευσης του ιδρώτα των εργαζομένων.

Δεν είναι βέβαια δουλειά της Δικαιοσύνης να κάνει αναγωγές και γενικεύσεις, αλλά, αν κοιτάξει κανείς τις υποθέσεις μία-μία, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Ολόκληρο το σύστημα με αυτά τα κόλπα δούλευε και μας δούλευε τα τελευταία χρόνια. Οι αποκαλύψεις είναι ωμές και αφορούν το πολιτικό ρετιρέ. Κυβερνώσες οικογένειες, υπουργούς Οικονομικών, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και της διοίκησης με άκρες και πλάτες μέσα και έξω από τη χώρα.

Οι πολιτικοί και οικονομικοί τριγμοί που προκαλεί το Μνημόνιο προκαλούν τέτοιες αποκαλύψεις ως παράπλευρα οφέλη. Το σύστημα προσπαθεί να ανασυνταχθεί, αλλά τώρα πια το πάπλωμα είναι κοντό και δεν χωράει να τους σκεπάσει όλους. Η παραγραφή της Siemens και του Βατοπεδίου και η προσπάθεια δικαίωσης της ιερής μπίζνας και επιβολής της ατιμωρησίας δείχνουν πως, εάν δεν επιμείνουμε να παραμείνει στα φώτα της δημοσιότητας η υπόθεση, πάμε ολοταχώς προς κουκούλωμα και επανάληψη.

Πηγή:

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Με το καλό να μας μπει…

!!!!!VIDEO ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ!!! ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!...(Χτύπημα χεριού στο τραπέζι)..."Ναι(!)σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά...όχι σκληρά μέτρα απέναντι στο κοσμάκη, στον συνταξιούχο στον μισθωτό!...Απέναντι στην διαφθορά!"...(χτύπημα χεριού στο τραπέζι)

"Το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν έως και δέκα φόρους και επιβαρύνσεις καλούνται να βάλουν τις επόμενες εβδομάδες εκατομμύρια φορολογούμενοι. Και αυτό σε μια περίοδο που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μαστίζονται από την οικονομική κρίση.Ειδικότερα, έως το τέλος Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:1. Τα τέλη κυκλοφορίας για το όχημά τους. Τα τέλη είναι αυξημένα φέτος μεσοσταθμικά κατά 15%. Η αύξηση των τελών σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων αναγκάζει χιλιάδες φορολογούμενους να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στην εφορία προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους. Η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα για την προμήθεια του σήματος από τράπεζα, ενώ για την προμήθεια του σήματος από την εφορία η προθεσμία λήγει στις 13 Ιανουαρίου.
2. Την δόση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης. Η δόση για εκατομμύρια φορολογούμενους ανέρχεται στα 300 ευρώ. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.
3. Την πληρωμή του προστίμου για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων. Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του προστίμου της συγκεκριμένης ρύθμισης και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων την έχουν αφήσει, λόγω της οικονομικής κρίσης, για την τελευταία στιγμή.
4. Τον κατ΄ αποκοπήν φόρο για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων και την αποφυγή του φορολογικού ελέγχου. Η προθεσμία λήγει στις 2 Ιανουαρίου.
5. Φόρο για την εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς πρόστιμα δηλώσεων για κάθε είδους φορολογία. Η προθεσμία λήγει στις 2 Ιανουαρίου.
6. Την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως και το τέλος του έτους.

Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων...

«ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να υπάρξουν νέα μέτρα», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, την ίδια στιγμή που ...παίρνονται νέα μέτρα και ετοιμάζονται και άλλα.

Εκτός κι αν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και τα προσαυξημένα τεκμήρια δεν είναι νέα μέτρα που πλήττουν κατά βάση τα λαϊκά στρώματα.

Προσθέστε και την κυβερνητική απόφαση να «ληφθούν μέτρα» για τις επικουρικές συντάξεις (που προφανώς δε θα είναι ...αυξήσεις), και ο «χορός των μέτρων» αρχίζει για τα καλά και κανείς δεν ξέρει πού θα τελειώσει.

Οσο για το σκηνικό που θα στηθεί, μας το έδωσε πολύ καλά να το καταλάβουμε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «προφανώς, θα υπάρξει πίεση από την Κοινότητα», ενόψει του πακέτου των 89 δισ.!

Η τρόικα, υποτίθεται, θα πιέζει, οι υπουργοί υποτίθεται πως θα αντιστέκονται και στο τέλος ο κοσμάκης θα την πληρώσει. Ο,τι ακριβώς έχει συμβεί δεκάδες φορές τα τελευταία 2 χρόνια.

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ δε θα γίνει Ντίσνεϊλαντ! Μας δήλωσε γεμάτος περηφάνια ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος! Απλά, σύμφωνα με τα μέτρα που προωθεί, θα είναι πιο εύκολο να παραχωρούνται τα μνημεία για διαφημιστικούς σκοπούς!

Γιατί, όπως δηλώνει, ο Πολιτισμός είναι μία «δομημένη οικονομική δραστηριότητα», οπότε πρέπει να έχει κι αυτή τους κανόνες της, που δεν είναι άλλοι από αυτούς της αγοράς.

Κι επειδή έχουμε δει πολύ καλά τις αντιλήψεις της κυβέρνησης για τις «δομημένες οικονομικές δραστηριότητες», όπως καταλαβαίνετε, και αυτός ο χώρος δε θα εξαιρεθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις.

Αλλωστε, ήδη, έχουν αρχίσει και ολοένα και διευρύνονται. Μόνη διαφορά το ...παραμύθι πως όλα γίνονται για την «προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Από την Ελλάδα μέχρι την Βηθλεέμ αλληλεγγύη στον σύντροφο Εφραίμ!

lefteria_ston_efraim

Βάζουν φόρο και στους ανέργους!

daltonsΕκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, που λόγω χαμηλού εισοδήματος δεν πλήρωναν μέχρι τώρα φόρο, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος εκατοντάδων ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, αν κάποιος το 2011 διέμενε σε σπίτι 100 τ.μ. και διέθετε ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε., το τεκμήριο διαβίωσης αμέσως αμέσως ανεβαίνει στις 12.700 ευρώ, που, για την κυβέρνηση, αποτελούν τεκμαρτή δαπάνη. Με αυτήν τη λογική, ο συγκεκριμένος, ακόμα και αν είναι άνεργος, θα φορολογηθεί για εισόδημα ύψους 12.700 ευρώ! Με το ίδιο εισόδημα θα φορολογηθεί και ένας συνταξιούχος των 400 - 500 ευρώ, ή εργαζόμενος των 700 ευρώ, ή μισθωτός μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ανεξάρτητα από το πραγματικό του εισόδημα. Σ' αυτήν την περίπτωση, το «κόλπο γκρόσο» είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, από 12.000 που ίσχυε στο παρελθόν. Με βάση το ισχύον, μέχρι τώρα, αφορολόγητο, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πλήρωνε 70 ευρώ φόρο, ενώ με το νέο μειωμένο αφορολόγητο η φορολογική επιβάρυνση εκτοξεύεται στα 805 ευρώ!

Ανασκόπηση του 2011.(Βίντεο)

Λιάγκας: «Οι βασιλόπιτες των τηλεθεατριών ήταν άθλιες… τις έφτυσα μετά»

Λιάγκας--«Οι-βασιλόπιτες-των-τηλεθεατριών-ήταν-άθλιες…-τις-έφτυσα-μετά»----Gossip-tv

Μέγας Καζαμίας του 2012

του Νίκου Κουνενή

Ιανουάριος

Σε πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο χερ Χορστ Ράιχενμπαχ χαιρετίζει τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες, προκειμένου η χώρα να βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της υγιούς απορρύθμισης της οικονομίας της. Η ομιλία του σκιώδους πρωθυπουργού της Ελλάδας κλείνει με την εμβληματική προτροπή: «Εμπρός πληβείος Έλληνος, αποντείξτε γκια μια ακόμη φορά, πως ξέρετε να πεταίνεται σαν πραγκματικοί ήρωος!»

Οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, με αμφίεση Γκασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ.  Στη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ, οι τρεις άνδρες παραδίδουν συμβολικά χιλιάδες τίτλους ιδιοκτησίας κρατικών επιχειρήσεων, ακινήτων, γαιών και υδάτων. Τα χρηματιστήρια χαιρετίζουν το γεγονός με κάθετες απογειώσεις των δεικτών τους. Τα σπρεντς του ελληνικού χρέους καταποντίζονται από τις 17.236,8 στις 16.955,3 μονάδες.

Τη φιλοδοξία του να καθαρίσει την πρωτεύουσα από τους εξαθλιωμένους άστεγους που υποβαθμίζουν το ιστορικό της κέντρο ανακοινώνει ο Δήμαρχος Ευκατάστατων και Απαστραπτόντων Αθηναίων κύριος Γιώργος Καμίνης.    

Φεβρουάριος

Είναι μόλις 12 ετών... αλλά είναι το πρώτο ανήλικο ψυχολογικό θύμα της κρίσης

Είναι μόλις 12 ετών... αλλά είναι το πρώτο ανήλικο ψυχολογικό θύμα της κρίσης

Είναι μόλις 12 ετών και όμως είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο ανήλικο ψυχολογικό θύμα της κρίσης.
Η είδηση, που μας έρχεται από την Πάτρα είναι σοκαριστική. Ένα ανήλικο κορίτσι, που θα έπρεπε να ζει ανέμελα τα μαθητικά της χρόνια, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με πόνους στο κεφάλι, με συμπτώματα ζαλάδας και εμετούς εξαιτίας του στρες που της έχει προκαλέσει η κρίση. Το κοριτσάκι άρχισε να διαμαρτύρεται, σύμφωνα με το dete, και να εκφράζει την δυσφορία της για πόνους στο κεφάλι.
Αργότερα οι πόνοι προκαλούσαν ζαλάδες, ενώ δεν άργησαν να έρθουν και οι εμετοί. Οι γονείς της ανησύχησαν και το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι δεν έχει τίποτα!Μετά από συζήτηση μαζί της, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 12χρονη έχει επηρεαστεί πολύ από την κρίση.
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειας της είχε προφανώς κάνει την καρδούλα της να πονάει και όλος αυτός ο πόνος της «βγήκε» ψυχοσωματικά.
Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να συζητούν ήρεμα με τα παιδιά και να μην τα τρομάζουν ενημερώνοντας τα απλώς για τις άσχημες καταστάσεις.

Υπό την απειλή της απόλυσης 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Aπό iefimerida

Η δαμόκλειος σπάθη της αξιολόγησης περιμένει 700.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ιδιωτικών φορέων και του ΑΣΕΠ μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το κράτος θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα μια κολοσσιαία διαδικασία αξιολόγησης για όλες τις υπηρεσίες του αλλά και τους 700.000 δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτό. Στο τιτάνιο αυτό έργο, που κανείς δεν ξέρει αν και πως θα ολοκληρωθεί, θα κληθούν να βοηθήσουν ιδιώτες, ο ΑΣΕΠ και οι... Γάλλοι, καθώς αυτό προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο με την Γαλλία και την Task Force του κ. Ράιχενμπαχ.

Επίσημος στόχος του υπουργείου είναι να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση και να παταχθεί η διαφθορά και η γραφειοκρατία αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος είναι ο περιορισμός του δημοσίου σε ένα πολύ μικρότερο σχήμα με κατάργηση οργανικών θέσεων που θα οδηγήσουν, πιθανώς, σε χιλιάδες απολύσεις. Την πιο επισφαλή θέση σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται πως έχουν οι εργαζόμενοι εκείνοι που θεωρούνται χαμηλών τυπικών προσόντων, δηλαδή είναι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε ο «οδικός χάρτης» για την αναμόρφωση του Δημοσίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, είπε ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα ξεκινήσει πρώτα με τις υπηρεσίες και έπειτα θα συνεχιστεί με το ίδιο το προσωπικό, όπου θα κριθεί ποιοι θα απολυθούν τελικά. Ο κ. Ρέππας μίλησε για ανάγκη δημιουργίας ενός επιτελικού κράτους, που θα είναι μικρότερο, ευέλικο και λιγότερο διεφθαρμένο, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ως τη «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η περικοπή οργανικών θέσεων που θα αποφασιστεί με την αξιολόγηση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και ισοδύναμες απολύσεις. Όπως είπε ο Δημήτρης Ρέππας κανένας δεν έχει ζητήσει επισήμως απολύσεις. Σε όσες υπηρεσίες καταργηθούν, οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν αλλού και θα περιμένουν μετά να έρθει η σειρά τους για αξιολόγηση, οπότε και θα κριθεί αν θα μείνουν ή όχι στο Δημόσιο.

Το περίεργο είναι ότι η μέθοδος της αξιολόγησης δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Ο Δημήτρης Ρέππας περιορίστηκε να πει ότι θα ξεκινήσει από τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του υπουργείου Οικονομικών, ενώ δεν απέκλεισε να κληθούν να «βοηθήσουν» και ιδιωτικοί φορείς, αφού προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία και πάντα υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Όλα δείχνουν πάντως ότι ο κύβος ερρίφθη για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται η κυβέρνηση. Απλώς το όλο εγχείρημα θα καλυφθεί με τον μανδύα της αξιολόγησης. Άλλωστε ο στόχος για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150 χιλιάδες μέχρι το 2015, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί μόνο από συνταξιοδοτήσεις

Διαδώστε το μήνυμα αξιοπρέπειας των εργαζόμενων στον "Λουκίσα"

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Αφοί Λουκίσα ΑΒΕΕ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται καθημερινά έξω από το χώρο εργασίας τους (Λεύκτρων 12 - Περιστέρι, δίπλα στον Κηφισό) για να την περιφρουρήσουν.
Περάστε από εκεί, σταθείτε δίπλα τους, δώστε την ηθική και υλική σας συμπαράσταση.
Μας έστειλαν και δημοσιεύουμε την ανακοίνωσή τους προς όλους τους εργαζόμενους:

Εμείς οι εργαζόμενοι της εταιρείας Αφοι Λουκίσα ΑΒΕΕ αποφασίσαμε όλοι από κοινού στις 5/12/11 να αφήσουμε τα εργαλεία της δουλείας μας και να βγούμε στον δρόμο διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μας διότι μας έφτασαν σε σημείο να μην μπορούμε να επιβιώσουμε εμείς και οικογενειές μας, κοροϊδεύοντας μας ότι θα μας πληρώσουν σύντομα.
Το πρόβλημα με την μισθοδοσία μας ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την προβληματική χρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες με αποτέλεσμα η καταβολή των δεδουλευμένων να γίνεται έναντι πληρωμής την ίδια στιγμή που η εταιρεία αναλάμβανε και εκτελούσε έργα μεγάλης κλίμακας εντός και εκτός Αττικής.
Απέναντι στην ομόφωνη και αποφασιστική στάση μας η απάντηση της εργοδοσίας ήταν μόνο υποσχέσεις κι ότι θα πρέπει να δουλέψετε για να πληρωθήτε. Χρησιμοποιώντας νομικά τεχνάσματα, ψευδείς μηνύσεις τρομοκράτησης μας, απειλές ότι θα ΄΄κλείσει τα σπίτια μας΄΄, πλάγιους τρόπους λειτουργίας της με άλλους ΄΄εφεδρικούς΄΄ εργαζόμενους, δεν κοίταξε την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος αλλά αντιθέτως έδειξε την πλήρη αδιαφορία της προς τους απλήρωτους εργαζόμενους της.
Γι΄ αυτό διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας και του δώρου Χριστουγέννων και την επιστροφή όλων των εργαζομένων στον φυσικό εργασιακό χώρο μας.
Σ΄αυτόν τον δίκαιο αλλά δύσκολο αγώνα μας αρκετός κόσμος από διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους αλλά και απλός κόσμος, από τις πρώτες κιόλας στιγμές έχει σταθεί δίπλα μας δείχνοντας την αλληλεγγύη και τον σεβασμό του προσφέροντας ακόμα και υλική βοήθεια.
Γνωρίζουμε ότι, δίκαιο είναι ο εργάτης να πληρώνεται προτού ο ιδρώτας του μόχθου του στεγνώσει στο πρόσωπο του και άδικο είναι οι εργοδότες να κρατάνε τα λεφτά μας.
Δεν δουλεύουμε για να έχουμε λεφτά στην άκρη αλλά για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Δεν είμαστε μόνοι και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.

Οι εργαζόμενοι της
ΑΦΟΙ ΛΟΥΚΙΣΑ ΑΒΕΕ

O Εφραίμ, η αγαπούλα και η κουκούλα!

«Καυτές» συνομιλίες, «σπαρταριστοί» διάλογοι και αποκλειστικές εικόνες από τα ενδότερα του Κορυδαλλού, οπού κρατείται ως τούτη την ώρα ο «Γέροντας» Εφραίμ.

Πες του, ότι αν εγώ δε βγω έξω… θα μπουν αυτοί μέσα!

Πες του, να κάνει την προσευχή του…

Πες του, δεν κάνει ούτε για τον Άγειο Πάγο!

Πες του… ότι τα έκανε Μονή Καπέλο!

Πες του χασοδίκη να αφήσει τις εξυπνάδες και να μου πει

ακριβώς τι πρέπει να κάνω!

Πες του να δώσει 5, 6, 7, 10 ονοματάκια!

...Έτσι σου είπε;

Ψιτ, αγαπούλα… Την κουκούλα!


Του Κ. Μερκουράκη από το Ποντίκι

Ελληνοφρένεια: Η εκπομπή αφιέρωμα στο 2011 (30/12/11)

Ελληνοφρένεια (ον δε νετ) - Η εκπομπή-αφιέρωμα στο 2011 (30-12-11)

Ακούστε την εκπομπή εδώ

BYE BYE

405919_2983351262495_1223375292_33347318_39786429_n

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά πόσο σκληρά δοκιμάζεται η εργατική λαϊκή οικογένεια, όμως δεν μπορεί να της δώσει λόγια παρηγόριας και ελπίδες για εύκολες λύσεις γιατί τέτοιες δεν υπάρχουν και μπροστά της βρίσκονται ακόμα σκληρότερες δοκιμασίες και μάχες. Το 2012 θα κριθούν πολλά. Ή η εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα αντεπιτεθούν με την οργάνωση, τη συμμαχία τους, στα κόμματα, στους μηχανισμούς που υπηρετούν τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, σφραγίζοντας  τις εξελίξεις ή αυτοί θα γυρίσουν το λαό πολλές δεκαετίες πίσω.

Η λύση υπέρ του λαού απαιτεί ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στο κράτος. Ανάπτυξη που να υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και να αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μπορεί να υπάρξει μόνο με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με εργατική λαϊκή εξουσία. Αυτή τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο μπορεί να τη διαμορφώσει ο ίδιος ο λαός με πρωταγωνιστική δύναμη την εργατική τάξη.

ΦΟΡΟΙ ΠΑΝΤΟΥ,ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ...

Φορολόγησαν τα πάντα... ακόμη και τα παιδικά χωριά SOS,μα τα τηλεοπτικά κανάλια όχι... Οι άνθρωποι κάνουν το παν ώστε να διατυμπανίσουν πόσο εγκληματίες είναι...

-------------

Άλλη μια αναστολή στον φόρο διαφήμισης στα κανάλια

Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την κατά ένα έτος αναστολή επιβολής φόρους 20% επί των διαφημίσεων στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ, εκφράστηκε η άποψη ότι ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να καταργηθεί. Η δικτατορία των καναλαρχών.

Ζητούνται σκλάβοι....8 ώρες εργασία με 500€ το μήνα !!!

Απασχόληση νέων με χαμηλές αμοιβές

Στα 601,11 ευρώ μεικτά, (κάτω από τα 500 ευρώ καθαρά) αντί των 751,39 ευρώ η ελάχιστη αμοιβή για την πλήρη απασχόληση.

Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους ήδη απασχολούμενους με «φθηνότερους» εργαζόμενους.

«Πράσινο φως» για την πρόσληψη και απασχόληση νέων ηλικίας 18 - 25 ετών (συμπληρωμένα) με μειωμένους έως 20% μισθούς σε σχέση με τις αμοιβές που προβλέπουν είτε η Εθνική Γενική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας είτε οι κλαδικές ομοιοεπαγγελματικές και οι επιχειρησιακές συμβάσεις, «ανάβει» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τις 9 προϋποθέσεις καθορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, σε εφαρμογή του άρθρου 43 του ν. 3986/11 όπου προβλέφθηκε η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας διετούς διάρκειας με «κουρεμένους» μισθούς, όριο τα 601,11 ευρώ και ρήτρες για την αποφυγή καταστρατηγήσεων.

Ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ που πρέπει να δει ΟΛΗ η ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ που πρέπει να δει ΟΛΗ η ΕΛΛΑΔΑ [ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ]ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ , ΑΥΡΙΟ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ , ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ .

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ……ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ….

ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ , ΞΕΣΗΚΩΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ , ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ……ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΤΕΛΙΚΑ,  ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΡΙΖΟ

ΠΕΠΛΟ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΧΕΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΒΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΗ ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ …

Parakato.gr

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

«Τσίρκο» ο Παπαδήμος

του Γιώργου Δελαστίκ

Σούργελο έχει γίνει η κυβέρνηση Παπαδήμου! Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να την παίρνει στα σοβαρά και να τη σέβεται, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Αυτό δεν νοιάζει καθόλου τους κύκλους που επέβαλαν ως πρωθυπουργό τον τραπεζίτη της ΕΚΤ. Τους νοιάζει όμως ότι ο Παπαδήμος δεν έφερε τα λεφτά των δανείων από τη Μέρκελ, ούτε κατάφερε να πείσει τους ιδιώτες τραπεζίτες να χάσουν τα μισά λεφτά που έχουν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Τους νοιάζει επίσης το γεγονός ότι λόγω αυτής της αρχικής αποτυχίας του, οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου γράφουν πλέον δημοσίως στα παλιά τους τα παπούτσια τον πρωθυπουργό.

Στο εξής δεν θα λέμε «οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες» αλλά οι μαλάκες αντέχουν σαν Έλληνες!


Να βλέπεις μια ολόκληρη κοινωνία να καταρρέει..


Να σκύβει και να γονατίζει σαν το βουνό που πληγώθηκε..


Να βλέπεις μέσα σε ένα μόνο χρόνο όνειρα να γκρεμίζονται, συντάγματα και κοινοβούλια να γίνονται κουρελόχαρτα, να σχηματίζονται στρατιές ανέργων, τη χώρα να βυθίζεται στην απόγνωση, μισθωτούς, συνταξιούχους να οδηγούνται στην εξαθλίωση, μια ολόκληρη μεσαία τάξη να εξολοθρεύεται, άνθρωποι να ψάχνουν στα σκουπίδια για να ζήσουν και νάχεις και τα πρωτοπαλίκαρα αυτής της πρωτοφανούς στην ιστορία βαρβαρότητας, όπως τον διαβόητο Χρυσοχοίδη, να σε λένε και μαλάκα...Ενώ ακόμα το αίμα των μισθωτών και συνταξιούχων τρέχει στα χέρια του, ο άθλιος Χρυσοχοίδης, σαν να κατέβηκε από άλλον πλανήτη, κάνει δηλώσεις εναντίον του μνημονίου και αυτής της βαρβαρότητας που ο ίδιος άσκησε και υποστήριξε με κάθε τρόπο, ομολογεί ότι η κυβέρνηση των «γιωργάκηδων» έκανε μεγάλο κακό στη χώρα και στο λαό της και ότι με αυτά τα μέτρα που πήραν «αν ήταν άλλος λαός στην Ευρώπη θα είχε κάνει επανάσταση»..(!!)


Φυσικά καμία έκπληξη.


Αυτός και οι όμοιοι του, στο βαθύ πασοκ, θέλουν να γίνουν αρχηγοί και ως συνήθως, καθώς είναι αδίστακτοι και παντελώς ασυνείδητοι, κάνουν τα πάντα για την εξουσία με απύθμενο θράσος, αμοραλισμό και πολιτική αλητεία.


Αθάνατος πασοκισμός ποτέ δεν αλλάζει! Ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα μας πούνε και μαλάκες...


Άλλωστε μας αξίζει και τόχω ξαναγράψει. Στο εξής δεν θα λέμε «οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες» αλλά οι μαλάκες αντέχουν σαν Έλληνες!

Μπίζνες πολέμου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τους εφοπλιστές.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ». Σε στρατόπεδα μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο τα εμπορικά πλοία.

Επιβεβαιώνεται και από στρατιωτικές πηγές το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», για το ΝΑΤΟικό πολεμικό προγεφύρωμα που σχεδιάζεται να στηθεί με τη χρήση εμπορικών πλοίων, προκειμένου να συνδέσει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, διανύοντας μια απόσταση 2.700 ν. μιλίων μέσω Σουέζ και στενού του Αντεν. Τα πλοία θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό και καύσιμα.

Οπως αποκάλυψε ο «Ρ», το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), το οποίο αναλαμβάνει για το 2012 τη διοίκηση του χερσαίου τμήματος της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, έχει στους σχεδιασμούς του την ανάπτυξη μιας τέτοιας επιχείρησης θαλάσσιων μεταφορών.

Γι' αυτό το σκοπό, μέσω του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ (Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών), που εδρεύει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, απευθύνθηκε προς την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), η οποία με τη σειρά της ενημερώνει τα μέλη της, με έγγραφο της 22/12/2011 και θέμα «Ανάπτυξη δυνάμεων ΝΑΤΟ - Διαθεσιμότητα εμπορικών πλοίων».

Στο έγγραφο αυτό, που αποκάλυψε ο «Ρ», η ΕΕΕ, απευθυνόμενη προς τους εφοπλιστές - μέλη της, επικαλείται σχετική ενημέρωση από το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ και αναφέρει: «(...) από τις αρμόδιες αρχές του NATO μελετάται η ενδεχόμενη ανάπτυξη και ανασύνταξη διά θαλάσσης της Δύναμης Επέμβασης του NATO εντός του 2012. Η εν λόγω ανάπτυξη και ανασύνταξη πρόκειται να διοργανωθεί, όταν απαιτηθεί, από το Συμμαχικό Στρατηγείο του NATO στη Θεσσαλονίκη».

Κατέθεσαν 1 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας δύο εκπαιδευτικοί στο Αγρίνιο

thumb

Ένα (1) ευρώ κατέθεσαν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 δυο εκπαιδευτικοί στη ΔΟΥ Αγρινίου. Διαβάστε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πραγματοποίησαν αυτήν την κίνηση:

«Τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι φόρος αλλά ανταποδοτική χρήση υπηρεσιών κάτι που ρυθμίζεται κάθε φορά από την εξουσία ανάλογα με τις υπηρεσίες που μας παρέχουν.

Δεν προβλέπονται πρόστιμα για την περίπτωση διότι δεν αρνούμαστε τη χρήση έστω των κακών δρόμων, διαφωνούμε όμως στο ύψος της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών του κράτους και την οριζόντια εφαρμογή του. Ούτε μπορεί να μας βάλει πρόστιμο η Δ.Ο.Υ. ότι δεν καταβάλαμε εμπρόθεσμα τα τέλη! Ας προχωρήσει σε νέα πράξη αλλά πρέπει να απαντήσει στους νόμιμους λόγους που προβάλουμε στο γραμμάτιο πληρωμής που καταθέτουμε.

Άλλωστε μην γελιόμαστε η άρνηση-διαμαρτυρία αυτή είναι και ένας τρόπος ανυπακοής., δήλωσαν στο newspressagrinio οι δύο εκπαιδευτικοί που χθες Τετάρτη 28-12-2011 κατέθεσαν στο παρακαταθηκών και δανείων του Αγρινίου το ποσό του ενός (1) ευρώ.

Το ΚΚΕ περι τεκμηρίων …φορολογικό αμόκ της συγκυβέρνησης και τα κόμματα της

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ του ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Έχουν αποθρασυνθεί. Η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων έχουν πάθει φορολογικό αμόκ και προκαλούν την εργατική λαϊκή οικογένεια που δεινοπαθεί από την ανεργία και τη φτώχεια. Αφού ο γάμος είναι τεκμήριο εισοδήματος που καλύπτει μάλιστα το αφορολόγητο όριο, όπως τεκμήριο είναι ακόμα και για τον άνεργο το σπίτι και  το αυτοκίνητο που κάποτε απέκτησε, είναι απορίας άξιο πώς ακόμα δεν φορολογούν την ύπαρξη παιδιού. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να τους δώσουν την κατάλληλη απάντηση. Στα τσακίδια τα χαράτσια, οι φόροι, η ληστεία για τα κέρδη των μονοπωλίων μαζί με την κυβέρνηση και τα κόμματα που τα επιβάλλουν.

Η κυβέρνηση, εγκληματεί κυριολεκτικά σε βάρος της υγείας του λαού..

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Η κυβέρνηση, όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα, εγκληματεί κυριολεκτικά σε βάρος της υγείας του λαού, των ασφαλισμένων, αλλά και σε σημαντικό βαθμό σε βάρος ενός μεγάλου μέρους γιατρών και φαρμακοποιών.

Στήνει τον λεγόμενο ΕΟΠΠΥ να λειτουργήσει από την 1η του μήνα, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του, – ανεξάρτητα από το ότι εμείς είμαστε και εναντίον της ίδιας της συγκρότησής του – χωρίς να έχει χρήματα, χωρίς να έχει αποθεματικά, χωρίς να μπορεί να παράσχει ουσιαστικές υπηρεσίες. Προσπαθεί να μεταφέρει ένα μεγάλο κόστος της Υγείας στις πλάτες του λαού, που όμως αυτή τη φορά δεν μπορεί να το αναλάβει, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της γενικότερης πολιτικής, όπως δεν μπορεί να το αναλάβει και ένα μέρος των γιατρών και των φαρμακοποιών.

Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, των οργανώσεων των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων, των φαρμακοποιών, των γιατρών. Καταρχήν να καταβληθούν όλα τα χρωστούμενα στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς, να εξασφαλιστεί πλήρως το κόστος λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων και βεβαίως παλεύουμε να παρθούν πίσω όλα τα μέτρα εκείνα που αυξάνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε εισφορές, που βγάζουν φάρμακα, υπηρεσίες και παροχές Υγείας εντελώς έξω από το σύστημα.

Το ΚΚΕ παλεύει για ένα 100% δημόσιο σύστημα Υγείας όπου δεν υπάρχει ίχνος επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου όλοι οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί θα έχουν ανθρώπινη δουλειά με κανονικούς μισθούς και όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν, χωρίς να πληρώνουν, ισότιμες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα που αυτή τη στιγμή χτυπιέται ακόμα περισσότερο με τις συνενώσεις των Κέντρων Υγείας, με την υποβάθμιση του ΙΚΑ και με τις συνενώσεις που γίνονται ακριβώς για να μειωθούν οι παροχές και όχι για τον δήθεν εξορθολογισμό και για τη βελτίωσή τους.

ΑΘΗΝΑ  29/12/2011                         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τα συσσίτια δεν είναι πολιτική

Του Πέτρου Κατσάκου

Εκεί που αποτυγχάνει η πολιτική βρίσκει χώρο η φιλανθρωπία. Αυτοί που οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην ανεργία, αυτοί που λεηλάτησαν το εισόδημα εκατομμυρίων νοικοκυριών, αυτοί που ανάγκασαν ένα σημαντικό ποσοστό ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, έρχονται τώρα να πλειοδοτήσουν σε κηρύγματα φιλανθρωπίας για τα ίδια τους τα θύματα.

«Το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με θέμα «Δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης». Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας & κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης».

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Μια πολιτεία που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τους πολίτες της ως πολίτες αλλά τους αντιμετωπίζει ως επαίτες. Ένα κράτος που αδυνατεί να προστατεύσει την αξιοπρέπεια και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του έρχεται τώρα να δώσει λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης στα θύματα των φόρων, των χαρατσιών και των περικοπών που το ίδιο επέβαλε. Μία κυβέρνηση – φιλόπτωχο ταμείο που με τα «εξαπτέρυγά» της μοιράζει πενταροδεκάρες σε άνεργους, άστεγους, απολυμένους και νεόπτωχους που μέσα σε δύο χρόνια ή ίδια δημιούργησε.

Σε ένα κράτος που έμαθε να ζει με «δανεικά» και με «δόσεις» φυσικό είναι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται πλέον σαν ζητιάνοι και το κενό της πολιτικής να έρχεται να καλύψει η.φιλανθρωπία.

Τα συσσίτια δεν είναι πολιτική.

Πηγη:

Αλέξης Τσίπρας: Αντίσταση και αλληλεγγύη, τα όπλα της κοινωνίας απέναντι στην κρίση

  Οι δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου, μα και η άλλη όψη του νομίσματος, η απάντηση της κοινωνίας, που αντιστέκεται και αναπτύσσει δράσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, αναδείχθηκαν στη χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα. Μια συμβολική επίσκεψη κατά την εορταστική περίοδο, που στόχο είχε να “φωτίσει” τη μάχη καθημερινής αλληλεγγύης που δίνουν από το δικό τους πόστο οι Γιατροί του Κόσμου. Έπειτα από την επίσκεψη, τη συνομιλία του με ανθρώπους που καθημερινά δίνουν τη μάχη της αλληλεγγύης, αλλά και με ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια κοινωνία σε “ελεύθερη πτώση, χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας”: Μίλησε για τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας, όπως ορίζεται με βάση τα επίσημα όρια, για τους χιλιάδες αποκλεισμένους από “αυτό που ονομάζαμε μέχρι πρότινος κοινωνικό κράτος”, και για τους χιλιάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής. Έκανε σκληρή κριτική στην ανάλγητη κυβέρνηση και σε όσους αποφάσισαν, όπως είπε, “να οδηγήσουν την κοινωνία στην κόλαση”, επισημαίνοντας ότι, σήμερα που βιώνουμε ανθρωπιστική κρίση, οι υπαίτιοι δεν ενδιαφέρονται να προσφέρουν ούτε στοιχειώδεις παροχές. “Η κυβέρνηση φυσικά δεν ασχολείται με το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση, το μόνο που την απασχολεί είναι πώς θα παρατείνει για λίγο ακόμα τον βίο της προκειμένου να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο”, ανέφερε για να συμπληρώσει: “Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολίτες. Ευτυχώς υπάρχει αυτό το βουβό κύμα αλληλεγγύης”. Αναφερόμενος στις δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική δράση, που “στηρίζεται στην προσπάθεια και τη συνδρομή των απλών συμπολιτών”. Αντίσταση στην πολιτική που μας οδήγησε εδώ και αλληλεγγύη είναι λοιπόν οι δύο κατευθύνσεις στις οποίες έδωσε προτεραιότητα ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας: “Όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Η αλληλεγγύη ίσως είναι η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να έχει η κοινωνία απέναντι σ΄ αυτή την κρίση”. Είπε εξάλλου ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ήδη στηρίζουν σε όλη την Ελλάδα δίκτυα, δομές και δράσεις αλληλεγγύης "και αυτή θα είναι μία από τις βασικές μας κατευθύνσεις το επόμενο διάστημα”. “Εμείς να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη και να τονίσουμε ότι η βοήθεια που παίρνουμε μέσα από τις δομές τους είναι πολύ μεγάλη” δήλωσε από τη μεριά του ο Γιάννης Μουζάλας, γιατρός- μέλος της οργάνωσης, επισημαίνοντας ότι μαζί με την προσφορά "θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε ότι το έργο των Γιατρών του Κόσμου και το έργο των άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι έργο που θα έπρεπε να γίνεται από το κράτος και από τις κρατικές δομές”.

  Δείτε τις Αριστερές ματιές

  Ένας νέος ιστότοπος είναι εδώ

  Οι Αριστερές ματιές είναι ένας ιστότοπος που στόχο έχει να αποτελέσει ένα χώρο παράθεσης σκέψεων και ανταλλαγής απόψεων,έχοντας πάντα ματιά ριζοσπαστική.

  ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ Β. ΚΟΡΕΑ...

   

  Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΚΑ*

  Πριν περίπου 20 χρόνια στο συνεργείο που εργαζόμουνα υπήρχε ένας συνάδελφος που όταν ήθελε να πειράξει εμάς τους κομμουνιστές και τους αριστερούς, μας αποκαλούσε ''βασιλοκομμουνιστές''.Έκφραση που αποτυπώθηκε στο μυαλό μου γιατί δεν την είχα ξανακούσει. Αυτή η λέξη λοιπόν νομίζω ότι ταιριάζει γάντι σε αυτό που διαδραματίζεται στη Βόρεια Κορέα, έστω και εάν η πολιτική ανάλυση αυτού του όρου δεν οδηγεί πουθενά.

  Το 1994 πεθαίνει ο Κιμ Ιλ Σούνγκ ηγέτης της Κ.Ε. του Κορεατικού Κόμματος Εργατών ο αποκαλούμενος «Αιώνιος Πρόεδρος», «Μέγας Ηγέτης» κ.α. που είχε ηγηθεί της απελευθέρωσης της χώρας από την σκληρή σαραντάχρονη Ιαπωνική κατοχή, καθώς και στην απόκρουση της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 1952 στην οποία η Ελλάδα, που μόλις είχε βγει από την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου συμμετείχε με στρατεύματα και είχε αρκετούς νεκρούς, ακολουθώντας πιστά τις εντολές των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και του τότε νεοϊδρυμένου ΝΑΤΟ. Ως Γ.Γ. του Κόμματος ο Κιμ Ιλ Σούνγκ έχαιρε εκτίμησης του λαού του για τους αγώνες αυτούς, από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε.

  Μετά τον θάνατο του, αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας και του Κόμματος ο Κίμ Γιόνγκ Ίλ, ο γιός του, τον οποίο αποκαλούσαν και «Αγαπητό Ηγέτη», είναι προφανές ότι δεν ''υπήρχε'' άλλο ικανό και άξιο κομματικό στέλεχος για την πρώτη θέση του κομματικού μηχανισμού και της διακυβέρνησης της χώρας. Βλέπουμε το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται σήμερα. Προωθείται και προβάλλεται ως επικρατέστερος διάδοχος, ο τρίτος στη σειρά γιός του «Αγαπητού Ηγέτη» ο Κίμ Γιόνγκ Ούν. Καθόλου τυχαία δεν είναι η προβολή του από την επίσημη Βορεοκορεατική τηλεόραση, κατά την οποία αποδίδει τιμές μπροστά στη σορό του πατέρα του περιστοιχιζόμενος από στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους. Μάλιστα όπως μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ σπούδασε στην Ελβετία αντί στη χώρα του, επιβεβαιώνοντας τα προνόμια που απολαμβάνει η κομματική ηγεσία και νομεκλατούρα όταν αυτονομείται από το Κόμμα και τον κοινωνία. Βγαίνει αβίαστα λοιπόν το ερώτημα: Οι βασιλιάδες που επέλεγαν από την οικογένεια τους και διόριζαν τους διαδόχους τους για τον βασιλικό θρόνο ερήμην των λαών τους, με σκοπό την διαιώνιση της δυναστείας και την καλοπέραση τους, ως οι υπέρτατοι άρχοντες, «ελέου Θεού μοναρχίας», σε τι διαφέρουν από αυτό που συμβαίνει στην χώρα αυτή; Ίσως ο όρος που χρησιμοποιούσε εκείνος ο συνάδελφος μου να αποκτάει ουσία και περιεχόμενο.

  Παρατηρούμε να ξεδιπλώνεται η οικογενειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Κάτι αντίστοιχο όσον αφορά την διαδοχή, συμβαίνει και στην καπιταλιστική πατρίδα μας με τις πολιτικές οικογένειες των Παπανδρέου, Καραμανλή κ.λ.π. Οι εικόνες των τηλεοπτικών δεκτών με κόσμο να θρηνεί για την απώλεια του ηγέτη σε διάφορες τοποθεσίες έως και στις σκάλες που εμφανίστηκε για τελευταία φορά, είναι ξένες και εχθρικές προς τις ιδέες, τα ήθη, το ύφος και την κουλτούρα της Αριστεράς. Δεν θα σχολιάσω εάν ο κοπετός αυτός είναι πραγματικός ή σκηνοθετημένος από το Κόμμα γιατί δυστυχώς δεν μας επιτρέπεται να έχουμε την ανάλογη πληροφόρηση. Θέλω όμως να σημειώσω τα εξής: τι σχέση μπορεί να έχει με την ιδεολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Αριστεράς, με τις ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, της εργατικής τάξης και του Σοσιαλισμού η αναγωγή του εκάστοτε ηγέτη σε επί γης Θεό;Άραγε βρίσκονται στο ίδιο μονοπάτι οι απόψεις αυτές με τις απόψεις μας για τον καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο των εργαζομένων, του λαού και του κινήματος του; Για τον ρόλο του «εμείς»; Εάν σκαλίσουμε λίγο θα δούμε ότι το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο ούτε ενδημικό αυτής της χώρας. Γεννήθηκε και ανδρώθηκε στα καθεστώτα των χωρών που προσπάθησαν να οικοδομήσουν τον Σοσιαλισμό, καθώς και σε πλειάδα Κομμουνιστικών Κομμάτων της υφηλίου…

  Κώστας Πουλάκης:Οι γονείς μας πρόσφυγες,τα παιδιά μας μετανάστες.Εμείς ρατσιστές;;

  Ομιλία του Κώστα Πουλάκη* στο Περιφερειακό Συμβούλιο

  Η κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο

  Το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη μορφή του και στις σημερινές του διαστάσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, μετά από αιώνες ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και με τη σημερινή ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών και τις χωρίς φραγμούς κινήσεις των κεφαλαίων, διαμορφώνονται συνθήκες πολέμου, οικολογικής υποβάθμισης, διατροφικής κρίσης και τεράστιας φτώχειας, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα του πληθυσμού τους να κατευθύνονται προς τις χώρες του Πρώτου Κόσμου σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν σήμερα σε χώρες άλλες από αυτές όπου γεννήθηκαν. Είτε από επιλογή για καλύτερη ζωή είτε από το φόβο της δίωξης, μετανάστες και πρόσφυγες διανύουν τεράστιες αποστάσεις αναζητώντας το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρεπή διαβίωση.Παράλληλα, η πολιτική αστάθεια και τα ανελεύθερα καθεστώτα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ακόμα και πολύ κοντά μας, οδηγούν χιλιάδες πολίτες, που θεωρούνται «αντιφρονούντες» από τα καθεστώτα των χωρών τους και διώκονται, να ζητήσουν πολιτικό άσυλο σε χώρες της Ευρώπης.

  Οι διαφαινόμενες τάσεις γύρω από το φαινόμενο της μετανάστευσης και την αντιμετώπισή του δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες οικονομίες των χωρών του Τρίτου Κόσμου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χάσμα Βορρά-Νότου, και αυτό παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι χώρες του Πρώτου Κόσμου.

  Επομένως, τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν αναμένεται να περιοριστούν, παρά τα σκληρά μέτρα των χωρών υποδοχής. Ταυτόχρονα, είναι λογικό να αναμένεται επιδείνωση της αντιμετώπισης των οικονομικών μεταναστών και της θέσης τους ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματα, τις διαδικασίες νομιμοποίησης, την υγειονομική τους περίθαλψη, τη ρατσιστική σύνδεσή τους με την εγκληματικότητα κλπ., αφού εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων ή όσων αναζητούν εργασία.

  Μπροστά στα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων που εισρέουν στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύνολό τους σχεδόν, περνάνε σταδιακά από την αμηχανία και τη διστακτικότητα στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυστηρά περιοριστικών ή και επιθετικών μέτρων και πολιτικών.

  Η κατάσταση στην Ελλάδα

  Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, μεταβλήθηκε την τελευταία εικοσαετία από χώρα εξαγωγής σε χώρα υποδοχής μεταναστών, με αποτέλεσμα στην απογραφή του πληθυσμού, το 2001, οι αλλοδαποί να αποτελούν το 7% του πληθυσμού, με πραγματικό μεταναστευτικό πληθυσμό γύρω στο 10%. Από αυτούς, το 80% αποτελείται από δυνάμει οικονομικώς ενεργά άτομα. Οι μετανάστες – εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα – καταλαμβάνουν τις επισφαλείς, υψηλής εκμετάλλευσης και χαμηλών αμοιβών θέσεις εργασίας (κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο), ενώ συνεισφέρουν σχεδόν αποκλειστικά τη μισθωτή εργασία που είναι απαραίτητη στην ελληνική γεωργία.

  Από την άλλη, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η δεύτερη γενιά μεταναστών (πλησιάζει τα 200.000 άτομα), που περιλαμβάνει παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα (ή έρχονται εδώ σε πολύ μικρή ηλικία) και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, στα οποία όμως αμφισβητείται όχι μόνο το δικαίωμα στην αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας αλλά ακόμη και το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, αφού ακόμα και κατ’ αρχήν θετικές προσπάθειες, όπως ο νέος κώδικας ιθαγένειας, αντιμετωπίζουν πολλές αντιδράσεις και πιέσεις ανατροπής τους. Ας μην ξεχνάμε λόγου χάρη ότι ο αρχηγός του συγκυβερνώντος πλέον κόμματος της ακροδεξιάς, κ. Καρατζαφέρης, έθεσε ως όρο για τη στήριξή του στην κυβερνητική πολιτική την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, ασκώντας πιέσεις προς την κατεύθυνση συντηρητικοποίησής του.

  Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», τον οποίο υπέγραψαν χωρίς σοβαρές ασφαλιστικές δικλίδες εκπροσωπώντας την Ελλάδα το 2003 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, εάν ο αιτών άσυλο διέβη παράνομα τα σύνορα ενός κράτους μέλους, αυτό το κράτος μέλος θα είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτηση ασύλου. Σήμερα το 85% των εισερχόμενων στην ΕΕ έχουν ως «πύλη εισόδου» τη χώρα μας με στόχο – κατά κανόνα – να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα όμως, εξαιτίας του κανονισμού αυτού, μετατρέπεται σε «αποθήκη» ανθρώπινης δυστυχίας και «φυλακή» μαζί.  Όσο η μετανάστευση στη χώρα μας διογκώνεται κι όσο  η χώρα εξακολουθεί να δεσμεύεται από την υπογραφή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», τόσο μεγαλύτερες και πολύπλευρες διαστάσεις αποκτά το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία που στερείται μιας συγκροτημένης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής.

  Ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας και της παρανομίας είναι ο ορίζοντας για την πλειονότητα των μεταναστών και των μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Ένας φαύλος κύκλος που επιτρέπει να ανθεί η εκμετάλλευση, τα διαμεσολαβητικά κυκλώματα, η καταναγκαστική πορνεία, η αστυνομική βία, ο παραλογισμός και η άγνοια από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμα των μεταναστών στην κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Η δύσκαμπτη διαδικασία πολιτογράφησης συμβάλλει σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό. Δικαίωμα υποβολής της σχετικής αίτησης έχει μόνο όποιος έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, και η πολιτεία διατηρεί την απόλυτη διακριτική ευχέρεια να απορρίψει την αίτηση χωρίς αιτιολόγηση. Συνολικά, τα προβλήματα των μεταναστών, που είναι προβλήματα δύσκολα και σύνθετα και προϋποθέτουν πολιτική βούληση για την επίλυσή τους, διαιωνίζονται με καθοριστικές τις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

  Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται ως συνέπεια της ευρωπαϊκής και εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής έχει διαλυτικά αποτελέσματα για την κοινωνία, τα οποία επιτείνονται από την κρίση και τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής – ύφεση, ανεργία, ανέχεια :

  -          Αφ’ ενός, οι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται κυριολεκτικά παγιδευμένοι στην Ελλάδα και κυνηγημένοι, αφού το θεσμικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να αποκτήσουν χαρτιά και να παραμείνουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Πολλώ δε μάλλον τώρα που η ανεργία «χτυπάει κόκκινο» και η ανασφάλιστη και «μαύρη εργασία» είναι ο κανόνας, είναι σχεδόν αδύνατον, ακόμα και για μετανάστες που επί πολλά χρόνια ζουν εδώ με τις οικογένειές τους και εργάζονται κανονικά, να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους, επειδή στερούνται τα απαιτούμενα ένσημα, με αποτέλεσμα να εκδιώκονται κακήν κακώς ή να μετατρέπονται αναγκαστικά σε «λαθραίους».

  -          Αφ’ ετέρου, το ιδιότυπο κοινωνικό κραχ που έχει επιβάλει η τρόικα και η κυβέρνηση στους πολίτες προσφέρει γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια ρατσιστικών, ξενοφοβικών και ακροδεξιών τάσεων. Επιχειρείται έτσι η αγανάκτηση της κοινωνίας να ξεσπάσει στον «άλλο», στον «ξένο», για να αποφευχθεί η συνολική κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση και η αναζήτηση μιας εναλλακτικής πολιτικής λύσης προς όφελος συνολικά της κοινωνίας και των εργαζομένων.

  Τα πογκρόμ από ακροδεξιές παρακρατικές οργανώσεις είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο στα «γκέτο» των μεγάλων πόλεων, ενώ η φετινή απεργία πείνας των 300 περίπου μεταναστών που συγκλόνισε την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ενδεικτική της απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετανάστες.

  Οι προτάσεις μας

  Η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» επιγραμματικά για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος του μεταναστευτικού προτείνει:

  -          Να αλλάξει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

  -          Να ξεκινήσει μια νέα, ανοιχτή και διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών με προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα έχουν ως στόχο να αποκλείσουν τους μετανάστες από τη δυνατότητα μιας νόμιμης ζωής, αλλά να τους εντάξουν, με απόδοση αριθμού φορολογικού μητρώου και με ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία.

  -          Να καταργηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ.

  -          Να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πληρούν τους σχετικούς όρους των διεθνών συνθηκών.

  -          Να δημιουργηθούν ανοιχτοί ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών, και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

  -          Να αποσυνδεθεί η ανανέωση της άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, για να μην μεταπίπτουν εργαζόμενοι μετανάστες, μαζικά και άδικα, από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών τους να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.

  -          Να έχουν την δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα γεωργικής κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την κατανόηση νέων γεωργικών πρακτικών.

  -          Να αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας.

  -          Να δοθεί ουσιαστική οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προϋπόθεση για εκχώρηση αρμοδιοτήτων που αφορούν την υποδοχή και ομαλή ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

  Εχθρός και αιτία των προβλημάτων των ελλήνων εργαζομένων, δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αλλά η κυρίαρχη πολιτική που θέτει ολόκληρη την κοινωνία στο περιθώριο, καταδικάζοντάς τη στην ανεργία και τη φτώχεια. Υπάρχει όμως διέξοδος, με μια αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος όλων συνολικά των εργαζομένων, ελλήνων και μεταναστών.

  *Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας

  Μέλος της Π.Γ του Συνασπισμού και υπεύθυνος της επιτροπής ερευνών και μελέτης δημοσκοπήσεων.

  Πηγή:

  Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

  ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Νέα προκλητικά προνόμια στην πλουτοκρατία.Αφορολόγητο για τις τράπεζες σε ορίζοντα δεκαετίας! Ευεργετικές διατάξεις για τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα «φέσια» των μεγαλομπαταξήδων της Εφορίας.

  Χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος μιας δράκας των πλουτοκρατών, αυτών που έχουν σωρεύσει στην Εφορία επίσημα ληξιπρόθεσμα φέσια δεκάδων δισ. ευρώ, ετοιμάζει το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, σε μια προσπάθεια, της τελευταίας στιγμής, να κουλαντρίσουν τη διόγκωση των «ελλειμμάτων», τις τρανταχτές εμφανιζόμενες αστοχίες τους στην εφαρμογή και του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

  Πέρα από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κλιμακώνουν με την πλήρη και σε ορίζοντα δεκαετίας φοροαπαλλαγή του τραπεζικού κεφαλαίου, με πρόσχημα τις απώλειες που θα υποστεί από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων! Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ετοιμάζουν για τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Αφορά στη ρύθμιση βεβαιωμένων εμφανιζόμενων οφειλών προς την Εφορία ύψους 42 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 35 δισ. προέρχονται από τη γνωστή, στο υπουργείο Οικονομικών, μικρή δράκα πλουτοκρατών - μεγαλομπαταξήδων. Προβλέπουν την απαλλαγή από προσαυξήσεις μέχρι και στο 100% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής, με κλιμάκωση της απαλλαγής ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε 60 μήνες. Με την ένταξη στη ρύθμιση, αίρονται τυχόν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, καθώς και όλες οι άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις, για οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί «ληξιπρόθεσμες» ακόμη και μέχρι πριν από λίγες μέρες.

  Τράπεζες: Συμψηφίζουν τις λογιστικές ζημιές τους, αυτών που θα εμφανίσουν στους ισολογισμούς μετά το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, με τους μελλοντικούς φόρους που πρόκειται να τους επιβληθούν για τα επόμενα 10 χρόνια. Επί της ουσίας, τους απαλλάσσουν από κάθε φόρο για ολόκληρο τον προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα. Η τέτοια «λύση» ήταν στις αξιώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου. Πρόσθετες ειδικές διευκολύνσεις προβλέπονται και για τις τράπεζες που εντάσσονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  «Εξαιρέσεις»: Από το καθεστώς της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας εξαιρούν τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων, ενδεχομένως και άλλα κυβερνητικά στελέχη που έχουν νευραλγικές θέσεις στην εφαρμογή της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

  Πηγή: