Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Οι Βρυξέλλες είναι Ελληνικές !

 

Το σύμβολο της πόλης των Βρυξελλών ντύθηκε “τσολιάς”. Όχι δεν πρόκειται κάποια λόξα των Βέλγων ή πράξη αλληλλεγύης απέννατι στην χώρα μας.

Απλά η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα φέτος στην 3η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης, την “Plaisirs d’ Hiver”, που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες έως και την 1η Ιανουαρίου 2012.

Σημείωση: Η βάφλα και τα μελομακάρονα ποτέ δεν ήρθαν εγγύτερα !!!

Πηγή:

Υπάρχει ζωή μετά το ευρώ;

«Το ζήτημα πια έχει τεθεί.
Ή θα συνεχίζουμε να γονατίζουμε ή θα υψώσουμε άλλον πύργο,
ατίθασο απέναντί τους»
(Μιχάλης Κατσαρός, Κατά Σαδδουκαίων)


Γράφει ο Γιώργος Αλεξάτος

Καμιά διάθεση αστεϊσμού, καθώς το ερώτημα τίθεται εναγώνια από έναν ολόκληρο λαό, αν και, όπως φαίνεται από τις εντεινόμενες συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την τύχη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, δεν αφορά μόνο τον δικό μας λαό.
Και τίθεται με υπαρξιακούς όρους, καθώς οι υπερασπιστές του ευρωμονόδρομου (από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά) αρέσκονται να παρουσιάζουν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη με όρους εθνικής καταστροφής. Στην περίπτωση, μάλιστα, μιας –όλο και πιο πιθανής- διάλυσης της Ευρωζώνης, η καταστροφολογία εκδηλώνεται σαν πανικός.
Η απάντηση των καταστροφολόγων παραπέμπει, όντως, στις σελίδες της «Αποκάλυψης». Αποκαλύπτοντας, έτσι, τη βαθιά, θρησκευτικού τύπου, δογματική προσήλωση τους στο αναπόδεικτο, με διακηρύξεις πίστης στη μόνη Αλήθεια, απειλώντας με δεινά τους άπιστους, που ενδέχεται να παρασυρθούν από τις δυνάμεις του Κακού. Στην προκειμένη περίπτωση, όσους αρνούνται να δεχτούν πως οι τύχες του λαού μας και των άλλων ευρωπαϊκών λαών εξαρτώνται από την τύχη ενός νομίσματος, που αντιμετωπίζεται ως φετίχ. Αναμφιβόλως, η σύζευξη μονοθεϊσμού και ειδωλολατρίας είναι εκπληκτική: ένας είναι ο Θεός, το ευρώ, και πέραν αυτού η γέενα του πυρός!
Παράδοξο μεν, αληθές δε! Οι ομνύοντες στον ορθολογισμό, οι τεχνοκράτες, που συνήθως εγκαλούν τους διαφωνούντες με τις όποιες προτάσεις τους, προβάλλοντας τη θετικιστική σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αποφεύγουν να απαντήσουν στο πιο απλό και βασικότερο των ερωτημάτων:
Αν καθετί κρίνεται εκ του αποτελέσματος, πώς θα κρίναμε τα αποτελέσματα που επέφερε στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ακόμα και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, η κατάργηση των εθνικών νομισμάτων και η εισαγωγή του ευρώ;
Για τους υπερασπιστές της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής το ερώτημα δεν έχει καμιά σημασία, καθώς η εισαγωγή του ευρώ αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης. Γι’ αυτούς, τα αποτελέσματα δεν κρίνονται, σε καμιά περίπτωση, στο επίπεδο των επιπτώσεων στο βιοτικό επίπεδο των ευρωπαϊκών λαών, αλλά στη δυνατότητα ή μη του συνασπισμού των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων να ενισχύει τη θέση του στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων…

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΝΟ- ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ- ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για το μισθολόγιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην εποχή της κρίσης

 

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι, ακόμα και στη σημερινή περίοδο της κρίσης του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου καπιταλισμού, το κεφάλαιο αναζητά επίμονα τρόπους αύξησης της κερδοφορίας του με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο.

Πρόσφατο παράδειγμα, η εκβιαστική απόπειρα εισαγωγής του άδικου, εξευτελιστικού αναποτελεσματικού και αντιαναπτυξιακού ενιαίου μισθολογίου των δημόσιων εκπαιδευτικών λειτουργών και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με συνέπεια τις βαριές μισθολογικές μειώσεις που το συνοδεύουν.

Η προσπάθεια αυτή είναι πέρα για πέρα παράνομη και βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση ακόμα και με την πρόσφατη μνημονιακή νομοθεσία και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας που τη συνοδεύουν.

Οι σχολάρχες θεώρησαν ότι θα τρόμαζαν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, με την απειλή των αναιτιολόγητων απολύσεων που τους δώρισε η κ. Διαμαντοπούλου και επομένως δεν θα συναντούσαν καμία αντίσταση από το εκπαιδευτικό κίνημα στο σχέδιο αύξησης εν μια νυκτί των κερδών τους κατά 32 εκατομμύρια ευρώ, στερώντας ταυτόχρονα από την άλλη μεριά –λόγω περιορισμού των εισφορών- από τα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως για μια ακόμη φορά έπεσαν έξω. Οι κινήσεις τους αυτές συσπείρωσαν τον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ο οποίος δίνει τη μάχη του ενάντια στην σκόπιμη υπουργική απάθεια και την εργοδοτική βουλιμία με πρωτοφανή ενότητα και αγωνιστικότητα και για αυτό θα νικήσει.

Τμήμα Παιδείας

1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΜΟΥΣΕΙΟ 10.30 πμ -- Ανακοίνωση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

 

Εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Απεργούμε, γιατί δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της κυβέρνησης της τριμερούς μνημονιακής συνεργασίας των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΛΑΟΣ. Από την πρώτη στιγμή με τις αποφάσεις και τις πρακτικές απέδειξε ότι της δόθηκε από την τρόικα, τους τραπεζίτες και τις πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου καθαρή πολιτική εντολή για το διάστημα της θητείας της. Να εφαρμόσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες με την τρόικα και τους εφαρμοστικούς τους νόμους (να κάνει δηλαδή απολύσεις στο δημόσιο, να εφαρμόσει την εργασιακή εφεδρεία, να κόψει μισθούς και συντάξεις, να κλείσει σχολεία και νοσοκομεία, να εισπράξει τα χαράτσια και να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία). Επίσης να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, που είναι ο πιο αντικοινωνικός μετά την μεταπολίτευση, τη νέα μνημονιακή σύμβαση της υποτέλειας και το μνημόνιο λεηλασίας του λαού και της χώρας μας που θα την συνοδεύει.

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ είναι μια κυβέρνηση της τρόικας, της Μέρκελ και του Σαρκοζί, των τραπεζών, του ντόπιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και όχι μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό. Είναι σαν να ανέλαβαν απευθείας τη διακυβέρνηση της χώρας η τρόικα, η Γερμανία και το κεφάλαιο.

Με τους αγώνες μας μπορούμε να ανατρέψουμε και αυτήν την κυβέρνηση και τις αντεργατικές πολιτικές της. Μπορούμε επίσης να ανοίξουμε το δρόμο για να αναδειχτεί μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, που θα στηρίζεται στους αγώνες, στο λαϊκό κίνημα και σʼ ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο με πυρήνα τις ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς καθώς και σʼ ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Που θα ακυρώσει τις μνημονιακές συμφωνίες, και θα ανοίξει μια άλλη θετική διέξοδο για το λαό και τη χώρα μας με ορίζοντα το σοσιαλισμό. Μια διέξοδο που θα βασίζεται στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με την αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων (αθέτηση πληρωμών στους τοκογλύφους πιστωτές στο πλαίσιο μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και διεθνής λογιστικός έλεγχος), στην εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και στην διάθεση των πόρων που θα εξοικονομηθούν για ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδηματική ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΣΤΙΣ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

΄Η ΑΥΤΟΙ ΄Η ΕΜΕΙΣ

To Γραφείο Τύπου

S&P: Υποβάθμιση για 15 τραπεζικούς κολοσσούς

 

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων για 15 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη προχώρησε η Standard and Poor's.
Ο οίκος δημοσιοποίησε την Τρίτη το βράδυ τις νέες βαθμολογήσεις του για 37 από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις του για τις JP Morgan, Bank of America, Citi, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland και UBSμετά τις αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τον οίκο αξιολόγησης.
Παράλληλα, αναβάθμισε σε Α από Α- τις αξιολογήσεις για Bank of China και China Construction Bank.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει την πίεση στην Bank of America η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 62% φέτος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος των ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό εκτιμά ότι η μείωση της βαθμολογίας του θα μπορούσε να επηρεάσει τις πληρωμές εγγυήσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων και την πρόσβαση του στις διεθνείς αγορές.
Οι υποβαθμίσεις μπορεί να αποδειχθούν ακριβή υπόθεση για τις τράπεζες, υποστηρίζει το Reuters. Η Bank of America δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πιθανό να κληθεί να εμφανίσει 5,1 δισ. δολάρια επιπλέον εγγυήσεων ή πληρωμών για συναλλαγές της αν υποβαθμίζονταν κατά μια βαθμίδα.

 

Οι υποβαθμίσεις πιθανά θα είχαν πρακτικές συνέπειες στην ρευστότητα μας και θα προκαλούσαν πιθανή δυσκολία στην πρόσβαση μας στις αγορές, επιπλέον κόστος χρηματοδότησης και θα επηρέαζαν τα έσοδα μας από τις συναλλαγές, υποστήριξε η τράπεζα πρόσφατα.
Ορισμένες ευρωπαϊκες τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν την αξιολόγηση τους. Τέτοια παραδείγματα είναι οι Banco Santander (A-), Commerzbank (A) και οι Credit Suisse και Deutsche Bank (A+).
Νωρίτερα αυτό το μήνα η S&P είχε υποστηρίξει ότι με βάση τα νέα κριτήρια αναμένει ότι το 90% των ομίλων θα παραμείνει εντός βαθμολόγησης η οποία δεν θα ξεπερνά την μια βαθμίδα από την προηγούμενη αξιολόγηση. Ο οίκος ανέφερε ότι θα καλέσει σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσει τα νέα κριτήρια και τις νέες αξιολογήσεις του.
Moody΄s: Απειλή υποβάθμισης σε 87 τράπεζες

Με υποβάθμιση των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης 87 τραπεζών σε 15 ευρωπαϊκές χώρες απειλεί η Moody’s, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τη δυνατότητα στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τις εθνικές κυβερνήσεις εν μέσω της κρίσης χρέους.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως οι περισσότερες τράπεζες που τίθενται υπό καθεστώς αναθεώρησης βρίσκονται στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία και στη Γαλλία. Πιθανή έκβαση της διαδικασίας αναθεώρησης είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης κατά δύο βαθμίδες και των ομολόγων Tier 3 κατά μία βαθμίδα.
«Η Moody’s εκτιμά ότι η συστημική στήριξη για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στην Ευρώπη καθίσταται πιο απρόβλεπτη, λόγω ενός συνδυασμού αλλαγών στην πολιτική και των οικονομικών περιορισμών», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Συνεργασία της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ προτείνει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

 

Συνεργασία της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ προτείνει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

Συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και ενωμένη δράση πρότεινε ο Μανώλης Γλέζος. Επίσης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο ΚΚΕ για δημόσιο διάλογο μπροστά στο λαό.

Ο κ. Γλέζος κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο πως θέλει να γονατίσει οικονομικά το λαό και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, από το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, ενημέρωσε για τον αγώνα του συμβουλίου – ενώ ανακοινώθηκε και η δημιουργία τοπικής επιτροπής.

Όλα αυτά χθες σε συνέντευξη Τύπου, καθώς προχθές το βράδυ οι Μ. Γλέζος, Στ. Ληναίος και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας μίλησαν σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Διοικητήριο Μεσσηνίας .

Ένας καφές, μια σοσιαλδημοκρατία και η ενότητα των Αριστερών

Του Αγιανδρέα σήμερα (μεγάλη η χάρη του) στην Πάτρα και η πόλη είναι σαν να ζει μια δεύτερη Κυριακή εντός της ίδιας εβδομάδας. Υπηρεσίες, σχολεία και καταστήματα κλειστά, θρησκόληπτοι γέροι και γριές στην εκκλησία απο τα χαράματα να ασχοληθούν με το χόμπυ τους και εμείς απολαμβάνουμε την ευκαιρία να κοιμηθούμε κανα δυο ωρίτσες παραπάνω και να βολτάρουμε ύστερα ένα πρωινό στο άδειο κέντρο της πόλης. Ένας καφές στην πλατεία Γεωργίου είναι ότι πρέπει και καθόμαστε εκεί με μια μικρή παρέα να πούμε και τα πολιτικά μας ... ενόψει της αυριανής απεργίας.
Δίπλα μας μια παρέα αγανακτισμένων μικροαστών 50αρηδων, που συχνά πυκνά αναφέρονται στην νέα γενιά που πρέπει να αναλάβει ώστε να βγει η χώρα απο την κρίση !!! Χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αρχικά, συνεχίζουμε την πολιτική συζήτηση στο τραπέζι μας επεξεργάζοντας τα σενάρια της αστικής τάξης για το μέλλον των περιφερειακών κρατών της Ευρώπης. Θέλαμε δεν θέλαμε όμως, η κουβέντα απο το δίπλα τραπέζι μας κίνησε εν τέλει την περιέργεια, καθώς οι "πασόκοι" αγνώστου αυτοπροσδιοριζόμενης ταυτότητας, άρχισαν να ωρύονται για την αναγέννηση της "Αριστεράς". Το ενδιαφέρον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, να καταφέρεις να διακρίνεις, σε ποιό ακριβώς κομμάτι της πασοκο"αριστεράς" ανήκουν ! (Η εντύπωση που σου δινόταν, ήταν πως πρόκειται για ένα τραπέζι πρώην βολεμένων μικροαστών, που τους χτύπησε η κρίση κατακούτελα και ψάχνονται με ποιόν τρόπο θα ξαναεπιστρέψουν στο προσωπικό τους βόλεμα.)
Αφού λοιπόν ακούσαμε ορισμένες καφενειακές αναφορές στον Τσίπρα, τον Κουβέλη, την Αριστερή Πρωκτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ το οποίο βρίσκεται "αλλού" (??) και όχι στο τόξο των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς τους, ο ένας απο αυτούς που βρισκόταν μέχρι εκείνο το σημείο μακριά από το οπτικό μου πεδίο, σηκώθηκε για να αποκαλύψει στο τραπέζι (και στα γύρω τραπέζια δηλαδή) την λύση στο πρόβλημα της ... Ελλάδας. "Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Σοσιαλδημοκρατία" και τα στόματα μείναν ανοιχτά.


Το ζήτημα βέβαια είναι, πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήταν κάποιος τυχαίος ώστε να παραβλέψουμε αυτήν την ανοησία, μιας και τέτοιες ακούμε σε καθημερινή βάση .... αλλά επρόκειτο για έναν πολιτικό γίγαντα της Πάτρας, ο οποίος ξεστόμησε με τέτοια ευκολία την λύση που οι αστοί δεν βλέπουν τόσο καιρό ! Βασίλειος Λοτσάρης, αντιδήμαρχος της πόλης, συνεργάτης του Γιάννη Δημαρά, της πολύχρωμης αριστεράς των πατρινίστας και των ποδηλατοδρόμων (κάτι σαν τον Καμίνη των Αθηνών). Πρώην Συριζαίος, νυν Δημοκράτης Αριστερός ... και κάπου στο βάθος ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα γνωστός το τελευταίο διάστημα, για την αδυναμία του να βρει ένα χαλί κάτω απο το οποίο θα κρύψει το πρόβλημα των σκουπιδιών της πόλης !
Νατη λοιπόν η λύση, για την οποία πρέπει να δημιουργηθεί το μεγάλο μέτωπο της Αριστεράς, πλην ΚΚΕ φυσικά. Να πατήσουμε το κουμπί της Σοσιαλδημοκρατίας, λες και είναι ζήτημα επιλογής των πολιτικών ηγετών, μεταξύ φιλελεύθερης ή σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, και όχι ζήτημα αντικειμενικών συνθηκών και συμφερόντων της αστικής τάξης, για το ποιο καπιταλιστικό όχημα θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι βλέψεις των μονοπωλίων.
Βρε ανόητοι πολιτικάντηδες (το ανόητοι με ερωτηματικό), εαν η Σοσιαλδημοκρατία ήταν όντως μια πολιτική επιλογή, και όχι ένα ιστορικό έκθεμα στο πολιτικό μουσείο της ανθρωπότητας, γιατί να μην την χρησιμοποιήσουν τώρα που βρισκόμαστε μπροστά "εις τον γκρημνόν" ? Άντε να δεχθώ πως οι ορίτζιναλ Έλληνες Πασόκοι είναι πουλημένοι και απατεώνες σε αντίθεση με εσάς τους τίμιους ... αλλά γιατί τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όλης της Ευρώπης, ακολουθούν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και χτυπάνε μισθούς και δικαιώματα, ακόμα και των δικών τους εκλογικών δεξαμενών ?
Μήπως επειδή η Σοσιαλδημοκρατία ως αναγκαστική επιλογή της αστικής τάξης μέχρι την δεκαετία του 1980, απέτυχε να δώσει λύσεις στις εγγενείς αντιφάσεις του συστήματος, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στις λύσεις του σήμερα ? Μήπως επειδή η μόνη δυνατότητα για την επιβίωση του συστήματος το οποίο εξυπηρετείτε, των μονοπωλιακών επιχειρήσεων δηλαδή της Ευρώπης, ΗΠΑ και συμμάχων, είναι η ολομέτωπη επίθεση στο εργατικό κόστος και η ινδο-κινεζοποίηση των λαών της "Δύσης" ?
Τέτοιες βλακείες ταΐζουν τον κόσμο, ο οποίος με την σειρά του θεωρεί πως η πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε μηχανή του χρόνου, με την οποία θα ταξιδέψουν πίσω στην εποχή της Δραχμής και της Σοσιαλδημοκρατίας, τότε που τρώγαμε και λίγο ψωμάκι βρε αδερφέ. Βέβαια, το γεγονός πως η Σοσιαλδημοκρατία χωρίς έναν Υπαρκτό Σοσιαλισμό απέναντι, δεν θα εμφανιζόταν ποτέ ως επιλογή των αστών, αυτό μάλλον δεν τους περνάει απο το μυαλό ! Απο την ιστορία διαλέγουν μόνο τις αγαπημένες τους σελίδες, τις σελίδες του βολεμένου μικροαστού ... Πολύ δύσκολα θα χωνέψουν αυτοί οι άνθρωποι, πως η ανθρωπότητα και η κοινωνία της εξελίσσονται. Έφτασε πλέον η εποχή που οι αυταπάτες, περι αρμονικής συμβίωσης αστών, μικροαστών και εργαζομένων, γίνονται καπνός. Το μενού γράφει ... ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ και οι μικροαστοί θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους.

Ή με τα μονοπώλια, ή με τους εργάτες !

Πηγή:

Η βαριά σκιά του ΄30 πάνω από την Ευρώπη

Θα μπορούσε η κατάσταση να γίνει κακή; Εννοώ πολύ κακή –όπως λέμε Μεγάλο Κραχ ή παγκόσμιος πόλεμος; Ένα κατακλυσμιαίο γεγονός από εκείνα που η γενιά μου έμαθε να πιστεύει ότι ανήκουν μόνο στα βιβλία Ιστορίας;

Το βέβαιο είναι ότι στην Ευρώπη πλανάται ένα κακό προαίσθημα. Σε ομιλία του στο Βερολίνο χθες, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών κ. Radoslaw Sikorski, προειδοποίησε: «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού… Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω: Φοβάμαι την γερμανική ισχύ λιγότερο απ’όσο αρχίζω να φοβάμαι την γερμανική απραξία.»

Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Sarkozy είπε πρόσφατα: «Αν το ευρώ ξετιναχτεί, θα ξετιναχτεί η Ευρώπη. Είναι η εγγύηση για ειρήνη σε μια ήπειρο που έχει ζήσει φριχτούς πολέμους».

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συχνά υποκύπτουν στην πρόκληση του τρόπου που προκαλεί η απειλή πολέμου, για να αντλήσουν υποστήριξη στο αγαπημένο τους ευρωπαϊκό έργο. Σε ομαλές εποχές, ελάχιστοι Ευρωπαίοι παίρνουν στα σοβαρά τέτοιες κουβέντες.

Αντιθέτως μάλιστα, οι κουβέντες για πόλεμο ακούγονται εντελώς αφύσικες σε ανθρώπους που μεγάλωσαν στην πλούσια, ειρηνική δυτική Ευρώπη. Εχω ζήσει όλη την ζωή μου σε έναν κόσμο όπου, ανεξάρτητα από τα πάνω και τα κάτω του, τα πράγματα κυλούσαν όλο και καλύτερα. Ο ναζισμός ηττήθηκε, δικτατορίες έπεσαν σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε, το απαρχάιντ έληξε στη Νότιο Αφρική.

Η ειρήνη και η ευμάρεια έγιναν ο κανόνας για την γενιά μου στην Δύση. Ήταν εύκολο να ξεχαστεί ότι αυτό το γεγονός μας απομόνωνε από τον υπόλοιπο κόσμο. Διαβάζοντας ένα βιβλίο που έγραψε πρόσφατα ο Κινέζος ακαδημαϊκός κ. Yan Xuetong, με συνεπήρε μια φράση: «Στην διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης, βλέπαμε συχνά ανθρώπους να πεθαίνουν από το ξύλο, οπότε κάπου αποκτήσαμε μια ανοσία με το θέμα».

Ωστόσο, τα τελευταία 30 χρόνια, η ελπίδα για ειρήνη, ευμάρεια και έναν λογικό βαθμό άνεσης, μεταδόθηκε πέρα από τις προνομιακές περιοχές της Δύσης. Την Κίνα της Πολιτιστικής Επανάστασης διαδέχτηκε η Κίνα των εμπορικών κέντρων και των εργοστασίων. Η Ινδία της Μητέρας Τερέζας αντικαταστάθηκε εν μέρει από την Ινδία της επανάστασης της Πληροφορικής.

Η παγκοσμιοποίηση έκανε τον πλανήτη να δείχνει πιο ασφαλής και πιο ομογενής, καθώς οι νέες μεσοαστικές τάξεις της Ασίας και της ανατολικής Ευρώπης υιοθετούσαν τις ανέσεις και τις αξίες του καπιταλισμού. Η παγκόσμια ειρήνη, που στην ψυχροπολεμική περίοδο εξαρτιόταν, όπως έδειχνε, από τα πυρηνικά όπλα, έμοιαζε πια να επαφίεται στο διεθνές εμπόριο και τον κοινό εναγκαλισμό του καταναλωτισμού.

Μέχρι την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κουβέντες που ακούγονταν στο τραγούδι της προεκλογικής εκστρατείας του Tony Blair το 1997, έδειχναν να πιάνουν το πνεύμα της εποχής: «Μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα».

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ανακαλύψαμε ότι τα πράγματα μπορούν σίγουρα να γίνουν χειρότερα. Το θέμα είναι: Πόσο χειρότερα;

Ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι μεγάλος. Οι απειλές γιαχρεοκοπίες κρατών και διάλυση του ευρώ αυξάνονται –και μαζί τους αυξάνονται οι απειλές κατάρρευσης τραπεζών, κοινωνικού πανικού, βαθιάς ύφεσης και μαζικής ανεργίας. Κάτι σαν τηνσύγχρονη εκδοχή του Μεγάλου Κραχ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη –οπότε το οικονομικό χάος αναπόφευκτα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Θα παγώσει το εμπόριο και θα απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το μάθημα του Μεγάλου Κραχ του ’30 είναι ότι η παγκόσμια ύφεση αποδυναμώνει τις δημοκρατίες, προκαλεί αύξηση ριζοσπαστικών νέων πολιτικών δυνάμεων και, εντέλει,κλιμακώνει τον κίνδυνο διεθνούς σύρραξης.

Σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930, θα βλέπαμε μια νέα γενιά εθνικιστών πολιτικών να ανέρχεται στην Ευρώπη, μέσα σε περιβάλλον οικονομικού χάους και διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εντάσεις θα αυξάνονταν και εκτός της Ευρώπης, καθώς η διεθνής οικονομία θα χειροτέρευε. Οι αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων με την Ασία θα επιταχύνονταν, με την ανερχόμενη Κίνα να αντιμετωπίζει μια αποδυναμωμένη Αμερική. Στην Κίνα όσο και στην Αμερική, ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός θα αύξαναν την επιρροή τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτά τα σενάρια δεν είναι απίθανα. Ωστόσο, παρά τους παραλληλισμούς, και πάλι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι επιστρέφουμε στο ’30. Και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι μάλλον θα γλιτώσουμε.

Πρώτον, είναι η ίδια η γνώση για το τι πήγε στραβά 80 χρόνια πριν, ίσως βοηθήσει τους πολιτικούς να αποφύγουν τα ίδια λάθη. Η επίμονη έμφαση της Κίνας στην ανάγκη μιας «ειρηνικής ανέλιξης» οφείλεται σε ένα βαθμό στην γνώση των φριχτών σφαλμάτων που έκανε η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας.

Δεύτερον, υπάρχει το λογικό επιχείρημα ότι τα 66 χρόνια ειρήνης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και τα αναπτυσσόμενα έθνη από το 1945, είναι το αποτέλεσμα της προόδου του πολιτισμού μάλλον, παρά ένα τυχερό γύρισμα στον κύκλο της παγκόσμιας ιστορίας. Στο βιβλίο του “The Better Angels of Our Nature”, ο κ. Steven Pinker του Πανεπιστημίου του Harvard, ισχυρίζεται ότι το ανθρώπινο γένος γίνεται όλο λιγότερο πολεμόχαρο και ότι «σήμερα ίσως ζούμε στην πιο ειρηνική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας».

Τέλος, ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ως σημείο αναφοράς ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο αφθονίας απ’όσο στο ’30. Σε ένα οικονομικό κραχ, ο κόσμος μπορεί και πάλι να χάσει τις αποταμιεύσεις, τη δουλειά και το σπίτι του, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να πέσει σε απόλυτη ένδεια. Ως εκ τούτου, ίσως είναι λιγότερο επιρρεπής σε πολιτικό φονταμενταλισμό. Η οικονομία της Λετονίας συρρικνώθηκε 18% το 2009 αλλά στις πρόσφατες εκλογές αναδείχθηκαν στην εξουσία δύο κεντρώα κόμματα. Στην Ισπανία η ανεργία είναι ήδη πάνω από 22% και πάνω από 45% μεταξύ των νέων, όμως τις πρόσφατες εκλογές κέρδισε ένα κεντροδεξιό κόμμα.

Οπότε, αν και ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης είναι πολύ πραγματικός, δεν πιστεύω ότι κινδυνεύουμε να κυλήσουμε σε πόλεμο. Όμως, ίσως αυτό οφείλεται απλώς στην έλλειψη φαντασίας κάποιου που ήταν αρκετά τυχερός ώστε να μεγαλώσει σε μια εποχή απαράμιλλης ειρήνης και αφθονίας.

Πηγή:

Δείτε το τσαντίρι της 29ης του Νοέμβρη

Καμπάνια ξεκινά η Συγγρού- Market για να μας πείσει ότι δεν συγκυβερνά.

 

Έχουν ρίξει τα μούτρα κάτω στην Markt-Συγγρού και σκαρφίζονται διάφορα κόλπα και «επιχειρήματα» για να μας πείσουν ότι … δεν συγκυβερνούν.

Eίδαν μια συγκυβέρνηση και είπαν ας την δοκιμάσουμε. Περνούσαν απέξω και τους έβαλαν μέσα με το ζόρι οι κράχτες της Τρόικας και του Μνημονίου.

Για καφέ μπήκαν και τους

ζητούσαν και υπογραφή, αν τους άρεσε.

Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς (λόγω αστικής ευγένειας!) και … υπέγραψαν, αλλά δια της βίας.

Διαφορετικά θα τις έτρωγαν και δεν αντέχουν στα πολλά πολλά.

Δεν είναι όλοι τους Φαήλοι και πράκτορες «πολύ σκληροί για να πεθάνουν»;

Οπότε ένα τμήμα της καμπάνιας τους για την προεκλογική περίοδο που έρχεται θα παρουσιάζει τα σχετικά επιχειρήματα με έξυπνα ρητορικά σχήματα που θα μας πείσουν ότι η συμμετοχή τους είναι «συμβολική», ουτοπική και ιδεατή! Ένας πολιτικός ντανταϊσμός, βρε παιδάκι μου!

Πηγή:

Καπιταλιστική κρίση και πόλεμος.

 

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ολοένα και πιο συχνά τίθεται από εκπροσώπους των αστικών ΜΜΕ και του πολιτικού προσωπικού της πλουτοκρατίας το ερώτημα αν η καπιταλιστική κρίση οδηγήσει σε ένα νέο πόλεμο.
«Είναι δυνατόν τα πράγματα να χειροτερέψουν ξανά; Να χειροτερέψουν πραγματικά, να βυθιστεί ο πλανήτης σε μια νέα ύφεση, να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος;», αναρωτιούνται με νόημα σε χτεσινό άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «οι προειδοποιήσεις δεν λείπουν» και παραπέμπει στη δήλωση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι τη Δευτέρα στο Βερολίνο ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, αλλά και στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας ότι «αν το ευρώ καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη.
Αυτή είναι όμως η αλληλεγγύη της ειρήνης σε μια ήπειρο όπου έγιναν τρομεροί πόλεμοι».
Διαπιστώνεται επίσης ότι «ο κίνδυνος για σοβαρή οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι μεγάλος.
Οι απειλές για χρεοκοπίες κρατών και διάλυση του ευρώ αυξάνονται - και μαζί τους αυξάνονται κι οι απειλές κατάρρευσης τραπεζών, κοινωνικού πανικού, βαθιάς ύφεσης και μαζικής ανεργίας. Κάτι σαν τη σύγχρονη εκδοχή του Μεγάλου Κραχ».
Μια τέτοια κρίση, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αναπόφευκτα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς θα παγώσει το εμπόριο και θα απειλήσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ «αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων με την Ασία θα επιταχύνονταν, με την ανερχόμενη Κίνα να αντιμετωπίζει μια αποδυναμωμένη Αμερική».
Ο αρθρογράφος δεν θέλει να πιστέψει ότι «επιστρέφουμε στη δεκαετία του '30», όμως πρόκειται περισσότερο για ευχή.
Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού για το ξαναμοίρασμα των αγορών και την καταλήστευση των λαών.

Πηγή:

Επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας όχι εθνικοπατριωτικά μέτωπα

 

Επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας όχι εθνικοπατριωτικά μέτωπαΑνοικτή επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο του Γιώργου Λιοδάκη:
Καθώς η βαθύτερη μέχρι σήμερα κρίση και ύφεση του καπιταλισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει οδηγήσει σε μια ανείπωτη εξαθλίωση και έναν εκβαρβαρισμό της κοινωνίας σε διεθνές επίπεδο, και έχει φτάσει στα άκρα τις καταστροφικές επιπτώσεις του συστήματος πάνω στο οικοσύστημα, γίνεται πλέον σαφές ότι οι φορείς του κεφαλαίου και οι θιασώτες του καπιταλισμού βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν για την πλανητική κυριαρχία του κεφαλαίου και το «τέλος της ιστορίας».
Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, αλλά και από μια πληθώρα αναλύσεων, ότι η αγορά δεν μπορεί να διασφαλίσει την άριστη κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων, ούτε την ουσιαστική ελευθερία επιλογών για τους πολίτες,
και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής δεν μπορεί (πλέον) να διασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και την αρμονική συμβίωση μέσα στη φύση.
Η κρίση και τα πολλαπλά αδιέξοδα του καπιταλισμού μαρτυρούν πλέον ότι το σύστημα αυτό δεν είναι οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμο. Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ανάκαμψης, που αναπόφευκτα θα είναι σε βάρος του ανθρώπου και της φύσης, μπορούμε ωστόσο να υπογραμμίσουμε την προφανή αποτυχία του συστήματος να διασφαλίσει τις συνθήκες μιας ουσιαστικά βιώσιμης ανάπτυξης. Αν, αντίθετα, κάποιοι (το κεφάλαιο και οι ιδεολογικοί του εκφραστές) θεωρούν ότι το σύστημα αυτό είναι βιώσιμο, δεν έχουν παρά να το αποδείξουν, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι έμπρακτα το πλήρες κόστος της κρίσης και της ανάκαμψης.
Η χώρα μας, έχοντας εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και οικονομικής ύφεσης, αποτελεί ακραίο παράδειγμα των καταστροφικών επιπτώσεων της κρίσης. Η κυβέρνηση του αστικού μπλοκ εξουσίας, εκφράζοντας τα συμφέροντα του διεθνικού χρηματιστικού κεφαλαίου, επιχειρεί μάταια να διαχειριστεί το πρόβλημα, αναζητώντας οικονομική διέξοδο μέσω μιας ληστρικής και καταστροφικής αφαίμαξης, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των πολύτιμων πλουτοπαραγωγικών πόρων που διαθέτει η χώρα («γη και ύδωρ», ήλιο και αέρα).
Και ενώ, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, γίνεται σαφές ότι η κοινωνία (διεθνώς) θα πρέπει να επανεξετάσει εκ βάθρων το ζήτημα της κοινωνικής οργάνωσης, με ό, τι αυτό περιλαμβάνει (στόχους, μορφές οργάνωσης, κίνητρα, θεσμούς), η μυωπική οπτική του κεφαλαίου που επιβάλλεται ως κυρίαρχη ιδεολογία εξακολουθεί να ωθεί τους κυρίαρχους κύκλους στις ίδιες παλιές συνταγές που οδήγησαν στα σημερινά κρισιακά αδιέξοδα.
Παρεμποδίζεται παντοιοτρόπως ο αναγκαίος επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας σε μια κομμουνιστική κατεύθυνση, ώστε να αναδιοργανωθεί πάνω στη βάση αρχών συνεργασίας και αλληλεγγύης και με στόχο την ικανοποίηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών, ενώ προωθούνται αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα που στοχεύουν σε μια αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αλλά κάτι τέτοιο στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να διασφαλίσει την επιβίωση μιας μεμονωμένης μονάδας (ή μερίδας) του κεφαλαίου, όχι όμως και τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας και το ξεπέρασμα της κρίσης.
Και ας σημειωθεί εδώ ότι η λογική του ανταγωνισμού μπορεί εύκολα να παραπέμψει και σε έναν ανταγωνισμό με άλλα (μη οικονομικά) μέσα. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται μεταρρυθμίσεις που συρρικνώνουν τη σφαίρα των κοινών (δημόσιων) πόρων και αγαθών για να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο πεδίο στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς οι οποίες έχουν οδηγήσει στη σημερινή καταστροφή.
Τη στιγμή που θα πρέπει να είναι πλέον αντιληπτό ότι, είναι κοινωνικά απαράδεκτο να επιτρέπεται σε αδίστακτους τοκογλύφους, σε ανεξέλεγκτους κερδοσκόπους, στις «αγορές» (που αποκτούν πλέον μια φαντασιακή υπόσταση, ως ιπτάμενα ίσως ζόμπι, για να αποκρύψουν τους πραγματικούς κερδοσκόπους!) και σε ιδιωτικούς «οίκους πιστωτικής αξιολόγησης» να στερούν το ψωμί από το τραπέζι της εργατικής οικογένειας, να οδηγούν ολόκληρες οικονομίες σε χρεωκοπία και την πλειοψηφία του πληθυσμού σε τεράστια αβεβαιότητα και απόγνωση. Και είναι πλέον επίσης σαφές ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η παραπέρα υπονόμευση και καταστροφή του οικοσυστήματος από τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους.
Στη χώρα μας, η κυβέρνηση του αστικού μπλοκ εξουσίας, ακολουθώντας τις διεθνείς προσταγές του κεφαλαίου και χωρίς καμιά ουσιαστική κοινωνική νομιμοποίηση, προχωρά, παρά τις αντιστάσεις, σε μια εντεινόμενη λιτότητα και αφαίμαξη σε βάρος των εργαζομένων, και σε διατεταγμένες, ακόμα πιο καταστροφικές μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νέος νόμος (4009/2011) για τα πανεπιστήμια, τα οποία αντιμετωπίζονται, όχι ως φωτεινός σηματοδότης των κοινωνικών εξελίξεων και των αναγκαίων αλλαγών, αλλά ως πεδίο επιχειρηματικού πειραματισμού και κεφαλαιακής συσσώρευσης.
Ενώ οι δυνάμεις της αγοράς έχουν καταφανώς χρεοκοπήσει και έχουν τη βασική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, ο νέος νόμος επιχειρεί να εισαγάγει στα πανεπιστήμια, όπως-όπως, όχι μόνο τα αγοραία (ιδιωτικο-οικονομικά) κριτήρια, αλλά και τους παράγοντες τις αγοράς, για να ξεχαρβαλώσει τελικά και να παραδώσει τα πανεπιστήμια βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η δημόσια παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουν μια θανάσιμη απειλή!
Ο κυβερνητικός/εργοδοτικός συνδικαλισμός, και στην περίπτωση αυτή και γενικότερα, παίζει ένα ρόλο υποστηρικτικό στην επιβολή της ολέθριας αυτής πολιτικής, και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γυρίσουν τις πλάτες στους φορείς αυτών των μηχανισμών και να πολεμήσουν τέτοιες πρακτικές.
Τα ΜΜΕ αποτελούν έναν ακόμα πιο σημαντικό μηχανισμό επιβολής της κυρίαρχης πολιτικής. Ένα κρίσιμο μηχανισμό διαχείρισης της πληροφορίας, προώθησης των κυρίαρχων επιλογών και συμφερόντων, συσκότισης των αιτίων της σημερινής κατάστασης, διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, και χειρισμού του υποκειμενικού παράγοντα (των προσδοκιών) που, σε μια χαώδη καπιταλιστική οικονομία, ορισμένοι θεωρούν ότι έχει έναν απόλυτα καθοριστικό ρόλο…

H CIA κρατά κλειστό το στόμα του Καραμανλή!

Όσοι έχουν την δυνατότητα να συνομιλούν με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Κώστα Καραμανλή, ξέρουν από πρώτο χέρι πως ο πρώην πρωθυπουργός -με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις που οδήγησαν στην σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας- ήταν ..
έτοιμος να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα μέσω ανεπίσημων δηλώσεων σε εφημερίδα μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος. Γι’ ακόμη μια φορά όμως έκανε πίσω μέχρι νεωτέρας….

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τα… μηνύματα που έλαβε και πάλι από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εξαιτίας των οποίων κρατά το στόμα του κλειστό όλο αυτό τον καιρό. Άλλωστε, δεν πάει καιρός από τις αποκαλύψεις περί σχεδίου δολοφονίας του Καραμανλή και εμπλοκή πρακτόρων της CIA στην ελληνική πολιτική σκηνή προκειμένου να αναχαιτιστεί η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Πάντως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει… Απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή, αφού σκοπεύει η παρέμβασή του να είναι συνολική και ίσως… καθοριστική.

Πηγή:

Σημείωση: Ναι. Του έχουν τάξει κάτι μάλλον για να του κρατάνε το στόμα κλειστό. Μπορεί το PRO 13!!!

Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων

 

Στο στόχαστρο του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη μπαίνουν οι δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, με αφορμή δημοσιεύματα για δάνεια που φέρονται να λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί, είναι να ελεγχθεί αν τα δάνεια είναι επισφαλή, με δεδομένο ότι δεν είναι γνωστό αν τα κόμματα θα εξακολουθούν στο μέλλον να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, που λαμβάνουν ως τώρα ως κρατικές επιχορηγήσεις.

Παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα για το ζήτημα των δανείων των κομμάτων είχε ζητήσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο».

Ο βουλευτής που θα κληθεί ως πρώτος μάρτυρας να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, σε ερώτησή του στην Βουλή έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τα χρέη των οποίων «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κατ' αναλογία με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Το πρώτο τρίμηνο του 2011, κατά τον κ. Αυγενάκη , τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.

Συνολικά, υποστηρίζει ο βουλευτής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. Ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα , στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια.

Τέλος ο κ. Αυγενάκης, τονίζει ότι σε αυτές τις «προκλητικές χρηματοδοτήσεις» προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής, που ενέκρινε στα δύο κόμματα δάνεια 3 εκατ. ευρώ.

Ο λαός, ο ΛΑΟΣ και ο κ. Βορίδης

 

Μια κάποια αναστάτωση επικρατεί στο βασίλειο της «Νότιας Δανιμαρκίας». Η ακροδεξιά μπήκε στην κυβέρνηση, και οι μισοί κοιμούνται ενώ οι άλλοι μισοί ωρύονται. Δεν μπορείς να πεις ότι και τα δύο μέρη έχουν 100% άδικο, αλλά σίγουρα μπορείς να τους καταλογίσεις ένα ποσοστό αφέλειας.

Μπορεί το εθνικό άθλημα της «ταμπελοποίησης» να δίνει και να παίρνει στον δημόσιο διάλογο, αλλά όταν ερχόμαστε στο θέμα της ακροδεξιάς, δεν μπορούμε να πλαισιωνόμαστε μόνο από τα γνωστά σύμβολα και τους επίσημους πολιτικούς εκπροσώπους της. Η ακροδεξιά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι η γενικότερη συμπεριφορά μέσα στην οποία εναγκαλιάζονται ο φασισμός και ο ρατσισμός. Υπό αυτή τη συνθήκη, η ακροδεξιά όχι μόνο προϋπήρχε στην ευρύτερη εξουσία, αλλά καθημερινά ασκείται όλο και περισσότερο διάχυτα μέσα στην κοινωνία.

Ιστορικά, οι οικονομικές κρίσεις έδιναν πρόσφορο έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς, επειδή στη συνείδηση της ευρύτερης κοινωνίας οι θεσμοί της Δημοκρατίας δεν ήταν αρκετοί για να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Και φυσικά όταν καταρρέει το κοινό σύστημα αξιών και εμπιστοσύνης, οι άνθρωποι απομονώνονται, γίνονται καχύποπτοι, ευκολόπιστοι, ψάχνουν απεγνωσμένα μεσσίες, φωνάζουν πιο δυνατά και βασίζονται περισσότερο στα ένστικτά τους παρά στον πολιτισμό τους. Εκεί η λαϊκή δεξιά βάζει τις βάσεις, και η ακροδεξιά αλωνίζει ελεύθερα.

Η ακροδεξιά ανθίζει στην Ελλάδα όσο το επίπεδο δημοσίου διαλόγου χαμηλώνει αισθητά. Ανθίζει με κάθε μούντζα προς το κοινοβούλιο και κάθε απόπειρα σωματικού ή λεκτικού τραμπουκισμού. Ανθίζει όταν η δήθεν αριστερή διανόηση βαυκαλίζεται με βιντεάκια του υπερσυντηρητικού και ευρωσκεπτικιστή Nigel Farage. Ανθίζει με αθώα δήθεν ρεπορτάζ που συνδέουν τη λέξη «αλλοδαπός» με κάθε πτυχή εγκληματικότητας στην ελληνική κρίση. Ανθίζει με πράξεις υπερπατριωτισμού, αδιαλλαξίας, ψωροπερηφάνιας, σοβαροφάνειας και ισοπέδωσης. Ανθίζει με το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε». Χαρακτηριστικά που βρίσκουμε καθημερινά γύρω μας, αλλά αποδεχόμαστε ως κανόνα.

Ανθίζει όμως και με την σταδιακή αποχώρηση από δημοκρατικά κεκτημένα και αξίες για χάρη ενός υπέρτατου πατριωτικού σκοπού. Με λύπη διαπιστώνω μία προσπάθεια που γίνεται από διάφορους, δήθεν εκσυγχρονιστικούς και φιλελεύθερους χώρους, να υποτιμήσουν την είσοδο του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι την ύψιστη ανάγκη τεχνοκρατικής διακυβέρνησης. Σύμφωνοι. Ένας τεχνοκράτης είναι πλέον πιο χρήσιμος από έναν πολιτικάντη της μεταπολίτευσης, αλλά όταν ο συγκεκριμένος τεχνοκράτης διέπεται από ρατσιστικές ή φασιστικές νοοτροπίες, υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον κ. Βορίδη ως φασίστα, διότι κανείς δεν έχει αρκετά στοιχεία για να αναγνωρίσει την μεταστροφή στη ζωή του, εκτός από τον ίδιο. Μπορεί όμως κάποιος να τον κατηγορήσει για το γεγονός ότι δεν δηλώνει επίσημα μετάνοια για τις πράξεις και την ιδεολογία του στο παρελθόν, και αυτό όσο ακίνδυνο αν ακούγεται για κάποιους, όσο θέμα πολιτικής τακτικής και αν είναι, δεν παύει κατά κάποιον τρόπο να συνεχίζει να εμπνέει και να βάζει ιδέες σε διάφορους.

Αλλοίμονο αν επιστρέφαμε στις εποχές δήλωσης πολιτικού φρονήματος, αλλά σε ορισμένα θέματα, υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί και έχουν ανεβάσει ήδη τον πήχη της Δημοκρατίας σε ένα άλλο επίπεδο. Πώς μπορεί λοιπόν να συμμετέχει σε μία δημοκρατική διακυβέρνηση ένας ή περισσότεροι άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν αυτά τα δικαιώματα; Δεχτήκαμε ότι οικονομικά θα επιστρέψουμε μερικές δεκαετίες πίσω. Γιατί να κάνουμε το ίδιο και κοινωνικά; Επειδή στο όνομα της εθνικής ενότητας πρέπει να ακούμε από κυβερνητικά στελέχη, ότι πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να είναι η επιστροφή των Θρησκευτικών ως υποχρεωτικό μάθημα; Ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση θα είναι η κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου (μία πανανθρώπινη κατάκτηση, και όχι μόνο ελληνική); Η μήπως τιμούν την Δημοκρατία η μπέσα του κ. Σαμαρά και οι ρακιές του κ. Ροντούλη που κατά ειρωνεία της τύχης του κατέληξε να συγκυβερνά με τα «γομάρια» που είχε επικαλεστεί μέσα στο Κοινοβούλιο;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα έπρεπε να θέτουμε ως κοινωνία αυτό τον καιρό. Και αν τελικά αυτός ο γενικός και αόριστος λαός πρέπει να εκπροσωπεί την κοινωνία, τότε οι πλατείες θα έπρεπε να ασφυκτιούσαν από τον «λαό» που ζητά απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και όχι από αυτόν που φωνάζει επειδή του πήγαν το εισόδημα από τα 1200 στα 800 ευρώ. Διαφορετικά ίσως θα πρέπει πλέον να αρχίσουμε να συνηθίζουμε και σε εξώφυλλα όπως το ακόλουθο, που δημοσιεύονται με τις ευλογίες της ακροδεξιάς, το κλείσιμο του ματιού της λαϊκής δεξιάς (ΝΔ) και την αδιαφορία του κόσμου.

Πηγή:

ΚΝΕ Απεργία 1η Δεκέμβρη 2011

Ελληνική Αριστερά: Όχι πλέον στην άγνοια και στους μύθους! Του Αιμίλιου Ζαχαρέα

 

Όποιος ασχοληθεί με τα γραπτά και τις ομιλίες στελεχών ενταγμένων στα κόμματα της αριστεράς, θλίβεται από την επανεμφάνιση ενός παραδοσιακού λεξιλογίου της εποχής του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Διαπιστώνεται επίσης ελλιπής τεχνική συγκρότηση σε θέματα οικονομικής θεωρίας και πολιτικής αλλά και παθιασμένη επιστροφή στην παραδοσιακή ταξική ανάλυση για την ερμηνεία του παρόντος.

Προκαταβάλλοντας το συμπέρασμα της παρούσης συνοπτικής περιγραφής, ας μου επιτραπεί η κατάθεση μερικών σκέψεων για το τι πράγματι συμβαίνει στην εποχή μας και στη χώρα μας.

Τι έχει αλλάξει στην παγκόσμια συνείδηση και πώς δρα η αριστερά, (αμιγώς κομμουνιστική ως ΚΚΕ, ριζοσπαστική αριστερά ως ΣΥΡΙΖΑ, ανανεωτική αριστερά ως ΔΗΜΑΡ κλπ.). Τι έχει αλλάξει εκτός από το αυταπόδεικτο γεγονός πως ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα εκμεταλλευτικό, εξουθενωτικό, αλλοτριωτικό της ανθρώπινης ύπαρξης;

Αυτό που έχει αλλάξει στην παγκόσμια συνείδηση βάσει της οποίας κινούνται διαισθητικά οι λαοί είναι ότι χωρίς την εκμετάλλευση της εργασίας, δηλαδή χωρίς ο εργαζόμενος να μην λαμβάνει την αξία όσων παράγει, καμία κοινωνία, κανέναν κράτος δεν μπορεί να υπάρξει! Αυτά ισχύουν στον καπιταλισμό το ίδιο όμως και στον σοσιαλισμό. Ο «Μεγάλος» Δ. Ρικάρντο (έτσι τον αποκαλούσε ο Μαρξ), έγραφε πως η κοινωνία ζει από το «ακαθάριστο» εισόδημα, αναπτύσσεται όμως από το «καθαρό» (υπεραξία, ή πλεόνασμα, παρ’ όλο που οι έννοιες δεν ταυτίζονται). Με άλλα λόγια η κοινωνία αποφασίζει ότι το ετήσιο παραγόμενο προϊόν δεν καταναλώνεται παρά κατά ένα ποσοστό, προκειμένου να μεγενθύνεται η οικονομία, να υπάρχει παιδεία, δικαιοσύνη, ανάπτυξη, άμυνα, ασφάλιση, πολιτισμός κλπ…

Δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαμάχες εντυπώσεων από τους συγκυβερνήτες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) στο χώρο της ναυτιλίας

Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

 

Παιχνίδι εντυπώσεων για την αποκόμιση πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, αλλά και σύγκρουση που δείχνει τα πολιτικά όρια και τις αντιφάσεις αυτής της κυβέρνησης αποτελεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των παραγόντων της στο χώρο της ναυτιλίας. Τα αντικειμενικά προβλήματα που έχουν προκύψει και σχετίζονται με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την πειρατεία, καθώς και με τις βάσιμες και δικαιολογημένες ενστάσεις που διατυπώνονται από τους εργαζόμενους ως προς την αναγκαιότητα, το εφικτό, τη νομιμότητα και το υψηλό κόστος της μετεγκατάστασης των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ), αποτελούν ενδείξεις και όχι την ουσιαστική αιτία αυτής της σύγκρουσης.

Ορισμένοι δε υποστήριξαν ότι οι εσωτερικές κυβερνητικές συγκρούσεις σχετίζονται με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την ταυτόχρονη απομάκρυνση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ –Ελ. Ακτ) από την εμπορική ναυτιλία, προβάλλοντας ως θέσφατο τις θέσεις των εφοπλιστών. Βεβαίως δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί και με το προηγούμενο σχήμα ούτε η γραφειοκρατία μειώθηκε, όπως ζητούν οι ναυτιλιακές εταιρείες, ούτε το ελληνικό νηολόγιο ενισχύθηκε αφού και τότε οι έλληνες εφοπλιστές προτιμούσαν τις σημαίες ευκαιρίας. Διαβεβαίωσαν ωστόσο με δημόσιες δηλώσεις τους ότι οι εφοπλιστές δεν πρόκειται να φορολογηθούν, την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία στενάζει από τα κυβερνητικά μέτρα και μεγάλα στρώματά της βρίσκονται σε απόγνωση από τη φτώχεια και την ανέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι συγκυβερνήτες του Μνημονίου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) αντί να κρύβονται πίσω από «χωροταξικές» διαμάχες, οφείλουν να εκθέσουν τους αναλυτικούς σχεδιασμούς τους για τον τρόπο οργάνωσης και στελέχωσης του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας με ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, καθώς και να διατυπώσουν με σαφήνεια τη θέση τους σχετικά με το νέο ρόλο του ΛΣ – Ελ. Ακτ. Έχουν επίσης την υποχρέωση να αποκαλύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της επιλογής του κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη ως έδρας της FRONTEX με τη συνακόλουθη μετατροπή του σε ναυτική βάση με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και την αντιμετώπιση των υπαλλήλων ως υπόπτων «τέλεσης εγκληματικών ενεργειών». Οφείλουν τέλος να ενημερώσουν ξεκάθαρα το πολιτικό προσωπικό για την πρόθεσή τους ως προς τη συνέχιση της εργασίας του και το πολιτικό και ένστολο προσωπικό ως προς τις μελλοντικές αποδοχές του, με δεδομένες τις ισχυρές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και το περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέναντι σε όλα αυτά παραμένει ξεκάθαρη:

- Ενιαίος διοικητικός φορέας της ναυτιλίας, σε αυτοτελές Υπουργείο με πολιτική δομή και στελέχωση και με πρόβλεψη οργανωμένης μεταβατικής περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης στελεχών του ΛΣ – Ελ.Ακτ.

- Καμία απόλυση πολιτικού υπαλλήλου και εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών για το προσωπικό.

- Λειτουργία του ΛΣ –Ελ. Ακτ. ως Σώματος Ασφαλείας στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, με κατάργηση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα και διασφάλιση αποδοχών και συνθηκών εργασίας που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση των υπηρετούντων σε αυτό.

To Γραφείο Τύπου

ΚΚΕ: ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩ 'Η ΔΡΑΧΜΗ!

 

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ISKRA!

Σε κάποιους παράξενους, σαν εμάς, προξένησε εντύπωση μια διατύπωση που έκανε το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του Πολιτικού του Γραφείου, με την οποία καλούσε σε πανστρατιά στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη... με το ΠΑΜΕ.

Η συγκεκριμένη διατύπωση παρότρυνση στη σχετική ανακοίνωση είναι η εξής:

"Τέρμα στα διλήμματα "ευρώ ή δραχμή".

Σε ποιόν απευθύνεται αυτό το "τέρμα"; Στο Λούκα Παπαδήμο; Στον Άνθιμο; Στις δυνάμεις του κατεστημένου;

Μάλλον όχι, αφού για όλους αυτούς η υπόθεση του ευρώ είναι υπόθεση μεγάλης "σταυροφορίας" συνυφασμένη με την κυριαρχία του εγχώριου χρηματιστικού κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και συνολικότερα του αστισμού.

ΠΛΑΣΤΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΗ;

Προφανώς το "τέρμα" για το ΚΚΕ παραπέμπει στο γεγονός που συχνά επαναλαμβάνει ο Ριζοσπάστης: ότι το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" ή καλύτερα "ευρώ ή εθνικό νόμισμα", είναι παραπλανητικό, ψευδές και αποπροσανατολιστικό!

Δεν κατανοούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΚΚΕ τη σημασία του ευρώ και της αρχιτεκτονικής του για την ευρωζώνη και τις επιμέρους χώρες της;

Τυχαία διαμορφώθηκε το ευρώ στη βάση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και της Συνθήκης του Μάαστριχτ;

Γιατί στο ΚΚΕ είχαν φαγωθεί και κατακεραύνωναν όσους ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ;

Δεν το έκαναν και γιατί με βάση της Συνθήκη του Μάαστριχτ συγκροτήθηκε το ευρώ;

Τότε γιατί το έκαναν; Χρησιμοποιούσαν απλώς τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ως πρόσχημα πολεμικής εναντίον της πλειοψηφίας του ΣΥΝ;

Δεν είναι το ευρώ κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, όπως λέει η Μέρκελ; Δεν είναι ένας μηχανισμός ταξικού και κοινωνικού πολέμου, ο οποίος ταυτόχρονα ενισχύει ηγεμονίες, σκληρές ιεραρχίες, αποκλίσεις και ανισότητες στην ευρωζώνη και την ΕΕ;

Δεν είναι επομένως πρώτη και κύρια προϋπόθεση για να ανοίξουν δρόμοι προοδευτικών και σοσιαλιστικών μετασχηματισμών η έξοδος από την ευρωζώνη και η συγκρότηση σε νέα βάση ενός εθνικού νομίσματος;

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΝΑΓΚΑΙΑ (ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΙΚΑΝΗ) ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Μήπως οι εμπνευστές της ανακοίνωσης του ΚΚΕ θεωρούν ότι δεν αρκεί η έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι πρόοδου;

Τότε συμφωνούμε! Η έξοδος από το ευρώ είναι απόλυτα αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για να ανοίξουν προοδευτικούς ορίζοντες.

Αυτό, όμως, ισχύει και για την έξοδο από την ΕΕ! Και έξω από την ΕΕ υπάρχει στην Ευρώπη και πέραν της Ευρώπης, νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός και σε ορισμένες χώρες πολύ αγριότερος! Η έξοδος από την ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει αυτόματα την πορεία προς την πρόοδο και το σοσιαλισμό!

Τότε, όμως, τί θα έπρεπε να πούμε: τέρμα στο δίλημμα "μέσα ή έξω από την ΕΕ;" Γιατί, με την ίδια λογική, δεν υιοθετούν και αυτήν τη διατύπωση οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ;

Ξέρουν οι πάντες, όμως, πολύ καλά ότι όσοι από μας θέτουν το θέμα εξόδου από το ευρώ δεν το θέτουν καθόλου και ποτέ από μόνο του! Αντίθετα, συνδέουν και συνδέουν αναπόσπαστα, αυτήν τη διεκδίκηση με ένα ολόκληρο πρόγραμμα προοδευτικών και σοσιαλιστικών ανατροπών, ενώ υπογραμμίζουν ότι αυτή η έξοδος θα είναι μόνο το σημείο αφετηριακής εκκίνησης μιας αριστερής κυβέρνησης, που θα έχει προκύψει ως αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, πεισματικών ταξικών συγκρούσεων και της ελεύθερης επιλογής της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Μήπως, όμως, οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΚΚΕ θεωρούν ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι αρκετή και ότι χρειάζεται απευθείας η έξοδος από την ΕΕ για να διασφαλιστούν προοδευτικοί διέξοδοι;

Μήπως θεωρεί την έξοδο από το ευρώ ήσσονος σημασίας στόχο;

Δεν το ξέρουμε! Δεν έχουμε δει, εκτός αν μας έχει ξεφύγει, κάτι αναλυτικότερο για τη θέση του ΚΚΕ απέναντι στην ευρωζώνη που κλυδωνίζεται.

Το να μας λέει, όμως, το ΚΚΕ ότι μπορεί η ευρωζώνη να διαλυθεί και να σηκώνει αδιάφορα τους ώμους, δεν λέει τίποτα! Γιατί και η ΕΕ μπορεί σε δεύτερη φάση να βαρέσει διάλυση, χωρίς να θιγεί κατ΄ανάγκη και ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Αν υπάρχει μια τέτοια αντίληψη για την έξοδο από το ευρώ ως μη αρκετού πρώτου βήματος ή ήσσονος στόχου είναι πολύ λαθεμένη και αρκετά επιζήμια!

ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΠΑΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ!

Διότι το ευρώ είναι η καρδιά της ενιαίας φιλελεύθερης αγοράς της ΕΕ, χωρίς την οποία η κυριαρχία του χρηματιστικού και πολυεθνικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη και στην ΕΕ καθώς και η παγκόσμια επίθεσή του δεν μπορούν να ασκηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό και κερδοφόρο τρόπο.

Το ευρώ είναι ο κρίκος για να τραβηχτεί και να σπάσει η αλυσίδα όλης της ΕΕ, η οποία όλο και περισσότερο αντιδραστικοποιείται.

Το ευρώ και η αμφισβήτησή του είναι ο άμεσος στόχος που πονάει και ενοχλεί το αστικό κατεστημένο, γιατί γνωρίζει ότι αυτός ο στόχος είναι άκρως επίκαιρος και χειροπιαστός και μπορεί να επιτευχθεί, θραύοντας, ταυτόχρονα, όλο σχεδόν το πλέγμα των αγοραίων προδιαγραφών της ΕΕ και τελικά και την ίδια.

Επομένως το να παρακάμπτει κανείς την έξοδο από την ευρωζώνη, στο όνομα του "μείζονος" που είναι η "έξοδος από την ΕΕ", στην ουσία μοιάζει ως να παραπέμπει στις καλένδες και τα δύο. Για αυτό άλλωστε λίγο ανησυχεί το κατεστημένο μια αντί-ΕΕ φιλολογία, η οποία παραμερίζει θεμελιώδεις "ενδιάμεσους" στόχους, με πρώτο και κύριο την αποχώρηση από το ευρώ.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ, θα επιφέρει πιθανότατα ένα ντόμινο διάλυσης της ευρωζώνης, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει στην αποσύνθεση και την ίδια την ΕΕ, επιφέροντας μεγάλα παλιρροϊκά κύματα αναταράξεων, ανακατατάξεων και ίσως ανατρεπτικών, επαναστατικών αλλαγών στην Ευρώπη!

Μήπως, όμως η σημερινή Αριστερά στη χώρα μας δεν θέλει να ανοίξει μέτωπα που να την φέρουν σε σύγκρουση, αμείλικτη σύγκρουση, με άκρως επίκαιρα και πραγματικά διλήμματα;

Μήπως, θέλει να τα αποφύγει είτε παραπέμποντας τα στις ευρωπαϊκές καλένδες είτε σε "γενικότερους" και "ευρύτερους" στόχους, εύκολο άλλοθι αναβολής της μάχης που πρέπει να δοθεί σήμερα σε καυτά μέτωπα και συνεχώς παραπέμπεται σε άλλες ή μακρινότερες σφαίρες;

Έριδες στην Δημοκρατική Αριστερά

 

Πριν μερικούς μήνες ο Φ.Κουβέλης καταψήφισε το νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ πολλοί στη ΔΗΜΑΡ ήταν ριζικά αντίθετοι. Κατόπιν ο ίδιος και το κόμμα «τσίμπησαν» στις δημοσκοπήσεις και ο Πρόεδρος το έπιασε το νόημα…

Τη βδομάδα που μας πέρασε ο Φ.Κουβέλης με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να καταψηφίσει την Κυβέρνηση Παπαδήμου, ζητώντας εκλογές!

Δεκατρία στελέχη διαφώνησαν προτείνοντας όχι υπερψήφιση αλλά απλώς “ανοχή” και “παρών”, ενώ τόνισαν ότι αρνούνται να προσχωρήσουν “στο μέτωπο της στείρας και εκτός τόπου και χρόνου “Αριστεράς”, η οποία δεν νοιάζεται παρά να καρπωθεί την κοινωνική κατάρρευση”.

Τι είπαν οι 13 στον Φ.Κουβέλη; Πρόσεξε, παίρνεις τον κατήφορο που τραβάνε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, μην μπαίνεις στο ίδιο βαγόνι με τον Τσίπρα και τους ομοίους του.

Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν. Ίσως ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς να μη γνωρίζει καλά την ποιότητα και την ΠΟΛΙΤΙΚΗ σκέψη χιλιάδων ανανεωτικών αριστερών που με τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ είδαν μιαν αχτίδα μέσα στο σκοτάδι του «αριστερού» πολτού όπου παράδερναν.

Πηγή:

ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πανηγυρίζουν δικαιολογημένα οι μετριοπαθείς ισλαμιστές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD) του Μαρόκου. Η νίκη τους στις πιο ελεύθερες βουλευτικές εκλογές που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα αυτή βρήκε χθες την καταρχήν δικαίωσή της, πράγμα που δεν είναι καθόλου αυτονόητο σε μια απόλυτη μοναρχία όπως αυτή του βασιλιά Μοχάμεντ του 6ου στο Μαρόκο. Ναι μεν το PJD ήρθε πρώτο κόμμα την Παρασκευή παίρνοντας 107 έδρες από τις 395 του νέου κοινοβουλίου, με το δεύτερο κόμμα, το εθνικιστικό Ιστικλάλ, να παίρνει 60 έδρες, αλλά το δικαίωμα διορισμού του πρωθυπουργού παραμένει στον μονάρχη…

ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ 6η ΔΟΣΗ - ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ!

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΣΗ - ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!!

Το Eurogroup ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης την εκταμίευση της πολύπαθης έκτης δόσης, ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου. Στόχος πλέον του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες για το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο στήριξης, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη.

Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης, αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα πολιτική κατάσταση και τόνισε τη σημασία που έχουν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στη Κυβέρνηση, της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και έχουν δηλώσει την απόφασή τους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, το νέο πρόγραμμα, τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή της απόφασης της 26/27 Οκτωβρίου.

Προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ο κ. Juncker θα στείλει εκ μέρους του Eurogroup τη δική του απαντητική επιστολή, η οποία θα συνιστά κι ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να είναι καθαρό ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, άρα αφορά και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές.

Η απόφαση του Εκτελεστικού Ασυμβουλίου του ΔΝΤ για την έκτη δόση αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου και προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει διεξοδικά την Κυβερνητική Επιτροπή την Πέμπτη το μεσημέρι, προκειμένου όλα τα Υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012, περίοδοι που θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης κατά την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, για την οποία ο στόχος είναι να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, ή η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ, αντί της «Κοινωνίας της Πληροφορίας») όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως. Άλλωστε, όλες οι ουσιαστικές και κρίσιμες προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτό πρέπει να πιστωθεί στη χώρα.

Αναμένεται ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθηνά για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης/9ης Δεκεμβρίου. Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του -συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις- και για το PSI.

Είναι προφανές ότι χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI. Κοινή πάντως αντίληψη των μελών του Eurogroup είναι ότι το περιεχόμενο του νέου προγράμματος θα συμπίπτει ουσιαστικά με την τελευταία (πέμπτη) αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος. Η δε νέα δανειακή σύμβαση θα παραπέμπει στο νέο πρόγραμμα και τα σχετικά κείμενα .

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα. Τυπικά, ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με τη συμμετοχή του Euro Working Group, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του EFSF, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση του Eurogroup και Ecofin, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Eurogroup, λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές δεσμεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης. Το ΔΝΤ πληροφόρησε το Eurogroup ότι η σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Το Eurogroup αποφάσισε, επίσης, ο Πρόεδρός του να στείλει απαντητική επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν.

Επιπλέον, το Eurogroup αποφάσισε να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI, με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί από την Τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση.

Το Eurogroup σημείωσε το γεγονός ότι ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το PSI με το IIF και γενικότερα με τον ιδιωτικό τομέα. Το Eurogroup τόνισε τη σημασία που έχει η πλήρης εφαρμογή όλων των χαρακτηριστικών και παραμέτρων που συγκροτούν το PSI, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου αυτή να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI.

Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία του PSI κινείται και θα κινείται πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οργάνων και σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς της εταίρους».

Kατάληψη Δ.Ο.Υ. Νεμέας 30/11 - Η Νεμέα ξεσηκώθηκε!

Η Νεμέα ξύπνησε και προχώρησε σε κατάληψη της Εφορίας, την ίδια μέρα που η Δ.Ο.Υ. φεύγει και μεταφέρεται πλέον στην Δ.Ο.Υ. Κορίνθου. Από αύριο θα στεγάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κορίνθου.
Μήπως είναι λίγο αργά για τέτοιες κινητοποιήσεις και ο Δήμος έπρεπε να είχε προβεί νωρίτερα σε ανάλογες ενέργειες. Μήπως οι ΄”άρχοντες” του τόπου θα έπρεπε να τα είχαν σκεφτεί λίγο νωρίτερα αυτά, όταν έβγαιναν και ζητωκραύγαζαν για το έκτρωμα που λέγεται “Καλλικράτης”;;;

 

Παρουσίαση Δραστηριοτήτων Κέντρου Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΜΘ στη Βουλή των Ελλήνων

«Η κυβερνητική πολιτική "εκτελεί" την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη»-Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη

 

«Η κυβερνητική πολιτική "εκτελεί" την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη»-Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη

Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης λόγω της διακοπής της κρατικής επιχορήγησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ αντιπρόεδρος της βουλής Τάσος Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική της αντικοινωνικής λιτότητας, που εφαρμόζει η πολυκομματική «συναινετική» κυβέρνηση και τα νεοφιλελεύθερα ιερατεία της Ε.Ε., οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, στην απώλεια των εργασιακών δικαιωμάτων και στην οικονομική εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας.

Παράλληλα όμως οδηγούν και στην πολλαπλή υποβάθμιση της καθημερινότητας της ζωής μας, στον μαρασμό του πολιτισμού, στην εκποίηση του πνεύματος και της τέχνης, καθώς τα πάντα υποτάσσονται στις επιταγές της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σήμερα η Θεσσαλονίκη χάνει την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, λόγω διακοπής της κρατικής επιχορήγησης. Έτσι, εντελώς άδοξα, ύστερα από 32 δημιουργικά χρόνια, σβήνει μία εστία καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτοποριακού πειραματισμού, ένας θεσμός που υπηρέτησε με συνέπεια το ποιοτικό θέατρο, αναδεικνύοντας νέους συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και σκηνογράφους. Ένας θεσμός που εργάστηκε για την προαγωγή και την εμβάθυνση της θεατρικής παιδείας, ανεβάζοντας σημαντικές παραστάσεις με προσιτό εισιτήριο.

Τέτοιες θλιβερές ειδήσεις μας δείχνουν ξεκάθαρα, πως η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο πολιτική, οικονομική, κοινωνική. Είναι και βαθιά κρίση αξιών. Ειδικά σήμερα, η καλλιτεχνική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη καθώς ενισχύει την κοινωνική συνοχή, το συλλογικό πνεύμα και την κριτική σκέψη. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως τα πολιτιστικά αγαθά συνιστούν περιττές λεπτομέρειες για εκείνους που αποφάσισαν να συρρικνώσουν την παιδεία μας, τα σχολεία μας, τον αθλητισμό μας, τον πολιτισμό μας, τη ζωή μας την ίδια.

Από σήμερα, η Θεσσαλονίκη είναι φτωχότερη και το μέλλον μας φαντάζει πιο σκοτεινό. Αυτή η καταστροφική πολιτική θα πρέπει να συναντήσει τη δυναμική, συλλογική αντίσταση όλων μας, γιατί το μέλλον μας δεν μπορεί ούτε να θυσιαστεί στο βωμό του πιο επικίνδυνου νεοφιλελευθερισμού ούτε να βάλει λουκέτο».

Ο Γιώργος αγαπούλας…

385952_293552907342484_100000633314545_923520_958423221_n[1]

ΩΣ ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ; - Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για την ολιγωρία της «Εγνατία Οδού» στον άξονα Ε45


 

Το θέμα των συνεχιζόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του, θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το νέο περιστατικό με θύμα μία μικρή αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» (Ε45) είναι το 12ο που σημειώνεται από το 2009 ως σήμερα ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο τροχαίο για την αρκούδα στο συγκεκριμένο άξονα.

Πολλές φορές έχει επισημανθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο Αρκτούρος και η Καλλιστώ, ότι η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο άξονα και η απουσία ή/και ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Η αντικατάσταση της περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

«Το 2009 είχα καταθέσει ερώτηση για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της καφέ αρκούδας από τροχαία ατυχήματα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο τότε Επίτροπος κ. Δήμας είχε απαντήσει ότι "η Επιτροπή έχει συνείδηση της κατάστασης" και ότι "θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να λάβουν περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα". Σήμερα επανερχόμαστε, δυστυχώς μετά και από νέα ατυχήματα. Ζητάμε λοιπόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μάθουμε αν έκανε κάτι στο διάστημα που μεσολάβησε, όπως και τι επί πλέον πρωτοβουλίες δεσμεύεται να αναλάβει τώρα ώστε να εγκατασταθεί επιτέλους η κατάλληλη περίφραξη και να κατασκευαστούν οι απαραίτητες διαβάσεις».

Aκολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου

Θέμα: Νέο κρούσμα θανάτωσης αρκούδας στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45)

Νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα μία μικρή αρκούδα συνέβη στις 14 Νοεμβρίου στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» . Η νεαρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 1,5 ετών και βάρους 65 κιλών, χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ ο οδηγός του οχήματος έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία. Από το 2009 μέχρι σήμερα, το περιστατικό αυτό είναι το 12ο που σημειώνεται, ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο για την αρκούδα τροχαίο στο συγκεκριμένο άξονα. Όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί, η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» (Ε45) και η απουσία ή/και ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Η αντικατάσταση της περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα. Το 2009 είχα καταθέσει ερώτηση για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της καφέ αρκούδας από τροχαία ατυχήματα (E-5876/09). Ο κ. Δήμας τότε είχε απαντήσει ότι «η Επιτροπή έχει συνείδηση της κατάστασης» και ότι «θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να λάβουν περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι εξ ατυχήματος θάνατοι αρκούδων, καθώς και η παράνομη θήρα τους, ούτως ώστε να πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ».

Σε τι μέτρα έχει προβεί η Επιτροπή από το 2009 ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Τι επί πλέον πρωτοβουλίες δεσμεύεται να αναλάβει τώρα ώστε να εγκατασταθεί επιτέλους η κατάλληλη περίφραξη και να κατασκευαστούν οι απαραίτητες διαβάσεις στον συγκεκριμένο οδικό άξονα και μάλιστα σε μια περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικό έργο LIFE-Nature ;

Νέες προκλητικές δηλώσεις Πάγκαλου

Νέες δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου που προκαλούν,έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα. Ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στο Γαλλικό κανάλι France 5 και στην εκπομπή Le monde en marche,αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι Αγανακτισμένοι που κατέβαιναν στις πλατειές όλης της χώρας,δηλαδή,πάνω από 2 εκ.Έλληνες,ήταν ένα μείγμα από κομμουνιστές, φασίστες και μαλακές!!!
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του...

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΟΡΓΗ

Οι μεγαλειώδεις αντιστάσεις του εργαζόμενου λαού απέναντι στο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΤΡΟΪΚΑ, φαίνεται πως έχει φοβίσει τους εκφραστές της πιο σκληρής και ταξικής πολιτικής της σύγχρονης Ελλάδας. Οι κοινωνικοί αγώνες των τελευταίων μηνών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι πολύμορφες δράσεις κατά τη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, με αποκορύφωση τη διακοπή της παρέλασης της Θεσσαλονίκης και την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, αποσταθεροποίησαν το αστικό πολιτικό σύστημα και έστειλαν μηνύματα αντίστασης και ανυπακοής στη δικτατορία των αγορών.


Μετά από αυτές τις εξελίξεις η μαύρη συμμαχία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, τρομοκρατημένη και φοβούμενη την άνοδο των εργατικών και λαϊκών αγώνων, ανασυντάχθηκε και προχώρησε στη συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας, με σκοπό την απόσπαση συναίνεσης από το λαό και τη συνολική επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Για την αστική τάξη οι διαχωρισμοί της περιόδου είναι σαφής: από τη μία οι «ευρωπαϊστές» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Μπακογιάννη, η ακροδεξιά του ΛΑΟΣ-Χρυσής Αυγής και από την άλλη ο κόσμος της εργασίας και τα κοινωνικά κινήματα.

Σε αυτά τα πλαίσια της θωράκισης του αστικού κράτους και της απάντησης στην άνοδο των κοινωνικών αγώνων, οι ελευθερίες και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα μπαίνουν στο απόσπασμα. Σε αυτά τα πλαίσια, η χουντική κυβέρνηση Παπαδήμου και οι κρατικοί μηχανισμοί, εξαπολύουν κυνήγι σε αγωνιστές που συμμετείχαν στη κινητοποίηση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε 17 άτομα, με βάση φωτογραφίες και βίντεο. Αυτή η εξέλιξη δεν μας εκπλήσσει αφού κινείται στα πλαίσια των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού και της θωράκισης της ταξικής και πολιτικής κυριαρχίας του κόσμου του πλούτου.

Εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους 17 αγωνιστές και παλεύουμε μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα στην κατεύθυνση της εργατικής χειραφέτησης και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βαρουφάκης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, όπως και πολλοί άλλοι, εδώ και δυο χρόνια εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Καθηγητής οικονομικών ο ίδιος έχει φιλοξενηθεί πολλάκις στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις εφημερίδες τα δε άρθρα του φιλοξενούνται και αναπαράγονται δεκάδες φορές στο διαδίκτυο.
Ο Βαρουφάκης έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ της παραμονής της χώρας...
στην ευρωζώνη, υπέρ του ευρώ και επ ουδενί της στάσης πληρωμών.
Μπορεί κανείς να διαφωνεί αλλά είναι χρήσιμο για την ανάλυση να γνωρίζουμε και αυτές τις απόψεις που διακινούνται και τυγχάνουν ευρείας δημοσιότητας.
Διαβάστε τα όσα είπε στο tvxs:
Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το Ευρώ. Η χώρα που πιθανώς θα αναγκαστεί να το κάνει είναι η Γερμανία, η οποία μάλλον θα δημιουργήσει μία δική της νομισματική ένωση, αφήνοντας έξω τη Γαλλία. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να μην αγοράζουν γερμανικά ομόλογα που είναι σε ευρώ. Σε Βρετανία και ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο μέσος Έλληνας δεν ευθύνεται για αυτή την κρίση και πως έχει υποφέρει περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερμηνεύει στο tvxs.gr τις τελευταίες εξελίξεις και εξηγεί πού κατά τη γνώμη του βρισκόμαστε: κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ.
Πληροφορίες οι οποίες επισήμως διαψεύδονται θέλουν τις χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ να προωθούν την έκδοση κοινών ομολόγων «ελίτ». Βρισκόμαστε κοντά σε ένα Ευρώ δύο ταχυτήτων;
Βρισκόμαστε κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ. Και όσο πλησιάζουμε, οι διάφορες πιθανές μετά ευρωσυστημικές συμμαχίες αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος. Αρχίζουν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δηλαδή να υπάρξει μια γαλλογερμανική νομισματική ένωση στη μετά ευρώ εποχή. Θεωρώ πολύ πιο πιθανό η Γερμανία να δημιουργήσει τη δική της νομισματική ένωση μαζί με τις υπόλοιπες πλεονασματικές χώρες. Αφήνοντας τη Γαλλία απ’ έξω.
Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ξένες τράπεζες μελετούν τις επιπτώσεις από μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Σε ποια περίπτωση, πλέον, θα βγει η χώρα από το Ευρώ; Πόσο πιθανό είναι σήμερα αυτό το σενάριο;
Οι τράπεζες, προφανώς, προσπαθούν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο εκείνες θα πρέπει να αντιδράσουν σε μια διάλυση του Ευρώ. Όχι σε μια έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί. Πολύ πιο πιθανή είναι η κατάρρευση του ευρωσυστήματος, συνολικά. Όπως έχω πει εδώ και καιρό, δεν βλέπω την Ελλάδα να φεύγει, ούτε να την εκδιώκουν. Αυτό που βλέπω είναι ότι το Ευρώ θα εκδιωχθεί από το «κεφάλι» και όχι από την «ουρά», όταν το «κεφάλι» αποφασίσει να φύγει.
Με την έννοια δηλαδή ότι αρχίζει να συμφέρει τη Γερμανία η αποχώρηση από το Ευρώ;
Όχι. Αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Μπορεί να οδηγηθεί, μέσα από την πεισματική της άρνηση, να αναδομήσει το ευρωσύστημα. Να βρεθεί σε μια «γωνία» από την οποία να μην μπορεί να ξεφύγει, παρά μόνο με τη δική της απόδραση από το ευρωσύστημα. Αλλά μία τέτοια δική της απόδραση δεν θα συμβεί επειδή τη συμφέρει. Θα αποτελεί επιλογή πανικού όταν πλέον ο,τιδήποτε άλλο θα είναι απλώς περισσότερο καταστροφικό.
Τι μας δείχνει η πρόσφατη αδυναμία της Γερμανίας να δανειστεί υπό τις συνθήκες τις οποίες επιθυμούσε;
Μας δείχνει ότι οι επενδυτές, ιδίως στην Ασία, έχουν αρχίσει να μην θέλουν να αγοράζουν ομόλογα της Γερμανίας τα οποία είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ. Δεν έχουν πρόβλημα να δανείσουν τη Γερμανία. Απλώς, φοβούνται ότι αυτά τα ομόλογα, κάποια στιγμή, όταν θα δημιουργηθεί το μάρκο, θα υποτιμηθούν, επειδή θα είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ και η ισοτιμία μάρκου - ευρώ θα αλλάξει σε βάρος του ευρώ, το οποίο θα υποτιμηθεί και απέναντι στο δολάριο.
Πρόσφατα κάνατε λόγο για αντιστροφή του κλίματος, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, απέναντι στην Ελλάδα.
Εδώ και δύο χρόνια βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με δημοσιογράφους κορυφαίων βρετανικών και αμερικανικών ΜΜΕ, εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων. Μέχρι πολύ πρόσφατα, η αντιμετώπιση των Ελλήνων ήταν εχθρική. Όποτε οι Έλληνες ανοίγαμε το στόμα μας, αντιμετωπιζόμασταν με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο επειδή είμαστε Έλληνες. Πλέον, παρατηρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών και των Αμερικανών δημοσιογράφων έχει κατανοήσει πως αυτή η κρίση δεν οφείλεται στην Ελλάδα. Και ότι η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο έχει τιμωρηθεί αλύπητα στο όνομα μίας κρίσης για την οποία η ίδια δεν ευθύνεται. Θα συνέβαινε ανεξάρτητα από την Ελλάδα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία μεγάλη «στροφή», αν θέλετε, ακόμη και στο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι ένα είδος αποδοχής ότι ο μέσος Έλληνας υποφέρει πολύ περισσότερο απ’ όσο του άξιζε.

Άρχισαν τις συναλλαγές σε …δραχμές!

 

wp_7992_0

Σύμφωνα με δημοσίευμα μιας κορυφαίας Αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, η ICAP Plc., εταιρεία κολοσσός που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών, άρχισε από χτες να εφαρμόζει δοκιμαστικό σύστημα συναλλαγών με …δραχμές!

Μάλιστα η ICAP Plc, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της ...

Wall Street Journal αναφέροντας, ωστόσο, πως όλα αυτά τα μέτρα έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα, ώστε η εταιρεία να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο!

Ποιο είναι αυτό; η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμα και η διάλυση της ευρωζώνης! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ίδιο ..προληπτικό μέτρο έχει αρχίσει να εφαρμόζει και CLS Bank International!

Πηγή:

Δε βαριούνται στο ΣΚΑΪ να κάνουν ψεύτικους λογαριασμούς twitter;

 

Τους έχει πάρει στο ψιλό όλο το διαδίκτυο. Οι άνθρωποι που ενημερώνονται από το ιντερνετ ξέρουν και πέντε πράγματα για αυτό. Δεν είναι το τηλεοπτικό κοινό του κυρ-Μήτσου και της κυρα-Θοδώρας, που βλέπει αποσβολωμένο ό,τι του σερβίρει το γυαλί.

Διαφημίζει συνεχώς ο ΣΚΑΙ τους “60.000 followers στο twitter”. Μόνο που όλοι οι λογαριασμοί, που τσεκάραμε πριν λίγο κι έγιναν followers είναι “αβγά” (“αβγό” λέγεται ο λογαριασμός που..έχει στη φωτογραφία το αβγό, την προεπιλεγμένη εικόνα.).

Οι λογαριασμοί δημιουργούνται από ρομποτάκια, είναι ανύπαρκτων ανθρώπων κι έτσι δεν υπάρχει φωτογραφία). Ούτε φυσικά έχουν “τουιτάρει” κάτι. Όλοι οι λογαριασμοί είναι κενοί).

Π.χ. ο ανύπαρκτος ασφαλώς “Dimitris Antiniou” (antoniou μάλλον ήθελε να γράψει ο πιτσιρικάς της διαφημιστικής που ανέλαβε την αγγαρεία, αλλά το ΄χασε).

Δείτε και μόνοι σας την κοροϊδία:

Μπέιτε στη σελίδα http://twitter.com/#!/skaigr/followers
και χορτάστε “αβγά” (ανύπαρκτα πρόσωπα).

Πηγή:

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τα «σταγονίδια» στην Ευελπίδων

 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, με αντικείμενο τους σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων που τραγούδησαν ύμνο της Χούντας μετά το τέλος του επίσημου εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδ. Δρίτσας Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδ. Δρίτσας Ο βουλευτής αναφέρει ότι προηγήθηκε ανάλογο περιστατικό, κατά των εορτασμό της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, το οποίο συγκαλύφθηκε, και σημειώνει ότι είναι αβέβαιο ποια θα ήταν ακριβώς η αντίδραση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αν δεν μεσολαβούσε η δημοσιογραφική αποκάλυψη δέκα ημέρες μετά.

Υπογραμμίζει ότι εν επιτρέπεται να καλλιεργηθεί κανείς εφησυχασμός, με τη θεωρία του «μεμονωμένου περιστατικού» και της «προσωπικής ευθύνης» ενός ή ελαχίστων «πρωταιτίων».

Ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Ποιο είναι το πόρισμα ή τα πορίσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε; Διενεργήθηκε Ε.Δ.Ε. για το επεισόδιο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη; Ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα;

2. Πότε ακριβώς ενημερώθηκε ο ίδιος και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το γεγονός; Εάν ενημερώθηκε εγκαίρως γιατί δεν υπήρξε επίσημη δημοσιοποίηση και χρειάστηκε δημοσιογραφική αποκάλυψη;

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με το κόψιμο του επιδόματος τοκετού σε όσες γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία

Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

 

Η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου - ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ - ΝΔ, σε συνέχεια των ανάλγητων πολιτικών της προηγούμενης, καταπιέζει ακόμα και το δικαίωμα στη μητρότητα, καταργώντας την ενίσχυση των γυναικών που γεννούν. Η κατάργηση του επιδόματος τοκετού δείχνει για άλλη μια φορά ποιανών τα συμφέροντα υπερασπίζονται οι «μη πολιτικοί» αυτής της χώρας, καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικής παροχής. Η σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως είναι καταδικαστέα, αντικοινωνική και προσθέτει ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των γυναικών. Δεν φτάνει το άγχος για τη φροντίδα ενός νέου ατόμου σε συνθήκες ανυπαρξίας κοινωνικού κράτους, οι τεχνοκράτες πολιτικοί αποφάσισαν να προσθέσουν στην επίπονη γέννα ένα ακόμη βραχνά. Εξωθώντας τις γυναίκες μακριά από τις δημόσιες παροχές υγείας, μειώνοντας τις ελεύθερες επιλογές για τη ζωή τους, φροντίζοντας για την ενίσχυση στις περιπτώσεις τοκετού σε ιδιωτικά νοσοκομεία με ταυτόχρονη συρρίκνωση των δημόσιων παροχών, καταφέρνετε να εντείνετε τα προβλήματα των οικογενειών- ειδικά των μονογονεϊκών. Γιʼ αυτό να μην τολμήσουν να μιλήσουν για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας. Στηρίζουμε όσες δράσεις γίνονται ενάντια σε αυτό το μέτρο.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής

«Ευτυχείτε»!

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αν ανήκετε στο 99% του πληθυσμού που κοιτά με δέος την τιμή στην οποία έχει φτάσει το πετρέλαιο και ψάχνει «πατέντες» για να βρει λίγη ζεστασιά μέσα στο χειμώνα,

ή αν ανήκετε στα εκατομμύρια που βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή όταν φτάνουν μπροστά στην αντλία του βενζινάδικου,

προσπαθήστε να «ξεχαστείτε».

Πώς; Μα φέρνοντας στο μυαλό σας πιο ευχάριστες σκέψεις. Να μια ευχάριστη σκέψη:

*

1) Τα κέρδη της «Motor Oil» αυξήθηκαν κατά το τρέχον 9μηνο με ρυθμό 6,4% και διαμορφώθηκαν στα 143,1 εκατ. ευρώ!

*

Τι πιο... ευχάριστο για κάποιον εργαζόμενο που πληρώνει χρυσάφι τη βενζίνη ή που δεν έχει να πληρώσει για πετρέλαιο, να ξέρει ότι αυτός από τον οποίο αγοράζει καύσιμα... θησαυρίζει!

***

Αν ανήκετε στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους, κι αν η κατάθλιψή σας μεγεθύνθηκε τόσο καιρό που ακούτε από τα δελτία ειδήσεων ότι εκτός από εσάς που είστε άνεργοι είναι και οι τραπεζίτες μας που «έχουν πρόβλημα»,

ήρθε η ώρα να χαμογελάσει το χειλάκι σας!

Γιατί; Ιδού:

*

2) Τα καθαρά κέρδη της «Eurobank» στο 9μηνο του 2011 σημείωσαν αύξηση 48% (!) και διαμορφώθηκαν στα 89 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

*

Τι πιο ενθαρρυντικό από αυτό;

Να ξέρεις ότι σε αυτή τη ζωή δεν είναι όλα μαύρα κι ότι από πέρσι μέχρι φέτος - που εσύ είχες δουλειά αλλά έμεινες άνεργος - ένας άλλος συνάνθρωπός σου, ο τραπεζίτης, έγινε κατά 48% πλουσιότερος;...

***

Αν, τέλος, ανήκετε στα εκατομμύρια των χαρατσωμένων που παθαίνουν εγκεφαλικό την ώρα που τους έρχεται η ΔΕΗ, αν τρελαίνεστε με την ιδέα ότι ο φόρος αίματος στον οποίο υποβάλλεστε καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωσή σας,

μάθετε ότι καμιά φορά οι προβλέψεις πέφτουν πολύ - μα πάρα πολύ - έξω!

Για παράδειγμα:

*

3) Ενώ η αρχική πρόβλεψη των αναλυτών ήταν ότι τα κέρδη της «Alpha Bank» θα ήταν της τάξης των 4,7 εκατ. ευρώ, τελικά τα καθαρά κέρδη 9μήνου της τράπεζας εκτινάχτηκαν στα 41,6 εκατ. ευρώ!

*

Ετσι συμβαίνει με τις προβλέψεις:

Ενώ επιβεβαιώνονται πλήρως όταν πρόκειται για την πτώχευση του λαού, ενίοτε διαψεύδονται - παταγωδώς - και αδυνατούν να εκτιμήσουν σωστά πόσο θα αυξηθούν τα πλούτη των κεφαλαιοκρατών...

Φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 καταγγέλλει ο Χουντής

 

Η ένταξη των χρεών των νοσοκομείων στις δαπάνες δεν έγινε με δική μας παρότρυνση λέει η Κομισιόν

Για «φούσκωμα» των δημοσίων ελλειμμάτων των ετών 2008 και κυρίως του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων, κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Το συμπέρασμά του βασίζεται σε απάντηση που έλαβε μετά από σχετική ερώτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος.

«Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής. Για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης ο κ. βουλευτής παραπέμπεται στο σημείο 4.14 της έκθεσης του 2010 της Επιτροπής σχετικά με τις στατιστικές του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας που έχει αναρτηθεί στον ιστοτόπο της Επιτροπής» αναφέρει η απάντηση της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του «η ελληνική κυβέρνηση στις 21 Οκτωβρίου 2009 κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής αναθεώρηση της εκτίμησης του δημόσιου ελλείμματος για το ίδιο έτος, που από το 5% (αναθεώρηση Απριλίου 2009), αυξανόταν στο 12,75%. Ένας από τους λόγους αυτής της αναθεώρησης ήταν η εισαγωγή στους εθνικούς λογαριασμούς, μη επαναλαμβανόμενων δαπανών που σχετίζονται με πληρωμές προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού».

Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το EΣΛ 95 (παράγραφος 1.57) - που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ «όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων. Οι κρατικές δαπάνες πρέπει, επομένως, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».

Πηγή: