Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Το τουρκικό βαθύ κράτος και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, του Orhan Kemal Cengiz

Ο αρθρογράφος της Today’s Zaman Orhan Kemal Cengiz με τίτλο «Turkish deep State and Greek Forest Fires» αφού περιγράφει πως ξέσπασε το σκάνδαλο Σουσουρλούκ έπειτα από τροχαίο ατύχημα στην εν λόγω πόλη, αναφέρει ότι ο τότε πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ διέταξε ενδελεχή έρευνα για το περιστατικό έρευνα που κατέληξε στην λεπτομερή Εκθεση Σουσουρλούκ η οποία αποκάλυπτε τις σχέσεις του βαθέος τουρκικού κράτους με την μαφία, την διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και με εξωδικαστικές εκτελέσεις ανθρώπων.

Ωστόσο από την Εκθεση Σουσουρλούκ αφαιρέθηκαν ορισμένες σελίδες με το επιχείρημα ότι αποκάλυπταν κρατικά μυστικά –αναφέρει ο αρθρογράφος- και ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον συνεργάτη της Birgun , αποκάλυψε ότι οι σελίδες που λείπουν από την Εκθεση Σουσουρλούκ σχετίζονται με δύο περιπτώσεις, την διενέργεια πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Προφανώς-υποστηρίζει ο αρθρογράφος- οι λογοκριμένες σελίδες περιέχουν ισχυρισμούς ότι η τότε π/θ Τανσού Τσιλέρ διέθεσε χρήματα από τα μυστικά κονδύλια της Πρωθυπουργίας σε κάποιους «πράκτορες» για να βάλουν φωτιές σε ελληνικά δάση.

Επρόκειτο για αντίποινα-όπως αναφέρει ο αρθογράφος- για το ότι η Ελλάδα επέτρεπε την παρουσία στρατοπέδων εκπαίδευσης μελών του ΡΚΚ εντός των συνόρων της.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ελληνική υποστήριξη στο ΡΚΚ είναι κάτι που ένας καλός γείτονας πρέπει να κάνει.

Ωστόσο τα λεγόμενα «αντίποινα» είναι απολύτως απαράδεκτα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό μας δείχνει ότι αν υπάρχει ένα παρακράτος σε μια χώρα, τότε αυτό το παρακράτος είναι επιζήμιο τόσο για τους πολίτες της χώρας αυτής όσο και για τους πολίτες γειτονικών χωρών για τους οποίους συνιστά σοβαρή απειλή.

Θυμηθείτε ότι στις πρόσφατες αποκαλύψεις του σχεδίου «Βαριοπούλα» ένα από τα σενάρια ήταν να καταρριφθεί πολεμικό αεροσκάφος για να ξεκινήσει σύρραξη με την Ελλάδα, αναφέρει επίσης ο αρθρογράφος.

Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί για τους εμπρησμούς ελληνικών δασών τότε αυτό είναι πολύ άσχημο. Ωστόσο ελπίζω οι συζητήσεις για το θέμα αυτό να κάνουν τους Ελληνες και Ε/κ να συνειδητοποιήσουν την αξία ύπαρξης μιας δημοκρατικής και σταθερής Τουρκίας στην γειτονιά τους.

Μια φασιστική νοοτροπία και ένα αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία δεν προκαλεί μόνο δολοφονίες Τούρκων και Κούρδων αλλά απειλεί και την ειρήνη με την Ελλάδα και αυτό είναι προφανές, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Ελπίζω επίσης ότι η Τουρκία θα διεξάγει ανεξάρτητη και με διαφάνεια έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς που θα μπορούσε να καταλήξει στην τιμωρία των ενόχων. Επίσης η χώρα πρέπει να αποζημιώσει τις όποιες ελληνικές απώλειες. Ελπίζω επίσης αυτός ο διάλογος για το θέμα να μην καταλήξει στη πασίγνωστη εθνικιστική υστερία που είναι πηγή εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία καταλήγει ο αρθρογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.