Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Πότε ένα προϊόν είναι ΠΟΙΟΤΙΚΟ ή Μια άλλη αντίληψη για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ των προϊόντων

(απόσπασμα από ένα άρθρο που είχε δημοσιεύτει στην ΑΥΓΗ – του Τάσου Κουράκη)
«Ως ποιοτικό δεν μπορεί να θεωρείται ένα τρόφιμο που είναι απλά ασφαλές για την υγεία και περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Η έννοια της ποιότητας θα έπρεπε να είναι μια πολύ πιο ευρεία έννοια και να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά και κυρίως εκείνα που συνδέονται με τις διαδικασίες παραγωγής του. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να αναγορεύουμε ένα προϊόν ως ποιοτικό, εάν για την παραγωγή του κατασπαταλήθηκαν φυσικοί πόροι, εάν επιβαρύνθηκε σοβαρά το περιβάλλον με λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά., εάν καταναλώθηκαν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Δεν μπορεί λ.χ. ένα ζωικό προϊόν να θεωρείται ποιοτικό, όταν η εκτροφή των ζώων γίνεται με τραγικές συνθήκες συγχρωτισμού των ζώων και με αφύσικο τρόπο εκτροφής και διατροφής τους. Πέρα από αυτό δεν μπορεί να νοείται ως ποιοτικό ένα προϊόν, (τροφικό ή όχι), που παράχθηκε με εργατικό δυναμικό που δεν αμείβεται σωστά, με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, με εκμετάλλευση της ανήλικης εργασίας, ή με συνθήκες σύγχρονου δουλεμπορίου.
Με την ίδια λογική δεν μπορούμε να μην ενδιαφερόμαστε εάν τα ADIDAS ή τα NIKE αθλητικά μας παπούτσια, ενώ είναι ανταγωνιστικά στην τιμή και την ποιότητά τους, παράγονται σε καθεστώς μαύρης και κακο¬πληρωμένης εργασίας, εάν τα «φτηνά» μπλουζάκια ZARAS κατασκευάζονται μέσα σε πλοία που βρίσκονται μονίμως σε διεθνή ύδατα για να αποφεύγονται οι δασμοί, εάν τα καλλυντικά μας έχουν δοκιμαστεί σε μάτια ζώων που υποφέρουν, και άλλα πολλά.
Αυτή η έννοια της «συμπληρωματικής ποιότητας» που ήδη έχει δειλά αναφερθεί σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι καθόλου μια δευτερεύουσας αξίας έννοια. Είναι συστατικό στοιχείο ενός προϊόντος, έστω και εάν οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αρνούνται να τη συμπεριλάβουν»

1 σχόλιο:

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.