Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Πανόραμα: Πώς να ληστέψετε μια χώρα

 

Θα μπορούσε κανείς να φυλλομετρήσει τις υποθέσεις τις οποίες ερευνούσαν οι παραιτηθέντες οικονομικοί εισαγγελείς και να μην έχει ανάγκη να διαβάσει άλλες ανασκοπήσεις της χρονιάς ή των τελευταίων ετών. Από τις σελίδες των δικογραφιών παρελαύνουν όλες οι “πατέντες” με τις οποίες το εν Ελλάδι σύστημα προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του εν μέσω κρίσης: Να σώσουν οι πλούσιοι τα λεφτά και τα τομάρια τους και να την πληρώσουν οι φτωχοί και ο δημόσιος κορβανάς.

Υποθέσεις για όλα τα γούστα: Πώς να σώσετε τους μεγαλοφοροφυγάδες. Πώς να νομιμοποιήσετε τους Κοσκωτάδες και να καλύψετε αναδρομικά όλες τις λαδιές. Πώς να βγάλετε λεφτά ποντάροντας ενάντια στη χώρα που κυβερνάτε. Και, κυρίως, πώς να πειράξετε προς τα πάνω το έλλειμμα για να μπει σε κίνηση ο πολυπλόκαμος μηχανισμός καταλήστευσης του ιδρώτα των εργαζομένων.

Δεν είναι βέβαια δουλειά της Δικαιοσύνης να κάνει αναγωγές και γενικεύσεις, αλλά, αν κοιτάξει κανείς τις υποθέσεις μία-μία, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Ολόκληρο το σύστημα με αυτά τα κόλπα δούλευε και μας δούλευε τα τελευταία χρόνια. Οι αποκαλύψεις είναι ωμές και αφορούν το πολιτικό ρετιρέ. Κυβερνώσες οικογένειες, υπουργούς Οικονομικών, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και της διοίκησης με άκρες και πλάτες μέσα και έξω από τη χώρα.

Οι πολιτικοί και οικονομικοί τριγμοί που προκαλεί το Μνημόνιο προκαλούν τέτοιες αποκαλύψεις ως παράπλευρα οφέλη. Το σύστημα προσπαθεί να ανασυνταχθεί, αλλά τώρα πια το πάπλωμα είναι κοντό και δεν χωράει να τους σκεπάσει όλους. Η παραγραφή της Siemens και του Βατοπεδίου και η προσπάθεια δικαίωσης της ιερής μπίζνας και επιβολής της ατιμωρησίας δείχνουν πως, εάν δεν επιμείνουμε να παραμείνει στα φώτα της δημοσιότητας η υπόθεση, πάμε ολοταχώς προς κουκούλωμα και επανάληψη.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.