Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Πουλάκης:Οι γονείς μας πρόσφυγες,τα παιδιά μας μετανάστες.Εμείς ρατσιστές;;

Ομιλία του Κώστα Πουλάκη* στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο

Το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη μορφή του και στις σημερινές του διαστάσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, μετά από αιώνες ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και με τη σημερινή ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών και τις χωρίς φραγμούς κινήσεις των κεφαλαίων, διαμορφώνονται συνθήκες πολέμου, οικολογικής υποβάθμισης, διατροφικής κρίσης και τεράστιας φτώχειας, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα του πληθυσμού τους να κατευθύνονται προς τις χώρες του Πρώτου Κόσμου σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν σήμερα σε χώρες άλλες από αυτές όπου γεννήθηκαν. Είτε από επιλογή για καλύτερη ζωή είτε από το φόβο της δίωξης, μετανάστες και πρόσφυγες διανύουν τεράστιες αποστάσεις αναζητώντας το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρεπή διαβίωση.Παράλληλα, η πολιτική αστάθεια και τα ανελεύθερα καθεστώτα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ακόμα και πολύ κοντά μας, οδηγούν χιλιάδες πολίτες, που θεωρούνται «αντιφρονούντες» από τα καθεστώτα των χωρών τους και διώκονται, να ζητήσουν πολιτικό άσυλο σε χώρες της Ευρώπης.

Οι διαφαινόμενες τάσεις γύρω από το φαινόμενο της μετανάστευσης και την αντιμετώπισή του δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες οικονομίες των χωρών του Τρίτου Κόσμου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χάσμα Βορρά-Νότου, και αυτό παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι χώρες του Πρώτου Κόσμου.

Επομένως, τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν αναμένεται να περιοριστούν, παρά τα σκληρά μέτρα των χωρών υποδοχής. Ταυτόχρονα, είναι λογικό να αναμένεται επιδείνωση της αντιμετώπισης των οικονομικών μεταναστών και της θέσης τους ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματα, τις διαδικασίες νομιμοποίησης, την υγειονομική τους περίθαλψη, τη ρατσιστική σύνδεσή τους με την εγκληματικότητα κλπ., αφού εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων ή όσων αναζητούν εργασία.

Μπροστά στα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων που εισρέουν στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύνολό τους σχεδόν, περνάνε σταδιακά από την αμηχανία και τη διστακτικότητα στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυστηρά περιοριστικών ή και επιθετικών μέτρων και πολιτικών.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, μεταβλήθηκε την τελευταία εικοσαετία από χώρα εξαγωγής σε χώρα υποδοχής μεταναστών, με αποτέλεσμα στην απογραφή του πληθυσμού, το 2001, οι αλλοδαποί να αποτελούν το 7% του πληθυσμού, με πραγματικό μεταναστευτικό πληθυσμό γύρω στο 10%. Από αυτούς, το 80% αποτελείται από δυνάμει οικονομικώς ενεργά άτομα. Οι μετανάστες – εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα – καταλαμβάνουν τις επισφαλείς, υψηλής εκμετάλλευσης και χαμηλών αμοιβών θέσεις εργασίας (κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο), ενώ συνεισφέρουν σχεδόν αποκλειστικά τη μισθωτή εργασία που είναι απαραίτητη στην ελληνική γεωργία.

Από την άλλη, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η δεύτερη γενιά μεταναστών (πλησιάζει τα 200.000 άτομα), που περιλαμβάνει παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα (ή έρχονται εδώ σε πολύ μικρή ηλικία) και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, στα οποία όμως αμφισβητείται όχι μόνο το δικαίωμα στην αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας αλλά ακόμη και το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, αφού ακόμα και κατ’ αρχήν θετικές προσπάθειες, όπως ο νέος κώδικας ιθαγένειας, αντιμετωπίζουν πολλές αντιδράσεις και πιέσεις ανατροπής τους. Ας μην ξεχνάμε λόγου χάρη ότι ο αρχηγός του συγκυβερνώντος πλέον κόμματος της ακροδεξιάς, κ. Καρατζαφέρης, έθεσε ως όρο για τη στήριξή του στην κυβερνητική πολιτική την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, ασκώντας πιέσεις προς την κατεύθυνση συντηρητικοποίησής του.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», τον οποίο υπέγραψαν χωρίς σοβαρές ασφαλιστικές δικλίδες εκπροσωπώντας την Ελλάδα το 2003 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, εάν ο αιτών άσυλο διέβη παράνομα τα σύνορα ενός κράτους μέλους, αυτό το κράτος μέλος θα είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτηση ασύλου. Σήμερα το 85% των εισερχόμενων στην ΕΕ έχουν ως «πύλη εισόδου» τη χώρα μας με στόχο – κατά κανόνα – να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα όμως, εξαιτίας του κανονισμού αυτού, μετατρέπεται σε «αποθήκη» ανθρώπινης δυστυχίας και «φυλακή» μαζί.  Όσο η μετανάστευση στη χώρα μας διογκώνεται κι όσο  η χώρα εξακολουθεί να δεσμεύεται από την υπογραφή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», τόσο μεγαλύτερες και πολύπλευρες διαστάσεις αποκτά το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία που στερείται μιας συγκροτημένης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας και της παρανομίας είναι ο ορίζοντας για την πλειονότητα των μεταναστών και των μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Ένας φαύλος κύκλος που επιτρέπει να ανθεί η εκμετάλλευση, τα διαμεσολαβητικά κυκλώματα, η καταναγκαστική πορνεία, η αστυνομική βία, ο παραλογισμός και η άγνοια από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμα των μεταναστών στην κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Η δύσκαμπτη διαδικασία πολιτογράφησης συμβάλλει σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό. Δικαίωμα υποβολής της σχετικής αίτησης έχει μόνο όποιος έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, και η πολιτεία διατηρεί την απόλυτη διακριτική ευχέρεια να απορρίψει την αίτηση χωρίς αιτιολόγηση. Συνολικά, τα προβλήματα των μεταναστών, που είναι προβλήματα δύσκολα και σύνθετα και προϋποθέτουν πολιτική βούληση για την επίλυσή τους, διαιωνίζονται με καθοριστικές τις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται ως συνέπεια της ευρωπαϊκής και εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής έχει διαλυτικά αποτελέσματα για την κοινωνία, τα οποία επιτείνονται από την κρίση και τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής – ύφεση, ανεργία, ανέχεια :

-          Αφ’ ενός, οι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται κυριολεκτικά παγιδευμένοι στην Ελλάδα και κυνηγημένοι, αφού το θεσμικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να αποκτήσουν χαρτιά και να παραμείνουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Πολλώ δε μάλλον τώρα που η ανεργία «χτυπάει κόκκινο» και η ανασφάλιστη και «μαύρη εργασία» είναι ο κανόνας, είναι σχεδόν αδύνατον, ακόμα και για μετανάστες που επί πολλά χρόνια ζουν εδώ με τις οικογένειές τους και εργάζονται κανονικά, να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους, επειδή στερούνται τα απαιτούμενα ένσημα, με αποτέλεσμα να εκδιώκονται κακήν κακώς ή να μετατρέπονται αναγκαστικά σε «λαθραίους».

-          Αφ’ ετέρου, το ιδιότυπο κοινωνικό κραχ που έχει επιβάλει η τρόικα και η κυβέρνηση στους πολίτες προσφέρει γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια ρατσιστικών, ξενοφοβικών και ακροδεξιών τάσεων. Επιχειρείται έτσι η αγανάκτηση της κοινωνίας να ξεσπάσει στον «άλλο», στον «ξένο», για να αποφευχθεί η συνολική κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση και η αναζήτηση μιας εναλλακτικής πολιτικής λύσης προς όφελος συνολικά της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Τα πογκρόμ από ακροδεξιές παρακρατικές οργανώσεις είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο στα «γκέτο» των μεγάλων πόλεων, ενώ η φετινή απεργία πείνας των 300 περίπου μεταναστών που συγκλόνισε την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ενδεικτική της απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετανάστες.

Οι προτάσεις μας

Η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» επιγραμματικά για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος του μεταναστευτικού προτείνει:

-          Να αλλάξει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

-          Να ξεκινήσει μια νέα, ανοιχτή και διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών με προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα έχουν ως στόχο να αποκλείσουν τους μετανάστες από τη δυνατότητα μιας νόμιμης ζωής, αλλά να τους εντάξουν, με απόδοση αριθμού φορολογικού μητρώου και με ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία.

-          Να καταργηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ.

-          Να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πληρούν τους σχετικούς όρους των διεθνών συνθηκών.

-          Να δημιουργηθούν ανοιχτοί ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών, και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

-          Να αποσυνδεθεί η ανανέωση της άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, για να μην μεταπίπτουν εργαζόμενοι μετανάστες, μαζικά και άδικα, από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών τους να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.

-          Να έχουν την δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα γεωργικής κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την κατανόηση νέων γεωργικών πρακτικών.

-          Να αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας.

-          Να δοθεί ουσιαστική οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προϋπόθεση για εκχώρηση αρμοδιοτήτων που αφορούν την υποδοχή και ομαλή ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

Εχθρός και αιτία των προβλημάτων των ελλήνων εργαζομένων, δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αλλά η κυρίαρχη πολιτική που θέτει ολόκληρη την κοινωνία στο περιθώριο, καταδικάζοντάς τη στην ανεργία και τη φτώχεια. Υπάρχει όμως διέξοδος, με μια αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος όλων συνολικά των εργαζομένων, ελλήνων και μεταναστών.

*Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας

Μέλος της Π.Γ του Συνασπισμού και υπεύθυνος της επιτροπής ερευνών και μελέτης δημοσκοπήσεων.

Πηγή:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/12/11, 10:31 π.μ.

    γονείς μας ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ και τα παιδιά μας μετανάστευσαν με ΧΑΡΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.