Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Βόρειος Κορέα: Βαριά τα στοιχήματα στις πλάτες του διαδόχου Κιμ Γιονγκ – Ουν…

Μπαλή Κάκη

Ο Μέγας Διάδοχος είναι «μια εξαιρετική προσωπικότητα, γεννημένη από τον ουρανό». Κι από τον Πολυαγαπημένο Ηγέτη. Το όνομα αυτού Κιμ Γιονγκ – Ουν. Στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας δεν υπάρχει σασπένς για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ενώ και ο έξω κόσμος δεν χρειάζεται να μαθαίνει καινούργια ονόματα, αρκεί να συγκρατεί τα… καλλολογικά στοιχεία. Από το 1948 που ο Κιμ Ιλ – Σουνγκ ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας μέχρι σήμερα, στην ηγεσία της πιο περίκλειστης χώρας του πλανήτη είναι πάντοτε ένας Κιμ. Στην αρχή ο πατέρας, στη συνέχεια ο γιος – ο Κιμ Γιονγκ – Ιλ που μάθαμε τον θάνατό του τη Δευτέρα – και τώρα ο εγγονός, ο Κιμ Γιονγκ – Ουν.

Έντεκα μέρες θα κρατήσει το λαϊκό πένθος, η σορός του Πολυαγαπημένου Ηγέτη έχει κλειστεί σε γυάλινο φέρετρο, το οποίο σπεύδουν κλαίγοντας να προσκυνήσουν οι Βορειοκορεάτες. Καθώς σχεδόν κανείς ξένος δεν μπορεί να μπει στη Βόρεια Κορέα, πόσο μάλλον δημοσιογράφος, η μοναδική πηγή πληροφόρησης είναι τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Πιονγκγιάνγκ. Κι αυτά προβάλλουν καθημερινά τον λαϊκό θρήνο, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ειλικρινής. Οι Βορειοκορεάτες προφανώς ζουν σε άλλο πλανήτη, είναι ακόμη πιο απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο κι από την Αλβανία του Χότζα.

Ο έξω κόσμος τώρα δεν αντιμετωπίζει με θλίψη τον θάνατο του Πολυαγαπημένου, αλλά με ανησυχία την ενθρόνιση του ουρανογέννητου Μεγάλου Διαδόχου. Σε μια δικτατορία ο θάνατος του ισχυρού άνδρα μπορεί να προκαλέσει αναπάντεχες αναταράξεις, μέχρις ότου παγιωθεί η εξουσία του διαδόχου. Κι οι αναταράξεις αυτές θα ήταν μάλλον αδιάφορες για τη διεθνή κοινότητα, εάν η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικές φιλοδοξίες -και κάποια λίγα πυρηνικά όπλα- και την κακή συνήθεια να στέλνει κάθε τρεις και λίγο ένα πύραυλο – δοκιμαστικά και ως επίδειξη δύναμης- στη Νότια Κορέα.

Έτσι ο θάνατος του Κιμ νούμερο δύο και η αντικατάστασή του από τον Κιμ νούμερο τρία προκάλεσε αναστάτωση στον έξω κόσμο, με πρώτες να αντιδρούν, ως πιο «ευαίσθητες» τις αγορές. Τα χρηματιστήρια της Ασίας, από το Τόκιο μέχρι τη Μανίλα, γκρεμίστηκαν στο άκουσμα του θανάτου του Πολυαγαπημένου, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η περιοχή μπαίνει σε νέα φάση αστάθειας, είτε επειδή μπορεί να υπάρξει κενό εξουσίας μέχρι να μάθει ο νεαρός Κιμ πώς να κάνει τη δουλειά είτε επειδή μπορεί να προχωρήσει η νέα ηγεσία της Βόρειας Κορέας σε πυραυλική πρόκληση, για να δείξει εντός και εκτός των συνόρων της ότι είναι στιβαρή.

Ο άπειρος στρατηγός

Ο Κιμ Γιονγκ – Ουν πήρε το δαχτυλίδι από τον πατέρα του μόλις πριν από ένα χρόνο. Καθώς η υγεία του Πολυαγαπημένου πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, αυτός επέλεξε τον Σεπτέμβριο του 2010 τον τρίτο του γιο για να τον χρίσει στρατηγό και να του στρώσει τις σχέσεις με το στρατό, που φαίνεται ότι κάνει κουμάντο στη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος πάντως είναι προετοιμαστεί από τον πατέρα του πολύ πιο συστηματικά. Το 1974 τον όρισε ο Κιμ Ιλ – Σουνγκ διάδοχό του, το 1994 ανέλαβε την εξουσία, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Είχε είκοσι χρόνια καιρό να εδραιώσει την εξουσία του επί του στρατού, το αν θα αρέσουν στον γιο του οι λίγοι μήνες είναι μέχρι στιγμής άγνωστο.

Επιπλέον, ο Κιμ Γιονγκ – Ιλ, μετά από 17 χρόνια στην εξουσία, αφήνει στον διάδοχό του μια κατεστραμμένη χώρα, με τον πληθυσμό να λιμοκτονεί και να εξαρτά κάθε τρεις και λίγο την επιβίωσή του από την ανθρωπιστική βοήθεια από την φίλη Κίνα- ενίοτε και από τις εχθρικές Ηνωμένες Πολιτείες, εννοείται με ανταλλάγματα. Σχεδόν όλος ο εθνικός πλούτος της Βόρειας Κορέας έχει επενδυθεί από τον Πολυαγαπημένο στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και στις σκηνοθετικές του φιλοδοξίες. Το 2009 αποκαλύφθηκε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει τη βόμβα, ενώ όλος ο έξω κόσμος την πιέζει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Αυτοί που φοβούνται περισσότερο κατάρρευση της Βόρειας Κορέας είναι οι άμεσοι γείτονές της, η Κίνα και η Νότια Κορέα. Φοβούνται αφενός τα μεταναστευτικά κύματα που μπορεί να προκαλέσει τέτοια κατάρρευση, αφετέρου την περίπτωση να βρεθούν εκτός ελέγχου τα πυρηνικά της. Ο Πολυαγαπημένος ήταν τρόπον τινά εγγυητής της μη κατάρρευσης, καθώς έλεγχε και τον στρατό και τον πληθυσμό. Ο στρατός της Βόρειας Κορέας είναι, τηρουμένων των αναλογιών, από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Πάνω από ένα εκατομμύριο φαντάροι, υπερβολικά πολλοί για μια χώρα με 24 εκατομμύρια πληθυσμό.

Οι λιγοστοί γνώστες και αναλυτές της περιοχής-κυρίως Νοτιοκορεάτες- εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση ο στρατός θα στηρίξει τον Μεγάλο Διάδοχο, καθώς η ηγεσία του επίσης δεν έχει καμία διάθεση να καταρρεύσει η χώρα και μαζί η εξουσία της. Το αν έχουν δίκαιο θα φανεί μετά το πέρας του εθνικού πένθους, όταν θα ορισθεί και ο διάδοχος του Κιμ νούμερο δύο στη θέση του επικεφαλής της «Επιτροπής Άμυνας». Εάν είναι ο Κιμ νούμερο τρία, τότε θα έχει όντως εδραιώσει την εξουσία του.

Ο κινεζικός δρόμος

Το μεγαλύτερο στοίχημα του νεαρού Κιμ θα είναι να συμμαζέψει στοιχειωδώς την οικονομία της χώρας -και σ’ αυτό πιθανότατα θα έχει τη βοήθεια της Κίνας, εάν αποφασίσει να τη ζητήσει. Ο δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει είναι ο κινεζικός: η μερική σταδιακή επιστροφή των χωραφιών στους αγρότες, η ενίσχυση της ιδιωτικής βιοτεχνίας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τίποτε από όλα αυτά δεν θέλησε να κάνει ο πατέρας του, όσο κι αν τον πίεζαν οι Κινέζοι. Η μόνη… παραχώρηση του Πολυαγαπημένου ήταν η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στα βορειοδυτικά της χώρας και σε δυο νησιά κοντά στην Κίνα. Στις Ζώνες αυτές, που είναι ακόμη ερμητικά αποκλεισμένες από την υπόλοιπη χώρα, γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες επενδύσεις, αλλά τα όποια κέρδη μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχουν επενδυθεί στην εξοπλιστική βιομηχανία και στην καλοπέραση της νομενκλατούρας.

Το αν ο Κιμ νούμερο τρία θα τα καταφέρει καλύτερα από τον πατέρα του -με την έννοια ότι θα σταματήσουν οι Βορειοκορεάτες να λιμοκτονούν- μένει να φανεί. Πάντως, η Βόρεια Κορέα έχει αποδείξει ότι είναι ικανή για δυσάρεστες εκπλήξεις. Ένα ακόμη δείγμα γραφής έδωσε τη Δευτέρα, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του θανάτου του Πολυαγαπημένου: έκανε μια πυραυλική δοκιμή στην ανατολική ακτή της.

7 σχόλια:

 1. Δεν μας τα λέτε καλά...
  Τελικά έχουν οικογενειοκρατία ή όπως μας λέτε παρακάτω "κάνει κουμάντο ο στρατός";
  Και μία και επίσημα κουμάντο κάνει το εργατικό κόμμα, θα είχε ένα ενδιαφέρον να μάθουμε και τις πηγές των "παραπολιτικών", όπως το με ποιον ακριβώς τρόπο "επιβάλεται" ο στρατός στο κόμμα το οποίο κυβερνάει, ή το πως γνωρίζει ο συγγραφέας του άρθρου που ακριβώς εχουν επενδυθεί και σε ποια ποσοστά οι πόροι που έχουν προκύψει από την εκβιομηχάνηση. Ή μήπως τελικά αντιφάσκει από την αρχή, και Λ.Δ.Κορέας δεν είναι και τόσο "περίκλειστη" χώρα, οπότε ο καθένας μπορεί ν αέχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες; Εκτός εάν απλά, αναμασώνται "πληροφορίες"-"εκτιμήσεις" των δυτικών υπηρεσιών σαν "αξιόπιστες", οπότε πάω πάσο. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπάρχει, μία έστω επιφύλαξη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για δέστε ρε παιδιά που ο θάνατος του βορειοκορεάτη δικτάτορα θα γίνει Ελλήνο-αριστερό-ένδο-οικογενειακό πρόβλημα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φυσικά και θα προκαλέσει, καθώς θέτει και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της "ευμενούς ουδετερότητας" απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ντυμένης μάλιστα με υπερεπαναστατική φρασεολογία. Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να ξανακουβεντιάσουμε πράγματα που πριν 10-15 χρόνια ήταν αυτονόητα, όπως το εάν το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση είναι σημαντικότερο από τα "ατομικά δικαιώματα" στο εσωτερικό του. Καθόλου τυχαίο πως "προβληματισμός" τέθηκε για πρώτη φορά από την "αριστερή" κυβέρνηση του Κλίντον, για να παραβιάσει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
  Είναι ακόμη εντυπωσιακότερη η άκριτη υιοθέτηση κάθε κατηγορίας που εκτοξεύουν τα δυτικά ΜΜΕ ενάντια σε ότι έχει αποκληθεί "άξονας του κακού", από "αριστερούς" μέχρι ..."αναρχικούς"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Κονσερβοκούτι
  Βάλε πλάτη γιατί εγώ δεν είμαι της παρέας και με πήρε σβάρνα ο TRASH με κουβέντες που δεν καταλαβαίνω, ακατάληπτες για μένα. Εγώ είμαι από άλλο ανέκδοτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. γιατί δεν ζητάς από εμένα την "μετάφραση" βρε Chrisgio?
  Δεν δαγκάνουμε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος29/12/11, 11:42 π.μ.

  Σιγά μη λυπηθούμε κιόλας για τον μαλάκα τον Ιλ και τους υπόλοιπους "κομουνιστες" παρόμοιας κοπής ρε. Αν είμασταν έξυπνοι εμείς οι ίδιοι θα τους καθαρίζαμε - δεν θα περιμέναμε τους αμερικάνους. Σαν τον μαλάκα τον Γκορμπατσοφ που μέχρι να πάρουμε μυρωδιά τι καθίκι ήτανε είχε διαλύσει το σύμπαν.

  Ξεκολάτε με τον ξεροκέφαλο αντιαμερικανισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οπότε αγαπητέ ανώνυμε, "αφού δεν είσαστε έξυπνοι" για να το κάνετε μόνοι σας, θα αρκεστείτε φαντάζομαι στον ρόλο του χειροκροτητή των αμερικάνων όταν θα φροντίσουν να "απαλλάξουν" από τους Κιμ την Κορέα, εκείνοι.
  Και παρεπιπτώντως, εάν διαθέτατε περισσότερο "ξεροκέφαλο αντιαμερικανισμό", θα είχατε πάρει χαμπάρι το τι συμβαίνει με τον Γκορμπατσώφ, από τα εγκώμια των αμερικάνων, και μόνο, στο πρόσωπο του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.